ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: În perioada următoare vom iniţia în Guvern actul normativ privind constituirea comunităţilor de energie

25 Februarie 2025   |   Agerpres

El a explicat că aceste comunităţi energetice se bazează pe participare deschisă şi voluntară.

 
 
Procesul de consultare publică asupra proiectului privind constituirea comunităţilor de energie s-a încheiat zilele trecute, iar observaţiile primite vor fi integrate în forma finală a actului normativ, care va fi iniţiat în perioada următoare în Guvern, a anunţat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Lunile trecute vă povesteam despre una dintre iniţiativele pe care le consider prioritare în actuala legislatură a Parlamentului României, pe zona de energie, respectiv promovarea unui cadru normativ care să faciliteze constituirea comunităţilor de energie. Încă din primăvara anului trecut, am înfiinţat un grup de lucru dedicat exact pregătirii acestei iniţiative, iar acum ne apropiem de momentul final - adoptarea actului normativ. (...) În ultima perioadă, am făcut paşi importanţi pentru ca aceste comunităţi de energie să devină realitate. Zilele trecute s-a încheiat procesul de consultare publică asupra actului normativ pe care l-am pregătit, după ce acesta a fost pus în transparenţă în ultima parte a lunii ianuarie. În această perioadă, am primit observaţii foarte utile, pe care vom încerca să le integrăm cât mai bine în forma finală a actului normativ, pe care îl vom iniţia în perioada următoare în Guvern", a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.


El a explicat că aceste comunităţi energetice se bazează pe participare deschisă şi voluntară. Ele sunt autonome şi controlate efectiv de acţionari sau membri care se află în apropierea proiectelor de energie regenerabilă deţinute şi dezvoltate de acea comunitate. Acţionarii sau membrii pot fi persoane fizice, IMM-uri sau autorităţi locale, inclusiv municipalităţi. Scopul principal este de a oferi beneficii de mediu, economice sau sociale pentru acţionarii sau membrii săi sau pentru zonele locale în care îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit ministrului, apariţia comunităţilor de energie "va produce o mică revoluţie", pentru că va însemna o scădere semnificativă - în unele cazuri, chiar uriaşă - a costurilor cu energia pentru asociaţiile de locatari, autorităţile publice şi agenţii economici care vor deveni producători de energie.

"Există deja proiecte pilot care se derulează acum şi confirmă cât de necesară este dezvoltarea comunităţilor de energie. Vorbim mai ales despre energie pentru autoconsum - ceea ce se traduce printr-o autonomie energetică ridicată a acestor comunităţi, mai puţină presiune pe Sistemul Energetic Naţional şi, nu în ultimul rând, posibilitatea pentru aceste comunităţi de a atrage fonduri prin vânzarea surplusului şi distribuirea profitului obţinut între membri. Îi încurajez pe cei interesaţi să analizeze beneficiile pe care le poate aduce înfiinţarea acestor comunităţi, să propună dezbateri în asociaţiile de locatari sau, acolo unde este cazul, asocieri între micile companii sau între instituţii publice. Se vor deschide oportunităţi uriaşe. Acum mă gândesc în special, dar nu exclusiv, la situaţia din marile oraşe, acolo unde consumul de energie este cel mai ridicat şi unde dezvoltarea comunităţilor de energie va aduce schimbări pozitive pe foarte multe paliere: de la aerul mai curat pentru toţi, la confortul financiar al fiecărui participant la o astfel de comunitate", a subliniat Sebastian Burduja.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 449 / 9715
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...