ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: În perioada următoare vom iniţia în Guvern actul normativ privind constituirea comunităţilor de energie

25 Februarie 2025   |   Agerpres

El a explicat că aceste comunităţi energetice se bazează pe participare deschisă şi voluntară.

 
 
Procesul de consultare publică asupra proiectului privind constituirea comunităţilor de energie s-a încheiat zilele trecute, iar observaţiile primite vor fi integrate în forma finală a actului normativ, care va fi iniţiat în perioada următoare în Guvern, a anunţat, marţi, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

"Lunile trecute vă povesteam despre una dintre iniţiativele pe care le consider prioritare în actuala legislatură a Parlamentului României, pe zona de energie, respectiv promovarea unui cadru normativ care să faciliteze constituirea comunităţilor de energie. Încă din primăvara anului trecut, am înfiinţat un grup de lucru dedicat exact pregătirii acestei iniţiative, iar acum ne apropiem de momentul final - adoptarea actului normativ. (...) În ultima perioadă, am făcut paşi importanţi pentru ca aceste comunităţi de energie să devină realitate. Zilele trecute s-a încheiat procesul de consultare publică asupra actului normativ pe care l-am pregătit, după ce acesta a fost pus în transparenţă în ultima parte a lunii ianuarie. În această perioadă, am primit observaţii foarte utile, pe care vom încerca să le integrăm cât mai bine în forma finală a actului normativ, pe care îl vom iniţia în perioada următoare în Guvern", a scris Sebastian Burduja pe pagina sa de Facebook.


El a explicat că aceste comunităţi energetice se bazează pe participare deschisă şi voluntară. Ele sunt autonome şi controlate efectiv de acţionari sau membri care se află în apropierea proiectelor de energie regenerabilă deţinute şi dezvoltate de acea comunitate. Acţionarii sau membrii pot fi persoane fizice, IMM-uri sau autorităţi locale, inclusiv municipalităţi. Scopul principal este de a oferi beneficii de mediu, economice sau sociale pentru acţionarii sau membrii săi sau pentru zonele locale în care îşi desfăşoară activitatea.

Potrivit ministrului, apariţia comunităţilor de energie "va produce o mică revoluţie", pentru că va însemna o scădere semnificativă - în unele cazuri, chiar uriaşă - a costurilor cu energia pentru asociaţiile de locatari, autorităţile publice şi agenţii economici care vor deveni producători de energie.

"Există deja proiecte pilot care se derulează acum şi confirmă cât de necesară este dezvoltarea comunităţilor de energie. Vorbim mai ales despre energie pentru autoconsum - ceea ce se traduce printr-o autonomie energetică ridicată a acestor comunităţi, mai puţină presiune pe Sistemul Energetic Naţional şi, nu în ultimul rând, posibilitatea pentru aceste comunităţi de a atrage fonduri prin vânzarea surplusului şi distribuirea profitului obţinut între membri. Îi încurajez pe cei interesaţi să analizeze beneficiile pe care le poate aduce înfiinţarea acestor comunităţi, să propună dezbateri în asociaţiile de locatari sau, acolo unde este cazul, asocieri între micile companii sau între instituţii publice. Se vor deschide oportunităţi uriaşe. Acum mă gândesc în special, dar nu exclusiv, la situaţia din marile oraşe, acolo unde consumul de energie este cel mai ridicat şi unde dezvoltarea comunităţilor de energie va aduce schimbări pozitive pe foarte multe paliere: de la aerul mai curat pentru toţi, la confortul financiar al fiecărui participant la o astfel de comunitate", a subliniat Sebastian Burduja.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 9267
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
GNP Guia Naghi și Partenerii îl promovează pe Tudor NACEV ca Partener coordonator al practicii Regulatory Pharma și Achiziții Publice. El a asistat clienți importanți în proiecte de anvergură
LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
Cum văd anul 2025 profesioniștii considerați Leading Lawyers de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA, poziționat de Legal500 în categoria ‘Hall of Fame’ în practica de M&A: ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice pe care nu le putem vedea și pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”
LegiTeam: WH Simion & Partners is looking for a Senior Associate
Chambers Global 2025 | RTPR rămâne singura firmă de avocați listată pe prima poziție în ambele arii de practică analizate: Corporate ̸ M&A și Banking & Finance. Filip & Company și Schoenherr sunt în prima bandă în Corporate ̸ M&A. Firmele care au cei mai mulți avocați evidențiați sunt RTPR (9), Filip & Company (7), CMS (5) și Clifford Chance Badea (5)
Rising Stars | Bianca Bănățeanu, șef de promoție al seriei I a generației anului 2024 a decis să se îndrepte spre magistratură: ”Am ales să susțin probele de admitere la INM, după ce am oscilat de câteva ori între avocatură și magistratură. Sunt conștientă de responsabilitatea pe care o implică profesia de judecător, însă satisfacția pe care o simți atunci când știi că ai contribuit la înlăturarea unei situații de inechitate, la soluționarea unor probleme cu care oamenii se confruntă zi cu zi, mi se pare de neegalat”
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum se modelează o carieră în Drept cu programul Erasmus | Povestea Raisei Manolescu, studentă în ultimul an la Iași, dar și o comparație între două sisteme: ”Dacă la noi accentul este pe memorarea multor informații, la universitatea din Coimbra accentul cădea pe un dialog autentic între student și profesor, pe spiritul critic, pe utilizarea unor concepte juridice în situații practice. Am simțit că atitudinea non-formală a profesorilor de la seminare a dus la crearea unui mediu academic mai dinamic”
Filip & Company asistă Adrem în vânzarea a 20% din acțiuni către ROCA Investments. Monica Stătescu (partener): ”Această tranzacție este un exemplu de colaborare strategică între antreprenori români”
Kinstellar și-a relocat birourile în Globalworth Tower, pe fondul extinderii echipei. Cushman & Wakefield Echinox a asistat firma de avocați în acest proiect și în vânzarea fostului sediu din centrul Capitalei
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru un jucător de top din industria farmaceutică va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...