
Burduja: Interconectorul Est-Vest intră în faza următoare
09 Aprilie 2025
AgerpresProiectul, dezvoltat de Transelectrica, alături de companiile TAQA (Abu Dhabi National Energy Company PJSC), Meridiam (Franţa) şi E-INFRA (România), este susţinut de Ministerul Energiei.
Studiul de fezabilitate pentru interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu (HVDC) care va traversa România de la ţărmul Mării Negre până la graniţa cu Ungaria a fost finalizat şi confirmă fezabilitatea tehnică şi viabilitatea economică a proiectului, a anunţat Ministerul Energiei.
Proiectul, dezvoltat de Transelectrica, alături de companiile TAQA (Abu Dhabi National Energy Company PJSC), Meridiam (Franţa) şi E-INFRA (România), este susţinut de Ministerul Energiei. Studiul, realizat de compania italiană CESI - lider internaţional în inginerie şi cercetare energetică - confirmă fezabilitatea tehnică şi viabilitatea economică a proiectului, subliniind importanţa sa strategică pentru securitatea energetică regională şi europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, remis miercuri AGERPRES.
Proiectul, dezvoltat de Transelectrica, alături de companiile TAQA (Abu Dhabi National Energy Company PJSC), Meridiam (Franţa) şi E-INFRA (România), este susţinut de Ministerul Energiei. Studiul, realizat de compania italiană CESI - lider internaţional în inginerie şi cercetare energetică - confirmă fezabilitatea tehnică şi viabilitatea economică a proiectului, subliniind importanţa sa strategică pentru securitatea energetică regională şi europeană, se arată într-un comunicat al Ministerului Energiei, remis miercuri AGERPRES.
"Finalizarea studiului de fezabilitate pentru proiectul HVDC este o realizare importantă şi marchează o etapă esenţială în transformarea României într-un hub energetic regional şi un actor strategic în securitatea energetică a Europei. Este unul dintre cele mai importante proiecte de infrastructură energetică ale următorului deceniu pentru ţara noastră. De aceea, am spus clar: nu avem timp de pierdut. Vom accelera toate etapele necesare pentru ca România să devină un exportator net de energie curată şi un pilon de stabilitate în regiune", a precizat Burduja, în comunicat.
Ministrul a subliniat că proiectul este vital pentru modernizarea şi echilibrarea reţelei de transport a energiei electrice a României şi va asigura evacuarea cantităţilor semnificative de energie electrică ce vor fi generate în urma finalizării investiţiilor strategice ale României în Unităţile 3 şi 4 ale Centralei Electrice Nucleare de la Cernavodă, precum şi în proiectele eoliene offshore şi onshore din zona Dobrogei.
"În plan internaţional, proiectul contribuie la consolidarea integrării pieţei regionale şi europene de energie şi creşterea securităţii alimentării consumului din zona de sud-est a Europei, susţinând creşterea posibilităţilor de export a energiei electrice către ţările vecine. Proiectul este parte integrantă din Coridorul Verde, care va conecta Azerbaidjan, Georgia, România şi Ungaria, precum şi alte ţări din regiune. Prin acest proiect facem încă un pas important în atingerea obiectivului pentru care lucrăm în fiecare zi la Ministerul Energiei: să avem energie sigură, la preţuri accesibile pentru români şi economie şi energie verde - în această ordine de priorităţi", a adăugat Sebastian Burduja.
Sistemul HVDC reprezintă o tehnologie de ultimă generaţie în transportul energiei electrice, permiţând transmiterea unor cantităţi mari de energie pe distanţe lungi, cu pierderi minime. Traseul planificat va lega Marea Neagră de graniţa de vest a României, trecând prin Bucureşti, şi se va conecta cu reţelele energetice din Ungaria şi alte state europene. Practic, proiectul transformă România într-un veritabil coridor energetic, cu rol esenţial în reţeaua continentală de electricitate.
Unul dintre elementele de inovare ale proiectului este utilizarea coridoarelor deja existente de infrastructură, precum cele ale conductelor de gaze BRUA şi Tuzla-Podişor. Această abordare permite reducerea semnificativă a timpului necesar pentru obţinerea avizelor, scăderea costurilor şi diminuarea impactului asupra mediului. Este o soluţie inteligentă şi eficientă, care valorifică activele deja disponibile şi poate reprezenta un model pentru investiţiile viitoare din domeniul energetic.
Interconectorul de înaltă tensiune în curent continuu va permite transportul de energie verde, produsă în România - inclusiv din viitoarele parcuri eoliene offshore din Marea Neagră - către consumatori din ţară şi din alte state europene. Totodată, va permite României să beneficieze de energie verde produsă în Azerbaidjan atunci când în SEN avem deficit.
Proiectul va contribui la modernizarea sistemului naţional de transport al energiei şi va poziţiona România ca un nod energetic strategic în regiune. În plus, proiectul este compatibil cu alte iniţiative europene majore de infrastructură, precum SuedLink sau NordLink, şi va susţine formarea unei reţele energetice interconectate de la Marea Neagră până la Marea Nordului.
"Prin acest proiect, România îşi valorifică propriul potenţial energetic şi contribuie activ la securitatea energetică a Uniunii Europene. Interconectorul HVDC întăreşte cooperarea regională, susţine stabilitatea pieţei şi oferă un cadru mai predictibil pentru preţul energiei, cu beneficii directe pentru consumatorii finali. Proiectul marchează o etapă esenţială în strategia naţională de tranziţie energetică şi reconfirmă angajamentul Ministerului Energiei de a transforma România într-un lider regional al energiei curate'', se mai arată în comunicat.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 356 / 9759 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...