
Burduja: Mi-am propus ca, până în primăvara anului viitor, să avem Strategia Energetică Naţională
13 Noiembrie 2023
AgerpresMinistrul de resort a precizat că prima versiune a Planului Naţional Integrat a fost transmisă Comisiei Europene, săptămâna trecută, "România încercând astfel să recupereze o serie de întârzieri pe care le-am constatat în momentul în care am preluat acest mandat".
Ne-am propus ca, cel târziu până în primăvara anului viitor, să avem o versiune finală a Strategiei Energetice Naţionale, sub forma unui document de viziune, fără o listă de proiecte pentru a evita acea evaluare de mediu îndelungată şi complicată, a afirmat, luni, la o videoconferinţă de specialitate, ministrul Energiei, Sebastian Burduja.
"România nu are, din păcate, la acest moment, o strategie energetică aprobată. Au fost mai multe încercări, din 2016 până în prezent, pentru a da României o asemenea strategie, un asemenea document de viziune. Mi-am propus ca, până în primăvara anului viitor, să avem Strategia Energetică Naţională. Am constituit un Consiliu onorific, reunind unii dintre cei mai buni specialişti în sectorul energetic românesc şi chiar săptămâna trecută am avut o întâlnire la Banca Mondială. Vom beneficia de sprijinul experţilor Băncii pentru acest demers şi ne-am propus un calendar foarte ambiţios în care, undeva până în luna februarie, cel târziu martie, să avem o versiune finală a acestei strategii. Va fi o strategie suplă, mai degrabă un document de viziune, fără o listă de proiecte, pentru că am înţeles faptul că atunci când incluzi lista de proiecte trebuie să treci prin acea evaluare de mediu îndelungată, complicată. Noi oricum vom face asta prin noul Plan Naţional Integrat în domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice (PNIESC)", a declarat Burduja.
Ministrul de resort a precizat că prima versiune a Planului Naţional Integrat a fost transmisă Comisiei Europene, săptămâna trecută, "România încercând astfel să recupereze o serie de întârzieri pe care le-am constatat în momentul în care am preluat acest mandat".
"Energia verde are un rol important, pentru că ea contribuie într-adevăr la procesul de decarbonizare a sectorului energetic şi economiei româneşti. Bineînţeles, nu este singura soluţie, pentru că discutăm de un sistem energetic naţional care trebuie să fie înainte de toate, sigur. Când discutăm de producţie intermitentă - solar, eolian - discutăm de o energie curată, dar nesigură, impredictibilă şi atunci ea trebuie complementată de investiţii în capacităţi de stocare. De aceea am şi reluat importantul proiect de la Tarniţa-Lăpuşteşti. Este în etapa de contractare a serviciilor de proiectare, studii de fezabilitate şi, undeva până la începutul lunii decembrie, încercăm să-i găsim cel mai bun ofertant, o companie internaţională serioasă. Au fost multe expresii de interes în perioada de consultare a pieţei şi sunt convins că, până la finalul anului, putem să avem un acord semnat, în contextul în care, sper, nu vom avea contestaţii pe această procedură importantă. De asemenea, avem pregătită pentru Fondul pentru modernizare schema pentru stocare, ce va fi disponibilă în prima parte a anului viitor, după ce vom obţine şi finanţarea aprobată practic de Banca Europeană de Investiţii. Deci, mergem şi cu baterii, şi cu hidrocentrale prin pompaj. Ca o concluzie, energia verde este esenţială. Ea trebuie însă complementată sau pusă în valoare de capacităţi de stocare şi bineînţeles, de producţie în bandă", a explicat Sebastian Burduja.
Deloitte România, în parteneriat cu publicaţia Ziarul Financiar, organizează luni videoconferinţa pe tema instrumentelor de finanţare pentru energia verde şi despre cum alegi între Contractele pentru Diferenţă (CfD), Contractele de achiziţie pe termen lung (PPA) şi granturi pentru o afacere solidă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1642 / 9718 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...