ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Burduja: Pe cadrul legislativ actual, măsura compensării şi plafonării energiei este până în 2025

05 Iulie 2023   |   Agerpres

Prezent la o conferinţă de presă la sediul PNL, Burduja a fost întrebat de jurnalişti dacă s-a luat în calcul la nivel guvernamental o modificare a măsurii de plafonare a preţurilor la energie, în condiţiile în care preţurile au scăzut puternic la nivel european, chiar negative pe anumite intervale de timp.

 
 
Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat miercuri că, pe cadrul legislativ actual, măsura compensării şi plafonării energiei este valabilă până în anul 2025, însă consideră că subvenţia pentru energie ar trebui "ţintită" pe consumatorii vulnerabili cu venituri mici.

Prezent la o conferinţă de presă la sediul PNL, Burduja a fost întrebat de jurnalişti dacă s-a luat în calcul la nivel guvernamental o modificare a măsurii de plafonare a preţurilor la energie, în condiţiile în care preţurile au scăzut puternic la nivel european, chiar negative pe anumite intervale de timp.

"Revenind la subiectul compensărilor şi plafonăriilor, noi avem, pe cadrul legislativ actual, această măsură până în 2025. Este adevărat că e o discuţie la nivel european, dar ea nu este închisă, însă se pare că cel puţin până în primăvara anului viitor ni se va permite o asemenea schemă, pentru că şi piaţa este în evoluţie. Sigur, acum au scăzut preţurile şi la energie electrică şi la gaze, dar asta nu înseamnă că apropiindu-ne de iarnă sau când ieşim din iarnă nu vom putea asista la eventuale creşteri de preţuri. Şi atunci, e mult mai uşor, cred, pentru consumatorul final să aibă o predictibilitate, să aibă un suport din partea statului", a spus Burduja.


Potrivit acestuia, măsura ideală ar fi o ţintire a sprijinului pe consumatorii vulnerabili.

"Una este să subvenţionezi preţul la gaze şi la energie electrică pentru un preşedinte de consiliu de administraţie de la o multinaţională, care poate să aibă un salariu de 50.000 de euro, şi alta e să subvenţionezi un român care e pe salariul minim. Toată lumea spune că lucrul ăsta se poate face foarte greu sau nu se poate face, dar eu am să încerc să mă ocup de subiect, astfel încât să putem ţinti aceste măsuri de sprijin de subvenţie la energie electrică, la gaz, dar şi la energie termică, unde avem aceeaşi problemă. Fiecare bucureştean, inclusiv dumneavoastră, eu şi alţii primim acelaşi nivel de sprijin din partea statului, ceea ce nu mi se pare corect", a adăugat el.

În opinia sa, sprijinul ar trebui să fie defalcat pe categorii de consumatori, în funcţie de venituri.

"Asta este o analiză care trebuie făcută şi în funcţie de evoluţia preţului de pe piaţă. Cert este că acum, la T0, avem un cadru legislativ până în 2025, avem discuţii la nivel european, deci până la finalul anului nu se pune problema, din punctul meu de vedere, să umblăm la preţurile pe care le plăteşte consumatorul sau să ajungem la un preţ mai mare din perspectiva acestei reglementări (...). Un consumator vulnerabil, repet, un român care trăieşte pe salariul minim sau care are o gospodărie cu foarte mulţi copii, cu venituri reduse, ar trebui să primească un nivel de sprijin diferit de o gospodărie care la finalul lunii stă acasă pe 3.000 - 5.000 - 10.000 de euro. Mi se pare de bun simţ o asemenea măsură, dar trebuie văzut cum, tehnic, se poate duce la îndeplinire, corelând probabil anumite date de la Ministerul de Finanţe, de la administraţiile financiare locale, judeţene cu măsurile de sprijin din zona energiei", a precizat Burduja.

Preţurile la energie electrică pe piaţa din Europa au coborât marţi în teritoriul negativ, în condiţiile în care energia produsă în parcurile fotovoltaice a inundat reţeaua în jurul prânzului, transmite Bloomberg.

Acesta este un fenomen din ce în ce mai frecvent, pe măsură ce Europa se grăbeşte să construiască mai multe parcuri fotovoltaice şi să reducă cererea pentru combustibili fosili. Potrivit datelor de pe Epex Spot, una dintre cele mai mari burse de energie din Europa, preţurile intraday în Germania, cea mai mare piaţă de electricitate din regiune, au devenit marţi negative în intervalul 1,00 p.m. - 3,00 p.m.

Germania, Danemarca şi Ţările de Jos ar putea să înregistreze preţuri şi mai negative în cursul zilei de miercuri.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1364 / 8810
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Kinstellar asistă Globalworth în vânzarea unui portofoliu cu o valoare de cca. 110 mil. € către WDP, într-una dintre cele mai mari tranzacții de logistică ale anului. Victor Constantinescu, Managing Partner: ”Tranzacția a avut propriile provocări, dar prin muncă temeinică și cu ajutorul echipelor noastre extraordinare s-a încheiat cu succes” | Ce firme de avocați au mai lucrat în proiect
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2024” | ZRVP, NNDKP și Răzvan Dincă & Asociaţii au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...