ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ciucă: Nu va aştepta nimeni ca România să vină din urmă; prin PNRR şi OCDE putem să recuperăm

06 Noiembrie 2023   |   Agerpres

Potrivit lui Ciucă, pentru reducerea decalajelor "este nevoie de lideri care să înţeleagă nevoia şi posibilitatea menţinerii de către ţara noastră a unui ritm cât se poate de accelerat".

 
 
Preşedintele Senatului, Nicolae Ciucă, a pledat, luni, pentru reducerea decalajelor dintre România şi statele dezvoltate, PNRR şi accederea în OCDE fiind soluţii pentru realizarea acestui deziderat.
 
"Suntem într-o competiţie cu toţi cei cu care interacţionăm pe piaţa mare, deschisă, în toate sectoarele de activitate, iar aici trebuie să conştientizăm cu toţii că nu vă aştepta nimeni în România să vină din urmă. Suntem într-o dezbatere legată de tot ceea ce avem de făcut, pentru că într-adevăr România să capete o dinamică, un ritm similar cu cel al ţărilor dezvoltate şi aici avem multe de recuperat. Am convingerea că prin PNRR putem să recuperăm şi să finalizăm parte din procesele de modernizare şi de transformare a României în toate sectoarele. (...) A doua soluţie este accederea noastră la Organizaţia de Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Este un parcurs pe care ne-am asumat cu toţii că trebuie să-l finalizăm şi (...) este obligatoriu să găsim soluţiile pentru a ajunge la standardele specifice acestei organizaţii care reuneşte cele mai dezvoltate, moderne şi industrializate şi tehnologizate state din din lume", a spus Ciucă la "Bucharest Leaders Summit: The Highway to Succes", desfăşurat la Senat.
 
Potrivit lui Ciucă, pentru reducerea decalajelor "este nevoie de lideri care să înţeleagă nevoia şi posibilitatea menţinerii de către ţara noastră a unui ritm cât se poate de accelerat".
 
"Liderul nu este suficient pentru a asigura progresul şi dezvoltarea, este nevoie de echipe consolidate şi solidare pentru a putea să sprijine deciziile leadershipului şi să convingă oamenii să îi urmeze. (...) Toţi cei care exercită atribuţii de leadership trebuie să aibă o deschidere şi un dialog permanent cu oamenii (...) Este absolut necesar să avem convingerea la nivelul întregii societăţi, că printr un angajament al nostru, al tuturor, prin solidaritate şi unitate putem să (...) parcurgem drumului spre succes", a adăugat Ciucă.
 
Liderul PNL a punctat că decalajele trebuie reduse pe domenii cu potenţial în ţara noastră şi a atras atenţia, pornind de la unele date ale Institutul Naţional de Statistică, că România, "ţară cu un potenţial agricol enorm şi cu o mare capacitate de susţinere a sectorului zootehnic, (...) are un deficit de balanţă comercială de 2,4 - 2,6 miliarde de euro".
 
"În condiţiile în care avem un sector al educaţiei în domeniul medicinei şi farmaciei destul de consolidat şi cu potenţial foarte mare, deficitul de balanţă comercială este, de asemenea la 2 miliarde şi ceva de euro. Şi apoi, vine partea care este greu de înţeles. Am avut o industrie chimică şi a substanţelor petroliere destul de dezvoltată, iar aici deficitul de balanţă urcă la 4 miliarde (...) Avem trei sau patru rafinării de putere şi importăm 95% din bitumul cu care vrem să construim autostrăzi, în condiţiile în care cheltuim pentru ecologizarea reziduurilor şi îndeplinirea normelor normele de mediu", a explicat Ciucă.
 
El a mai spus că se importă plastic, celuloză, deşi aveam combinate şi avem stuf, resturi de lemn.
 
"Deşi IT-ul are în PIB-ul României o pondere de aproximativ 8,5%, când vine vorba de industria calculatoarelor, a pieselor electronice şi a opticii, balanţa, de asemenea, depăşeşte 2 miliarde. Sunt câteva date (...) care ar trebui să nască întrebări şi să genereze soluţii. (...) Suntem foarte mulţi dependenţi de import", a menţionat Ciucă.
 
Referindu-se la conflictele din Ucraina şi din Orientul Mijlociu, liderul PNL a punctat că "trebuie să gândim ca o naţiune care îşi doreşte un viitor pentru tânăra generaţie, să aibă capacităţi proprii de rezilienţă".
 
"Chestiunea aceasta nu este doar o responsabilitate a cuiva aflat vremelnic într o funcţie, ci trebuie să fie o responsabilitate a întregii societăţi pe care putem s-o realizăm de la nivelul cel mai de sus al conducerii ţării până jos, unde ne place nouă să spunem, educaţia celor celor şapte ani de acasă", a continuat Ciucă.
 
El consideră că "reducerea disparităţilor trebuie făcută din interior", astfel încât să nu mai existe regiuni rămase în urmă.
 
"Să sperăm că la final vom avea soluţiile necesare să putem să ne inspirăm din ele, să le asumăm la nivel politic şi să venim cu politici publice care cu adevărat se înscrie România pe un drum coerent de dezvoltare. Avem tendinţa să acţionăm un entuziasm în prima parte a unei a unei angajament şi după aceea să temporizăm", a mai transmis Ciucă.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1750 / 9764
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...