
Completări cheie în noua lege referitoare la Directiva NIS 2: trei aspecte importante pentru companii începând cu 10 iulie 2025
14 Iulie 2025
Octavian Popa, Cyber Strategy Manager, Deloitte România, și Silvia Axinescu, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte LegalLegislația recent adoptată nu doar că răspunde necesităților emergente legate de securitatea cibernetică, dar promovează și o colaborare consolidată între diferite entități și instituții la nivel național.
Validarea legislativă a măsurilor prevăzute de OUG 155/2024, act normativ care transpune Directiva NIS (Network and Information Security) 2 la nivel local, a avut loc prin publicarea în Monitorul Oficial în data de 7 iulie 2025 a Legii 124/2025. Acest act normativ a intrat în vigoare începând cu 10 iulie 2025 și marchează un nou pas important în întărirea securității cibernetice pentru reţelele şi sistemele informatice din spațiul național civil.
În completarea măsurilor stabilite prin OUG 155/2024, Legea 124/2025 aduce o serie de noutăți pe care entitățile esențiale și importante ar trebui să le ia în considerare. Una dintre cele mai importante actualizări aduse prin Legea 124/2025 este introducerea a două noi categorii de entități în sectorul sănătății care se vor supune legislației NIS 2. Astfel, entitățile care dețin autorizații de distribuție a medicamentelor, conform art. 803 din Legea nr. 95/2006 republicată, vor trebui să se alinieze standardelor de securitate cibernetică prevăzute de noua legislație. De asemenea, companiile care desfășoară activități economice în domeniul comerțului cu ridicata și cu amănuntul al produselor farmaceutice, conform diviziunilor 4646 și 4773 din CAEN Rev. 3, sunt acum incluse în categoria entităților care trebuie să se conformeze Legii 124/2025.
Un alt aspect de noutate inclus în Legea 124/2025 constă în definirea clară a ceea ce este considerat a fi un incident semnificativ de securitate cibernetică. Potrivit legislației, un incident semnificativ se caracterizează prin îndeplinirea a cel puțin una dintre următoarele condiții, fără a fi nevoie ca acestea să se manifeste cumulativ. Prima condiție presupune determinarea modului în care incidentul a provocat sau are potențialul de a provoca perturbări operaționale grave ale serviciilor sau pierderi financiare semnificative pentru entitatea în cauză. A doua condiție implică potențialul incidentului de a afecta alte persoane fizice sau juridice, cauzând prejudicii materiale sau de alta natură, precum cele de reputație.
Pe lângă sectorul sănătății, și sectorul alimentar este vizat de unele noutăți incluse în Legea 124/2025. Actul normativ propune o completare în denumirea sectorului pentru a include producția, prelucrarea și/sau distribuția de alimente printre domeniile de activitate impactate de Directiva NIS 2. Acest lucru permite identificarea entităților din sector într-o manieră mai flexibilă, demersul nefiind restrâns la cele care realizează toate aceste activități în mod cumulativ. Această completare facilitează o mai bună aplicare a legislației în materie de securitate cibernetică.
Legislația recent adoptată nu doar că răspunde necesităților emergente legate de securitatea cibernetică, dar promovează și o colaborare consolidată între diferite entități și instituții la nivel național. Prin integrarea acestor noi categorii de entități în legislația privind Directivei NIS 2, adoptarea Legii 124/2025 urmărește crearea unui mediu mai sigur, care să sprijine dezvoltarea tehnologică durabilă și protejarea datelor de interes.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4 / 9756 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...