![ZRP](/banners/zrvp_bigad03.gif)
Consiliul Concurenței 2024: un bilanț între eficiență și provocări economice
14 Februarie 2025
Florentina Munteanu, Partener, și Andrea Grigoraș, Senior Managing Associate, Reff & Asociații | Deloitte LegalConsiliul Concurenței a avut un an de activitate intensă, analizând un volum record de tranzacții.
![]() |
Raportul evidențiază activitatea instituției, în special în privința analizării concentrărilor economice, a proiectelor de investiții străine, dar și a investigațiilor și amenzilor aplicate.
Tranzacțiile de fuziuni și achiziții și investițiile străine
Consiliul Concurenței a avut un an de activitate intensă, analizând un volum record de tranzacții. Este vorba, în primul rând, de 104 concentrări economice – cel mai mare număr din ultimii 21 de ani, cu o creștere de aproximativ 40% față de perioada anterioară, și, în al doilea rând, de 471 de investiții analizate din perspectiva securității naționale (la finalul anului, încă 129 de cazuri erau în derulare). Prin raportare la perioada anterioară similară, vorbim de o creștere de patru ori a investițiilor autorizate, ceea ce era de așteptat, având în vedere includerea investitorilor din Uniunea Europeană sub incidența legislației în domeniu.
În contextul intensificării acțiunilor în domeniul autorizării investițiilor din perspectiva securității naționale, în cursul lunii ianuarie, Consiliul Concurenței a lansat în dezbatere publică Instrucțiunile pentru aplicarea art.3 alin. (5) OUG 46/2022, privind stabilirea cadrului pentru examinarea investițiilor străine directe în Uniunea Europeană, cu scopul de a oferi o mai mare predictibilitate investitorilor atunci când analizează tranzacțiile care necesită aprobare prealabilă, în special cu privire la modalitatea de calcul a valorii investiției.
Investigații și sancțiuni aplicate
Din raportul Consiliului Concurenței mai rezultă și faptul că supravegherea pieței a devenit mai strictă, având în vedere numărul semnificativ de investigații și sancțiuni aplicate companiilor care au încălcat regulile concurenței. Astfel, în 2024 au fost aplicate amenzi în valoare de aproape 370 de milioane de lei, cea mai mare parte fiind pentru practici de tip cartel. În plus, au fost deschise 14 noi investigații, vizând domenii variate: energie, IT , articole sportive, servicii medicale dentare. De asemenea, au avut loc 11 inspecții inopinate, inclusiv la o companie din Olanda. Totodată, este de reținut faptul că autoritatea a înregistrată o rată de succes în instanță de 94%, confirmând soliditatea sancțiunilor impuse.
Recomandări pentru mediul de afaceri
Investigațiile afectează, cu siguranță, în primul rând companiile vizate. Însă, dincolo de impactul imediat asupra acestora, aceste acțiuni constituie un barometru cu privire la interesul autorității de concurență față de anumite industrii sau practici comerciale uzitate nu doar de către companiile investigate, ci și de o gamă mult mai largă de jucători pe piață. În acest context, monitorizarea investigațiilor în curs și mai ales identificarea cât mai precisă a practicilor investigate și/sau sancționate de autoritatea de concurență prezintă un beneficiu major, acela al identificării de potențiale riscuri de concurență în cadrul propriilor companii, ceea ce permite implementarea unor acțiuni imediate de remediere pentru viitor. De exemplu, investigația privind serviciile medicale dentare, unde focusul Consiliului Concurenței este pe clauzele de nesolicitare (“no poach”) referitoare la salariați și pe înțelegeri privind nivelul salariilor practicate. Un alt exemplu este investigația din sectorul IT, unde Consiliul Concurenței analizează în ce măsură un furnizor poate influența chiar și indirect soarta unei licitații prin prețurile oferite companiilor care participă la licitațiile respective.
De asemenea, în contextul extinderii regimului de analiză a investițiilor străine și la investițiile din UE (inclusiv cele românești), investitorii trebuie să realizeze o analiză a tranzacțiilor de fuziuni și achiziții (M&A) și a investițiilor efectuate pentru a determina în ce măsură este necesară obținerea autorizării în temeiul reglementărilor privind securitatea națională. Având în vedere numărul record de tranzacții analizate și creșterea exponențială a cererilor de autorizare, este evident impactul major pe care extinderea regimului de aplicare a OUG 46/2022 l-a avut asupra mediului de afaceri.
Nu în ultimul rând, este necesară implementarea unor programe de conformare pentru a identifica din timp potențialele zone de expunere. Având în vedere rata ridicată de confirmare a deciziilor Consiliului Concurenței în instanță, companiile trebuie să fie proactive în evaluarea riscurilor de concurență și să adopte măsuri adecvate pentru a evita investigațiile și sancțiunile.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 4 / 9221 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |
![](/banners/musatad01.gif)
Înalta Curte de Casație a decis în premieră restituirea TVA aferentă taxei clawback | Victoria obținută de avocații Băncilă, Diaconu și Asociații împreună cu EY România pentru grupul Roche va avea implicații pentru toată industria farmaceutică
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...