ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cristina Prună: Taxa pe stâlp nu este o idee bună; nu văd ce plus ar aduce bugetului de stat

18 Martie 2025   |   Agerpres

Vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi reevaluată şi scoasă din legislaţie.

 
 
Taxa pe stâlp nu este o idee bună şi sper că va exista o reevaluare a acestei măsuri, astfel încât să se renunţe la ea, a afirmat, marţi, vicepreşedintele Comisiei pentru industrii şi servicii din Camera Deputaţilor, Cristina Prună.
 
"Aş vrea să mă refer un pic şi la taxa pe stâlp, care ştiu că a dat peste cap planurile de investiţii pentru investitori în acest sector. Sigur, nu cred, personal, că este o idee bună. Am mai avut acest experiment tot într-o altă guvernare social-democrată acum mulţi ani. La momentul respectiv s-a recunoscut că a fost o greşeală. Nu văd, sincer, ce plus ar aduce această taxă pe stâlp, nici măcar la bugetul de stat, pentru că de fapt aceea a fost concluzia la momentul respectiv", a afirmat ea, la un eveniment de specialitate.
 
Deputatul USR şi-a exprimat speranţa că aceasta va fi reevaluată şi scoasă din legislaţie.
 
"Sper că totuşi va exista o reevaluare, astfel încât această taxă pe stâlp să fie scoasă şi să avem dezbatere aici în Parlament care să fie bazată pe nişte analize a ceea ce s-a întâmplat în trecut", a adăugat Cristina Prună.
 
De asemenea, aceasta este de părere că ar trebui să se renunţe la mecanismul de plafonare a preţurilor la energie, măsură introdusă în urmă cu 2-3 ani, iar cererea şi oferta "să se întâlnească".
 
"Trebuie să ne uităm către viitor şi să avem, până la urmă, un mix energetic echilibrat, pentru că, sigur, energia regenerabilă este importantă şi, da, trebuie să o încurajăm, dar de cealaltă parte avem nevoie şi de capacităţi de producţie a energiei în bandă şi încă mai avem această oportunitate a gazului natural şi, da, sper şi eu că investiţiile care au fost începute să fie duse la bun sfârşit. Pentru ca aceste investiţii să aibă loc, evident, e nevoie de o piaţă. E nevoie ca investitorul să vină şi să înţeleagă cum îşi poate face un business plan şi cum noi, legiuitorii, să nu încurcăm prea tare lucrurile, fiind poate prea impredictibil din punctul de vedere al legislaţiei. Şi aici mă gândesc la vreo două lucruri, care încă necesită clarificare. Pe de-o parte, ce se întâmplă după iunie cu piaţa? (...) consumatorii industriali se întreabă ce se întâmplă după iunie, la ce preţuri să se aştepte? Şi până la urmă este o întrebare legitimă, pentru că, deşi foarte mulţi dintre ei au fost prevăzători şi au devenit prosumatori şi au instalat panouri fotovoltaice, ştiţi foarte bine că nu este suficientă acea producţie pentru a le satisface consumul şi atunci trebuie să se uite către piaţă. Deci, da, sper să existe cât mai multă predictibilitate, să se aşeze piaţa cât mai bine, pentru asta, evident, avem nevoie de mai multă lichiditate, avem nevoie inclusiv de traderi, avem nevoie ca acele prevederi care au fost introduse acum 2-3 ani în plină criză energetică să fie eliminate şi să lăsăm până la urmă cererea şi oferta să se întâlnească şi să avem şi mecanisme care să ofere un confort consumatorului vulnerabil de energie", a susţinut Prună.
 
Potrivit acesteia, la Ministerul Energiei se lucrează la o lege care să-i protejeze pe cei care nu îşi pot permite să plătească factura la energie, însă se spune şi problema protejării consumatorului industrial, în condiţiile în care există fluctuaţii de preţ la energie.
 
"Înţeleg că se lucrează la Ministerul Energiei pentru a avea o lege care să protejeze pe cei care nu îşi pot permite să plătească factura la energie. Întrebarea rămâne ce facem cu consumatorul industrial, pentru că fluctuaţii încă mai sunt de preţ? Aici, în criza energetică, noi ne-am uitat la cum am putea ajuta consumatorul industrial şi am propus un mecanism ca dacă trei luni consecutive preţul creşte foarte, foarte mult, aşa cum s-a întâmplat în 2021, chiar cu, nu ştiu, 30 - 50% de la o lună la alta, să existe o posibilitate ca acest consumator să-şi poată deduce din taxele pe care le datorează către bugetul de stat o parte din costul energiei. Dar, încă o dată, în cazuri excepţionale, astfel încât să existe o plasă de siguranţă. Inclusiv pentru consumatorul industrial, statul să nu mai intervină şi să scrie cu pixul pe hârtie un preţ care de multe ori n-are nicio legătură cu preţul pe care piaţa l-ar da prin mecanisme de piaţă. Deci, da, ştiu că se lucrează, am avut această discuţie şi la finalul anului trecut pe programul de guvernare - chiar dacă sunt un parlamentar de opoziţie, la momentul respectiv am contribuit la programul de guvernare pe zona de energie, l-am armonizat destul de bine - şi sper eu ca trecerea către piaţa liberă să fie una care să nu mai creeze panică, să nu mai există acea frică, mai ales din zona politicului, că viaţa este ceva rău în zona de energie. Ştiţi foarte bine că nu este aşa, a funcţionat la un moment dat", a transmis deputatul.
 
Cristina Prună a admis că şi momente de criză când trebuie ca statul să intervină, dar ideal ar fi "nu prea mult, astfel încât să nu mai fim singura ţară din Uniunea Europeană care intervine de maniera aceasta, ci până la urmă ajutorul din partea statului să fie punctual şi apoi să existe nişte mecanisme automate care intră în vigoare în momentul în care avem momente de criză".
 
O mie de reprezentanţi ai companiilor de producţie, dezvoltare şi investiţii în energie solară participă, la Bucureşti, pe 18 şi 19 martie, la Solar Energy Bucharest Summit, expoziţie tehnologică şi de business dedicată industriei solare, domeniu în care se estimează că investiţiile vor ajunge la 2,5 miliarde de euro până în 2030.
 
Potrivit unui comunicat al organizatorilor evenimentului, ƒ˜Solar Energy Bucharest Summit se desfăşoară sub Înaltul Patronaj al Ministerului Energiei, iar expoziţia va da prilejul unui maraton de discuţii susţinute de 40 de speakeri, desfăşurat pe parcursul celor două zile.
 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 410 / 9739
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance și Linklaters, consultanți juridici în emisiunea de obligațiuni verzi prin care Electrica a atras o finanțare de 500 mil. €. Rothschild & Co a fost consilier financiar
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...