ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Dărăban (ACUE): Suntem 100% dependenţi de cadrul de reglementare; România este un pic întârziată la planificarea investiţiilor

10 Octombrie 2024   |   Agerpres

Reprezentanta ACUE a punctat, totodată, faptul că, la ora actuală, reţelele de distribuţie a energiei au intrat într-o nouă etapă.

 
 
România este un pic întârziată şi venim ultimii la masă, pentru că nu putem să le oferim celor care ne pot ajuta cu servicii şi tehnologii o perspectivă foarte clară de planificare a investiţiilor necesare, a declarat, joi, la o conferinţă de specialitate organizată în cadrul Energy Expo 2024, Daniela Dărăban, directoarea executivă a Federaţiei Asociaţiilor Companiilor de Utilităţi din Energie (ACUE).

"Suntem 100% dependenţi de cadrul de reglementare, iar aici o spun (...) cu toată responsabilitatea. Modul de luare a deciziilor trebuie să se schimbe. Dacă ar fi să fim oneşti, cadrul de reglementare nu trebuie să devină unul sofisticat, ci flexibil, adaptat nevoilor instrumentelor moderne. Noi ar trebui să ne orientăm către potenţialii prestatori de servicii şi furnizori de echipamente, ca să putem să planificăm pentru următorii ani, în funcţie de investiţiile pe care le avem în vedere, serviciile şi bunurile de care avem nevoie. Pentru că o altă provocare la fel de serioasă este accesul în timp la aceste bunuri şi furnizori de servicii. Nu trebuie să uităm că suntem într-o competiţie bună, pentru că toate statele europene fac acest tip de investiţii în momentul de faţă în reţele. Există o cerere foarte mare şi pentru tehnologii, şi pentru servicii. Din acest punct de vedere, aş spune că România iar este un pic întârziată. Venim ultimii la masă, pentru că noi nu putem, în momentul de faţă, să le oferim celor care ne pot ajuta cu servicii şi tehnologii o perspectivă foarte clară de planificare a investiţiilor necesare", a transmis Daniela Dărăban.


Reprezentanta ACUE a punctat, totodată, faptul că, la ora actuală, reţelele de distribuţie a energiei au intrat într-o nouă etapă.

"Legat de investiţii, cred că aş pleca de la premisa pe care cred că o acceptăm cu toţii - schimbările pe care le vedem în sectorul energetic, de la modul în care producem energia, noile tehnologii care se dezvoltă şi intră pe piaţă foarte repede până la modul în care consumăm energia. Este o schimbare totală de paradigmă. Reţelele intră într-o nouă etapă. Eu am încercat odată să dau un exemplu aşa mai plastic pentru reţelele de distribuţie... Este precum schimbarea de la telefonul fix de acasă, unde primeai apeluri, până la smartphone-ul pe care îl avem astăzi. Deci, efectiv aşa ar trebui să se dezvolte reţelele de distribuţie, în sensul în care astfel de tehnologii să le putem implementa în partea de distribuţie energie, care istoric a fost un segment al sectorului energetic cu un rol destul de bine definit. (...) Vom avea nevoie de flux bidirecţional, trebuie să facem prognoze pe consum, trebuie devenim un fel de dispeceri pentru noul mod de a produce şi a consuma energie fără investiţii. Toate aceste schimbări sunt benefice atât pentru partea de producţie, pentru că înseamnă noi surse, investiţii, dezvoltare economică, plus, bineînţeles, un model de producţie mai sustenabil până pe partea de consum", a menţionat Dărăban.

Peste 300 de expozanţi sunt prezenţi, în perioada 10 - 13 octombrie, la prima ediţie a evenimentului Energy Expo, organizată de MTR Media Group, cu ajutorul Ministerului Energiei, în Hala Laminor din Bucureşti, pe o suprafaţă expoziţională de 30.000 de metri pătraţi.

Companiile participante la standuri reprezintă toate tipurile de energie, respectiv toate segmentele din piaţa de energie - de la sisteme fotovoltaice (PV) şi sisteme termice solare, inginerie, achiziţii şi construcţii (EPC), eolian - onshore & offshore wind şi sisteme de stocare a energiei la soluţii pentru control şi automatizare industrială, infrastructură şi tehnologii (reţele inteligente, soluţii pentru centre de date etc.), oraşe şi clădiri inteligente, precum şi eficienţă energetică, AI & digitalizare sau combustibili curaţi (exemplu: biogaz, bioetanol, GNL, GNC).

Agenţia Naţională de Presă AGERPRES este unul dintre partenerii media ai evenimentului.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3 / 8950
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...