ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Buju Stanciu & Asociații: În cazul Nordis, nu este nicio garanție cu privire la recuperarea prejudiciilor. Există riscul ca și alte firme din grup să ajungă la insolvență

10 Octombrie 2024   |   BizLawyer

În contextul în care compania deja se confrunta cu aproximativ 750 de litigii, chiar dacă doar Nordis Management a intrat în insolvență în acest moment, există riscul ca și alte firme din grupul Nordis să urmeze acest parcurs.

 
 
În cazul Nordis, având în vedere cele 750 de litigii, chiar dacă doar Nordis Management a intrat în insolvență, există riscul ca și alte firme din grup să urmeze acest parcurs. De asemenea, este important de subliniat că nu există nicio garanție cu privire la recuperarea prejudiciilor, la acest moment fiind imposibil de știut care sunt, de fapt, datoriile Nordis Management S.R.L., explică societatea de avocatură Buju Stanciu & Asociații. Chiar și în contextul în care toate proiecte ar fi reluate, este imposibil de determinat dacă s-ar putea ajunge la finalizarea lucrărilor și predarea apartamentelor promise.

I. Capitolul „Ce a fost”

Scena pieței imobiliare din România se confruntă cu, poate, cel mai mare scandal al domeniului din ultimii 10 ani: Nordis Management S.R.L., principala societate din grupul Nordis a intrat în insolvență.

Fie că este povestea unui dezvoltator erodat de dificultățile perioadei pe care am traversat-o, fie că se adeveresc suspiciunile cu privire la acțiunile frauduloase ale acestora, repercursiunile pentru clienții care au doar o promisiune de vânzare la îndemână sunt aceleași, aceștia trebuind să acționeze în cadrul procedurii de insolvență.

Parcursul Nordis din ultima perioadă a început printr-o cerere prin care se solicită inițierea procedurii de concordat preventiv, ce nu a fost admisă. Desigur, având în vedere că până în acest moment cererile de deschidere a procedurii insolvenței cu privire la alte companii ale grupului au fost respinse, niciun client nu a avut certitudinea că Nordis Management va intra în insolvență.

Cu toate acestea, în data de 7 octombrie 2024, Tribunalul București a decis deschiderea procedurii de insolvență stabilindu-se termenul limită pentru depunerea declarațiilor de creanță pe 21 noiembrie 2024, dată până la care creditorii Nordis pot depune cereri pentru a se înscrie în lista creditorilor ce își vor recupera prejudiciile sau, cel puțin, o parte din acestea.

II. Capitolul „Ce este”

Din perspectiva procedurii insolvenței, pot apărea apărea următoarele situații:

         Se solicită, de către promitentul-cumpărător, executarea promisiunii de vânzare, dacă este posibil acest lucru.

Se impune subliniat că se poate cere administratorului judiciar executarea promisiunii de vânzare, printre altele, doar dacă promisiunea este notată în cartea funciară.

         Se solicită restituirea avansului împreună cu eventuale penalități, prevăzute de către promisiunea de vânzare.

Majoritatea persoanelor păgubite vor dori, cel mai probabil, să fie puse în posesia imobilelor pentru care au achitat avansuri substanțiale. Totuși, această opțiune nu este echivalentă cu lipsa înscrierii în tabelul creditorilor.

Pentru siguranță, este necesar ca orice promitent-cumpărător să se înscrie la masa credală a Nordis Management S.R.L. cu sumele reprezentând avansul plus penalitățile prevăzute de către contract.

Deși fără o declarație de rezoluțiune din partea promitentului-cumpărător, Nordis nu este încă obligată să restituie sumele menționate, creanța față de cumpărător există sub condiție suspensivă.

Atragem atenția că orice cumpărător Nordis care se va înscrie la masa credală cu o creanță sub condiție suspensivă nu va avea drept de vot în adunarea creditorilor. Mai mult, acestea nu sunt creanțe garantate în nicio modalitate, cumpărătorii având calitatea de creditori chirografari. Astfel, în cazul în care activele Nordis Management S.R.L. nu vor fi îndestulătoare, fiecărui cumpărător îi va fi restituită o sumă proporțională cu solicitarea sa în raport cu ceilalți creditori.

 

         Se denunță de către administratorul judiciar promisiunea de vânzare, în vederea maximizarea averii debitoarei. În această situație, se poate formula contestație în instanță de către promitentul-cumpărător.

         Identificarea unor clauze abuzive în promisiunile încheiate între Nordis și promitenții-cumpărători. Clauzele abuzive ar putea include penalizări nejustificate, termene nesustenabile pentru livrare, sau condiții care avantajează excesiv dezvoltatorul.

Se pot formula acțiuni pentru anularea acestor clauze.

III. Capitolul „Ce va fi”

În contextul în care compania deja se confrunta cu aproximativ 750 de litigii, chiar dacă doar Nordis Management a intrat în insolvență în acest moment, există riscul ca și alte firme din grupul Nordis să urmeze acest parcurs. Această evoluție ar putea agrava puternic situația grupului Nordis căruia îi vor fi restrânse toate mijloacele prin care ar putea duce la bun sfârșit proiectele promise.

Totuși, trebuie subliniat că nu există nicio garanție cu privire la recuperarea prejudiciilor, la acest moment fiind imposibil de știut care sunt, de fapt, datoriile Nordis Management S.R.L. Chiar și în contextul în care toate proiecte ar fi reluate, este imposibil de determinat dacă s-ar putea ajunge la finalizarea lucrărilor și predarea apartamentelor promise.

Așadar, indiferent dacă există intenția de a aștepta o revigorare a grupului Nordis cu speranța că imobilele vor fi predate într-un final sau se dorește recuperarea avansului plătit împreună cu eventuale penalități, data de 21 noiembrie 2024 trebuie să fie data la care toți clienții Nordis își exprimă opțiunea.

 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 8950
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...