
Daraban: Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă
13 Mai 2025
AgerpresPe de altă parte, Daraban a semnalat că este îngrijorător faptul că nu producem în România şi că Produsul Intern Brut ar trebui crescut pe baza consumului de produse din România.
Misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economic pe agendă şi ar trebui să existe un target pentru diplomaţi, a declarat, marţi, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie a României (CCIR), Mihai Daraban, la o dezbatere electorală pe teme economice, organizată la sediul CCIR.
"Diplomaţia românească, care este apanajul preşedintelui... Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă. Cred că singurul ministru de Externe (...) Lazăr Comănescu a zis că este momentul ca, în evaluarea ambasadorilor, partea economică să prevaleze. De atunci n-am mai auzit niciun ministru de Externe, şi participă la fiecare sfârşit de lună august la celebrul RADR - Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Româneşti - nimic despre economie. N-au niciun fel de target. Când targetul ar fi foarte simplu: domnule, pleci pe o zonă, schimburile comerciale la plecare sunt 200 de milioane, dacă tu nu faci 400 de milioane la întoarcerea din mandat, poţi să uiţi de cariera de diplomat", a spus Daraban.
"Diplomaţia românească, care este apanajul preşedintelui... Există o dezamăgire în mediul de business, că misiunile diplomatice ale României în străinătate nu au subiectul economie pe agendă. Cred că singurul ministru de Externe (...) Lazăr Comănescu a zis că este momentul ca, în evaluarea ambasadorilor, partea economică să prevaleze. De atunci n-am mai auzit niciun ministru de Externe, şi participă la fiecare sfârşit de lună august la celebrul RADR - Reuniunea Anuală a Diplomaţiei Româneşti - nimic despre economie. N-au niciun fel de target. Când targetul ar fi foarte simplu: domnule, pleci pe o zonă, schimburile comerciale la plecare sunt 200 de milioane, dacă tu nu faci 400 de milioane la întoarcerea din mandat, poţi să uiţi de cariera de diplomat", a spus Daraban.
Acesta a vorbit şi despre tăierea "facilităţilor", din "Ordonanţa trenuleţ", pentru constructori, IT şi agricultori, subliniind că acestea erau o normalitate şi trebuiau extinse şi la alte sectoare de activitate, care sunt productive, precum industria mobilei, industria construcţiilor navale.
"Sunt multe alte sectoare care aduc valoare adăugată României. Şi din păcate n-au beneficiat toţi de acele facilităţi, considerate fiind în continuare facilităţi. A fost o normalitate, pur şi simplu", a precizat preşedintele CCIR.
Pe de altă parte, Daraban a semnalat că este îngrijorător faptul că nu producem în România şi că Produsul Intern Brut ar trebui crescut pe baza consumului de produse din România.
"Trebuie să ne îngrijoreze faptul că nu producem nimic în România. Faptul că acest stat s-a bucurat întotdeauna la TVA pe care persoana fizică o donează statului când se duce de Black Friday şi îşi cumpără râşniţă de cafea, cuptor cu microunde, aspirator. Vor trebui nişte măsuri şi aici aşteptăm răspuns. Ce putem face? Ce va face Guvernul pe care îl veţi păstori pentru atragerea acelor investiţii în România pentru bunuri de larg consum. Avem oglinda consumatorului român (...) cel mai bun sondaj de opinie în rândul consumatorului este cifra de la import. Aceea de 126 de miliarde de euro. Dacă o analizăm, vedem cu adevărat ce vrea consumatorul din România, pentru că la el ne raportăm. Eu cred că etapa în care România va face exporturi cu valoare adăugată mare este departe. Şi Eurostat spune că suntem pe ultimul loc la inovare-cercetare în Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că brand românesc cu valoarea adăugată mare, substanţială, nu avem, trebuie să recunoaştem. (...) Cred că cea mai prăpădită gospodărie din România are televizor. Noi nu asamblăm niciun televizor în România. V-am spus de râşniţă de cafea, nici aia. Sunt nişte obiective pe care trebuie să le atingem ca să satisfacem acest consum intern. Este foarte sănătos să creştem PIB-ul pe consum, dar PIB-u pe consum produs în România, indiferent de naţionalitatea producătorului", a precizat preşedintele CCIR.
O altă temă abordată de acesta a vizat reorganizarea administrativă a României, pe care o consideră "unica soluţie de a avea un buget confortabil".
"Noi am lansat încă din 2019 tema reorganizării administrative a României. Din păcate, izoleta atunci ne-a furat audienţa. Izoleta şi măştile, şi lucrurile au stagnat din punct de vedere al ideii noastre. Am reluat-o la începutul lui 2024 şi am zis că în România sunt într-adevăr 590.000 până în 600.000 de bugetari de care orice ţară are nevoie. Şi aici vorbim de Educaţie, de Sănătate, de Poliţie, de Armată, utili statului român. Problema noastră este de administraţie. Pe administraţia publică locală, sunt vreo 467.000 de oameni, pe aceea centrală diferenţa până la 700.234. Aici este problema României. Noi am propus atunci, pentru că există Curţile de apel înfiinţate în 92, am propus 15 judeţe, pe formatul Curţilor de apel. Am spus noi să nu mai fie comună sub 5.000 (de locuitori n.r), oraş sub 10.000. Şi nu cred că acest oraş merită şapte primării, cu tot respectul faţă de Bucureşti. Bucureştiul, după cum ştiţi, pe recensământul din 2021, are doar 1.716.000 de locuitori. (...) Cred că este unica soluţie pentru a avea un buget confortabil, un buget care să permită Guvernului care va fi să acorde nişte facilităţi mediului de business, nu să vină cu taxe", a punctat Mihai Daraban.
Preşedintele CCIR a atras atenţia şi asupra digitalizării administrative, unde, a menţionat el, Eurostat spune că suntem pe penultimul sau antepenultimul loc în UE.
"Şi un exemplu elocvent este următorul: la Registrul Comerţului, entitate a Ministerului Justiţiei şi, din câte ştiu, Ministerul Justiţii pare a fi parte din statul român, figurează 1.265.000 de agenţi economici activi şi în funcţiune. Şi întreb şi eu: de ce sunt doar 866.601 care au depus bilanţ?. (...) În timpul mandatului meu, an de an am ridicat această problemă. În 2014 erau 140.000, s-au făcut 170.000, a venit alt an - 210.000. Iată că am ajuns la 400.000 care figurează activi şi în funcţiune şi nu le bate nimeni la poartă, pentru că ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală", baza de date pe care ne controlează pe toţi este baza de date a celor care au depus bilanţul la Fisc. Punct", a afirmat Daraban.
Camera de Comerţ şi Industrie a României (CCIR) organizează, marţi, la sediul instituţiei, o dezbatere electorală, pe teme economice, la care au fost invitaţi să participe cei doi candidaţi la funcţia de preşedinte al României, George Simion şi Nicuşor Dan. La dezbatere a confirmat participarea doar liderul AUR.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 213 / 9704 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
NNDKP, alături de Grupul PetStar, în finanțarea de 50 mil. € obținută de la UniCredit Bank. PCF Investment Banking a acționat în calitate de aranjor exclusiv
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile în lei în valoare de 1,5 miliarde de lei. Alexandru Bîrsan (managing partener) a coordonat echipa
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Women Lawyers | Din vorbă în vorbă cu Andreea Mihalache, Partener în cadrul firmei Popescu & Asociații, profesionist reputat, cu aproape 30 de ani de experiență ca avocat litigant la cel mai înalt nivel: ”Dincolo de oportunitatea de a lucra la dosare complexe, am și sprijinul unei echipe unite, ceea ce face ca fiecare provocare să fie o oportunitate de învățare și evoluție profesională”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Kinstellar asistă Special Flanges pe toate aspectele, tranzacționale și de taxe, în achiziția producătorului industrial român Vilmar SA, cu o echipă pluridisciplinară coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener, Co-Head of Corporate M&A) | Skadden, Simmons&Simmons și alte două firme de avocați din România au fost de o parte și de alta în această tranzacție
CMS, alături de Bitdefender la achiziția Mesh Security | Horea Popescu (Managing Partner CMS România) și Mircea Moraru (Senior Counsel), în echipa multidisciplinară coordonată de la Londra, care a oferit consultanță cumpărătorului în toate aspectele tranzacției supusă acum aprobărilor din partea autorităților de reglementare
“Schimbare” este cuvântul de ordine pe piața muncii, spun avocații de Employment de la Mușat & Asociații, fenomenul fiind potențat de avansul tehnologic rapid, evoluția așteptărilor angajaților și necesitatea adaptării la noile realități economice și sociale | Echipa gestionează un număr mare de proiecte care implică restructurări ample ale companiilor multinaționale, creşterea numărului de litigii fiind evidențiată în analiza tendințelor observate. De vorbă cu membrii echipei despre mandatele strategice încredințate de companii lideri în industrii variate și provocările anului 2025
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...