ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Deca: Dacă se va prelungi conflictul, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări şi examene naţionale

29 Mai 2023   |   Agerpres

Ministrul Educaţiei a afirmat că toată lumea îşi doreşte încheierea grevei.

 
 
Niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată şi niciun elev care se află în clasa a VIII-a sau a XII-a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională, fie examenul de Bacalaureat, a anunţat luni ministrul Educaţiei, Ligia Deca, menţionând că, dacă greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.

"În acest moment nu suntem în situaţia în care să temporizăm în vreun fel calendarul de examene anunţat. Singurul lucru pe care l-am făcut este să amânăm desfăşurarea evaluării pentru clasa a VI a, acea evaluare sistemică.(...) În ceea ce priveşte examenele naţionale, din nou, în acest moment calendarul rămâne în picioare. A început de astăzi perioada de înscriere la examenul de bacalaureat, ea continuă până pe 7 iunie. Deci este timp suficient. Şi în unităţile de învăţământ care au resursa umană necesară pentru a desfăşura această activitate de înscriere la examenul de Bacalaureat, acest proces se desfăşoară", a afirmat Deca, într-o declaraţie comună cu ministrul Muncii Marius Budăi, după consultările cu sindicatele din Educaţie.


Ea a spus că "termenul pentru încheierea mediilor pentru clasa a XII-a şi clasa a XIII-a în cazul învăţământului seral este de 2 iunie", menţionând că, în cazul în care va fi nevoie, acest termen va fi prelungit "în aşa fel încât toţi copiii să aibă situaţia şcolară încheiată".

"Chiar aş vrea să subliniez acest lucru: niciun elev nu va rămâne cu situaţia şcolară neîncheiată, nici un elev care se află în clasa a VIII a sau a XII a nu va rămâne fără posibilitatea de a susţine examenul, fie Evaluarea Naţională fie examenul de Bacalaureat", a adăugat Ligia Deca.

Ministrul Educaţiei a afirmat că toată lumea îşi doreşte încheierea grevei.

"Cred că toată lumea îşi doreşte acest lucru şi prezenţa noastră astăzi în această formulă, începerea discuţiilor devansând termenul pentru legea salarizării înseamnă acelaşi lucru: dorinţa noastră, a tuturor, de a încheia această etapă de protest şi de a ne reîntoarce în clase. Toată lumea lucrează pentru acest lucru", a mai spus Deca.

Ministrul a spus că, în cazul în care greva va continua, există posibilitatea de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări.

"Este evident că dacă conflictul se va prelungi, ceea ce noi sperăm că nu va fi cazul, vom avea această posibilitate de prelungire a cursurilor şi de reprogramare a calendarului de evaluări. Niciun elev nu va ajunge în situaţia în care să nu-şi dea examenele de final de gimnaziu sau de liceu. Până la finele acestui an şcolar, noi o să închidem această situaţie, atât din punct de vedere al mediilor, cât şi din punct de vedere al examenelor naţionale", a mai precizat Deca.

Ligia Deca a explicat că toţi elevii se vor înscrie şi, apoi, data va fi stabilită în aşa fel încât toţi elevii să poată să susţină acest examen.

"Nu contează momentul în care se vor înscrie, dacă vor fi elevi care nu s-au putut înscrie, evident prelungim calendarul. (...) În şcolile în care există resursă umană care nu este în grevă se face înscrierea, acolo unde nu, imediat ce protestul se va încheia, se vor face procedurile necesare. Perioada de înscriere a început azi, dar continuă până pe 7 iunie, este timp", a subliniat Deca.

Întrebată în legătură cu cei care vor să se înscrie la facultăţi din străinătate, Deca a spus: "Înscrierile la facultate se realizează după susţinerea examenului de bacalaureat".

"În acest moment, calendarul de bacalaureat rămâne cel anunţat. În cazul în care vor exista prelungiri, în acel moment vom lua şi noi legătura cu omologii noştri din alte state pentru a explica situaţia şi pentru a încerca să-i ajutăm pe cei care au nevoie de un timp suplimentar pentru a putea depune acele documente necesare", a adăugat ministrul.

Ea a transmis un mesaj cadrelor didactice.

"Mesajul meu pentru cadrele didactice este că îi respectăm, suntem alături de ei. Ne dorim ca ei să aibă sprijinul financiar pentru a-şi desfăşura meseria, aşa cum vocaţia le-o cere şi aşa cum avem cu toţii nevoie şi că vom face toate eforturile, noi, cei de la Ministerul Educaţiei, să le fim alături. De asemenea, aş vrea să le transmit că, aşa cum ştiu, şi noi facem eforturi pentru a ne reîntoarce în clase şi a relua procesul educaţional cât mai repede şi suntem convinşi că şi ei îşi doresc acelaşi lucru. (...) Ne dorim ca toate investiţiile care se fac în Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă să-şi vadă roadele cât mai repede. Vorbim de peste 1 miliard în dotări săli de clase, laboratoare ştiinţe, laboratoare ateliere de practică, vorbim despre campusuri de învăţământ dual, vorbim despre digitalizarea universităţilor. Suntem convinşi că noul an şcolar şi universitar va începe de pe cu totul alte baze, poate şi alte baze de salarizare", a adăugat Ligia Deca.

Ea a mai spus că propunerile din partea sindicatelor urmează să fie analizate şi identificat impactul bugetar.

"Voi comunica colegilor din Guvern care pot face şi ei estimările şi impactul propunerilor primite din partea sindicatelor şi, apoi, în momentul în care vom avea un mandat, vom putea reveni la masa negocierilor", a adăugat Deca.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1450 / 8793
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...