ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportarea SAF-T privind Activele: Clarificări de ultimă oră aduse de ANAF

29 Mai 2023   |   Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC România

Contribuabilii vor trebui să verifice dacă modul lor de construcție a declarației SAF-T de active este aliniat cu așteptările ANAF, pentru a evita neconcordanțe majore și întrebări din partea autorităților și/sau pentru a pregăti o declarație rectificativă finală. Conform legii, contribuabilii pot rectifica declarațiile de SAF-T depuse fără a fi sancționați.

 
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a republicat recent pe site-ul oficial schema SAF-T (Standard Audit File for Tax), acompaniată de un document dedicat modulului de active, care cuprinde clarificări utile în pregătirea acestei declarații anuale. Termenul oficial de depunere a declarației SAF-T D406 privind activele este același cu termenul de depunere a situațiilor financiare pentru anul aferent, respectiv 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, se arată într-un material de opinie primit la redacție, semnat de Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC România.

Pe baza acestor clarificări, contribuabilii vor trebui să verifice dacă modul lor de construcție a declarației SAF-T de active este aliniat cu așteptările ANAF, pentru a evita neconcordanțe majore și întrebări din partea autorităților și/sau pentru a pregăti o declarație rectificativă finală. Conform legii, contribuabilii pot rectifica declarațiile de SAF-T depuse fără a fi sancționați.


Cele mai importante explicații oferite de ANAF vizează semnul sumelor incluse în secțiunea 2.12 Assets, respectiv 4.5 Asset Transactions, cât și de modalitatea de reconciliere cu balanța contabilă anuală. De asemenea, este dat un exemplu de completare a declarației pentru contribuabilii care au avut reevaluări de mijloace fixe în anul 2022.

De menționat este și faptul că, pe 10 mai 2023, ANAF a publicat în schema SAF-T un “Catalog privind clasificarea și durata normală de funcționare ale mijloacelor fixe”, la sfârșitul căruia se poate găsi clasificarea terenurilor și a activelor necorporale.

În mod cert, era o nevoie stringentă pentru lămuriri suplimentare în privința raportării activelor în declarația SAF-T, explicațiile din schemă și răspunsurile oferite în trecut la întrebări fiind considerate de contribuabili prea abstracte și insuficiente pentru a fi siguri că vor avea o raportare corectă.

Rămâne totodată să fie găsită o cale mai ușoară de a pregăti declarația SAF-T privind activele, fără efort manual, fiind de ajutor poate chiar o simplificare din partea autorităților (de exemplu, modificarea câmpului “TransactionID” din secțiunea 4.5 AssetTransactions ca fiind opțional). Rareori toate datele solicitate de ANAF pentru raportarea SAF-T privind activele sunt regăsite ca atare în sistemele ERP.

De precizat că această raportare se efectuează doar pentru un an financiar întreg, astfel că marii contribuabili din valul doi de raportare, care au început raportarea lunară SAF-T în iulie 2022, nu au obligația de a depune această declarație pentru anul 2022.

Republicările repetate ale schemei SAF-T de către ANAF în ultimul an au fost bine-venite având în vedere că rezolvă aspecte punctuale care ies la iveală pe măsură ce raportările contribuabililor devin mai complexe și mai complete de la lună la lună sau pe măsură ce apar modificări în legislație care au impact asupra raportării SAF-T (de exemplu, au fost actualizate planurile de conturi, nomenclatorul de încadrări tarifare, etc.).

Apreciem că mai sunt aspecte de validat care vor fi cristalizate odată cu apariția unor situații noi în practică/specificații ERP noi sau a unui volum mai mare de date raportate.

Reamintim că Fișierul standard de control fiscal (Standard Audit File for Tax, SAF-T) reprezintă o obligație declarativă instituită în sarcina contribuabililor și reflectă standardul internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale, conținând informații referitoare la datele contabile și fiscale ale contribuabililor.

Rolul principal al SAF-T este de a standardiza transferul de informații între autoritățile fiscale și contribuabili și implică raportarea periodică a unui set de informații care facilitează revizuirea de către autoritățile fiscale a operațiunilor desfășurate de contribuabili.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1708 / 9050
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
    LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
    RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
    Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
    (VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
    Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
    UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
    BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
    LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
    LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...