ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportarea SAF-T privind Activele: Clarificări de ultimă oră aduse de ANAF

29 Mai 2023   |   Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC România

Contribuabilii vor trebui să verifice dacă modul lor de construcție a declarației SAF-T de active este aliniat cu așteptările ANAF, pentru a evita neconcordanțe majore și întrebări din partea autorităților și/sau pentru a pregăti o declarație rectificativă finală. Conform legii, contribuabilii pot rectifica declarațiile de SAF-T depuse fără a fi sancționați.

 
 
Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF) a republicat recent pe site-ul oficial schema SAF-T (Standard Audit File for Tax), acompaniată de un document dedicat modulului de active, care cuprinde clarificări utile în pregătirea acestei declarații anuale. Termenul oficial de depunere a declarației SAF-T D406 privind activele este același cu termenul de depunere a situațiilor financiare pentru anul aferent, respectiv 150 de zile de la încheierea exercițiului financiar, se arată într-un material de opinie primit la redacție, semnat de Izabela Stoicescu, Senior Manager PwC România.

Pe baza acestor clarificări, contribuabilii vor trebui să verifice dacă modul lor de construcție a declarației SAF-T de active este aliniat cu așteptările ANAF, pentru a evita neconcordanțe majore și întrebări din partea autorităților și/sau pentru a pregăti o declarație rectificativă finală. Conform legii, contribuabilii pot rectifica declarațiile de SAF-T depuse fără a fi sancționați.


Cele mai importante explicații oferite de ANAF vizează semnul sumelor incluse în secțiunea 2.12 Assets, respectiv 4.5 Asset Transactions, cât și de modalitatea de reconciliere cu balanța contabilă anuală. De asemenea, este dat un exemplu de completare a declarației pentru contribuabilii care au avut reevaluări de mijloace fixe în anul 2022.

De menționat este și faptul că, pe 10 mai 2023, ANAF a publicat în schema SAF-T un “Catalog privind clasificarea și durata normală de funcționare ale mijloacelor fixe”, la sfârșitul căruia se poate găsi clasificarea terenurilor și a activelor necorporale.

În mod cert, era o nevoie stringentă pentru lămuriri suplimentare în privința raportării activelor în declarația SAF-T, explicațiile din schemă și răspunsurile oferite în trecut la întrebări fiind considerate de contribuabili prea abstracte și insuficiente pentru a fi siguri că vor avea o raportare corectă.

Rămâne totodată să fie găsită o cale mai ușoară de a pregăti declarația SAF-T privind activele, fără efort manual, fiind de ajutor poate chiar o simplificare din partea autorităților (de exemplu, modificarea câmpului “TransactionID” din secțiunea 4.5 AssetTransactions ca fiind opțional). Rareori toate datele solicitate de ANAF pentru raportarea SAF-T privind activele sunt regăsite ca atare în sistemele ERP.

De precizat că această raportare se efectuează doar pentru un an financiar întreg, astfel că marii contribuabili din valul doi de raportare, care au început raportarea lunară SAF-T în iulie 2022, nu au obligația de a depune această declarație pentru anul 2022.

Republicările repetate ale schemei SAF-T de către ANAF în ultimul an au fost bine-venite având în vedere că rezolvă aspecte punctuale care ies la iveală pe măsură ce raportările contribuabililor devin mai complexe și mai complete de la lună la lună sau pe măsură ce apar modificări în legislație care au impact asupra raportării SAF-T (de exemplu, au fost actualizate planurile de conturi, nomenclatorul de încadrări tarifare, etc.).

Apreciem că mai sunt aspecte de validat care vor fi cristalizate odată cu apariția unor situații noi în practică/specificații ERP noi sau a unui volum mai mare de date raportate.

Reamintim că Fișierul standard de control fiscal (Standard Audit File for Tax, SAF-T) reprezintă o obligație declarativă instituită în sarcina contribuabililor și reflectă standardul internațional pentru schimbul electronic de date contabile între societăți/organizații și autoritățile fiscale, conținând informații referitoare la datele contabile și fiscale ale contribuabililor.

Rolul principal al SAF-T este de a standardiza transferul de informații între autoritățile fiscale și contribuabili și implică raportarea periodică a unui set de informații care facilitează revizuirea de către autoritățile fiscale a operațiunilor desfășurate de contribuabili.



 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 1451 / 8793
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
    Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
    RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
    RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
    Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
    Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
    Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
    Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
    România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
    CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
    Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
    LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...