ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Eurodeputat: România ar putea atrage în perioada 2021-2027 aproape 100 mld. E | Cum se distribuie fondurile UE

28 Mai 2020   |   Mediafax

Pachetul de 750 de miliarde constă în 3 piloni principali, fiecare adresând nevoile generale şi specifice ale statelor membre, dar oferind şi noi priorităţi pentru UE în următorii ani.

 
 
Dragoş Pîslaru, europarlamentar din partea Alianţei USR PLUS şi coordonator al Comisiei pentru muncă şi afaceri sociale (EMPL) din partea Renew Europe, prezintă în detaliu câţi bani oferă UE pentru redresarea economică a României, oferind, în premieră, o estimare a potenţialului de atragere de granturi şi împrumuturi pentru perioada 2021-2027 de către ţara noastră.

„Comisia Europeană a propus un pachet de redresare economică pe care l-a prezentat în plenul Parlamentului European pe data de 27 mai 2020. Pachetul de 750 de miliarde constă în 3 piloni principali, fiecare adresând nevoile generale şi specifice ale statelor membre, dar oferind şi noi priorităţi pentru UE în următorii ani. În propunere, Comisia Europeană prezintă şi un tabel de distribuţie a fondurilor, pe baza unei chei de alocare pentru fiecare stat membru. Cu o cheie de 4,4%, România se află pe locul 6 în Uniunea Europeană ca distribuţie financiară, după Italia, Spania, Polonia, Franţa şi Grecia. Astfel, vom putea beneficia de până la 33 de miliarde euro prin intermediul următoarelor programe:


1. Fondul de redresare - pilonul principal al pachetului
a. Facilitatea de redresare şi rezilienţă va pune la dispoziţie 560 de miliarde de euro pentru a finanţa investiţii publice şi reforme. Fondurile vor fi incluse în cadrul Semestrului European, pentru a susţine UE în tranziţia sa spre o economie verde, digitală şi rezilientă.
b. Vom avea un buget suplimentar la politica de coeziune (REACT-EU) de 55 miliarde care va fi disponibil tuturor statelor membre, dar va trebui să asiste regiunile Europei care au fost cele mai afectate de măsurile luate pentru combaterea pandemiei.
c. Vor exista 15 miliarde de fonduri suplimentare pentru programele de dezvoltare rurală
d. Fondul pentru o Tranziţie Justă, 40 miliarde, ne va ajuta să punem în aplicare Pactul Ecologic European (Green Deal)

2. Stimularea investiţiilor private pentru relansarea economiei
a. Programul InvestEU îşi va dubla bugetul, ajungând la 30 de miliarde oferite de UE prin adaugarea unei facilităţi de investiţii strategice de 15 miliarde care va investi în lanţuri valorice esenţiale pentru rezilienţă, precum sectorul farmaceutic.
b. Va exista şi un instrument de solvenţă de 31 de miliarde care oferă stimulente pentru companii viabile dar care întâmpină dificultăţi în urma pandemiei.

3. Consolidarea de instrumente utile pe timp de criză
a. RescUE (Mecanismul de Protecţie Civilă şi Ajutor Umanitar)
b. Horizon Europe (Cercetare - Dezvoltare)
c. Cooperare mai strânsă cu state terţe din vecinătatea UE şi asistenţă de pre-aderare pentru ţările din Balcani.
d. Cea mai importantă lecţie învăţată este că avem nevoie de mai multă coordonare a sistemelor de sănătate, aşa că vom avea un nou Program European de Sănătate, cu un buget de 9,4 miliarde de euro”, se arată în cadrul comunicatului.

Pe lângă instrumentul noii generaţii, Comisia a oferit şi detalii despre Cadrul Financiar Multianual, pornind de la ultima propunere aflată pe masa negocierilor. PLUS oferă în premieră o estimare a potenţialului de atragere de granturi şi împrumuturi pentru perioada 2021-2027.

„Oportunitatea pe care România o are în context european ar putea să îi permită să atragă 73,28 miliarde euro granturi şi 26 miliarde euro împrumuturi în condiţii favorabile prin intermediul Comisiei Europene.
Ce ar trebui să facem cu aceşti bani?
I. Investiţii publice - infrastructură rutieră, feroviară, digitală, de sănătate, educaţională, de mediu, energetică, modernizarea administraţiei publice etc.
II. Sprijinirea sectorului privat - o nouă politică industrială pentru dezvoltarea de ecosisteme industriale competitive, racordarea la lanţurile valorice europene, sprijinirea IMM-urilor şi a antreprenoriatului, investiţia în cercetare, dezvoltare, inovare.
III. Investiţia în oameni - acces la educaţie, sănătate, nutriţie, locuire şi ocupare pentru grupurile vulnerabile, combaterea sărăciei şi a excluziunii, dezvoltarea de competenţe digitale/profesionale, reforma sistemului de asistenţă socială, reforma pensiilor”, a explicat Dragoş Pîslaru.

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 8426 / 9144
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Abuzul de Drept în arbitraj (Powered by ZRVP)
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Deloitte România a asistat IMO Property Investments București, parte a Grupului Eurobank, în vânzarea a 100% din acțiunile sale către Grupul APS
CMS Emerging Europe M&A 2024 ̸ 25 | Piața de M&A din Europa emergentă se redresează, ajungând la cele mai ridicate niveluri din 2018 până în prezent. Horea Popescu, Partener CMS România: „Optimismul pare să devină marca anului 2025”
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...