ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Grădinescu(ASF):Avem un număr istoric de investitori activi la Bursa de Valori Bucureşti;160.000 de investitori direcţi

18 Septembrie 2023   |   Agerpres

El a declarat că la Hidroelectrica a fost înregistrată cea mai mare valoare subscrisă de investitorii de retail la un IPO derulat în România, de 6,3 miliarde de lei, cu un grad de supra-subscriere de 4,7 ori şi cel mai mare număr de subscriere de ordine subscrise într-un IPO în România, de 51.865 de ordine.

 
 
Bursa de Valori Bucureşti a ajuns la un număr istoric de investitori, respectiv 160.000 de investitori direcţi şi 520.000 de investitori care îşi plasează banii prin intermediul fondurilor de tip OPCVM, organismele de plasament colectiv în valori mobiliare, a afirmat, luni, vicepreşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Gabriel Grădinescu.
 
"La momentul actual avem un număr istoric de investitori activi la Bursa de Valori Bucureşti. Cifrele vorbesc de la sine. Astăzi vorbim de circa 160.000 de investitori direcţi la Bursa de Valori şi peste 520.000 de investitori care îşi plasează banii prin fondurile de tip OPCVM-uri. Trendul crescător al numărului de investitori de pe piaţa de capital se poate asigura, consider eu, prin predictibilitatea şi flexibilitatea în domeniul de reglementare, prin dezvoltarea educaţiei financiare a populaţiei şi prin crearea de noi produse financiare la BVB. Această creştere substanţială se datorează atât programului Fidelis, derulat de Ministerul de Finanţe, cât şi admite la tranzacţionare în luna iulie a Hidroelectrica doar la BVB", a spus Gabriel Grădinescu, la ediţia a şasea a Forumului Pieţei de Capital, organizat de Financial Intelligence.
 
El a declarat că la Hidroelectrica a fost înregistrată cea mai mare valoare subscrisă de investitorii de retail la un IPO derulat în România, de 6,3 miliarde de lei, cu un grad de supra-subscriere de 4,7 ori şi cel mai mare număr de subscriere de ordine subscrise într-un IPO în România, de 51.865 de ordine.
 
În opinia vicepreşedintelui ASF, estimările pesimiste privind insuficienţa resurselor şi lipsa infrastructurii, dar şi a faptului că avem o piaţă mică nu s-au adeverit.
 
"M-am uitat zilele trecute la un articol din urmă cu un an. Se preconiza că listarea la Bursă nu poate să se facă decât undeva la o sumă maximă de 700 de milioane de euro, 7-8% din ofertă, ceea ce s-a dovedit că nu este adevărat. A fost un real succes. Important este că România a fost pusă pe harta IPO-urilor derulate în acest an. Spre comparaţie, toate cele 34 de IPO-uri derulate în primul semestru în Europa au totalizat 2,4 miliarde (de euro n.r.) şi doar IPO-ul de la bursa noastră a fost de 1,9 miliarde de euro. Suficienţi bani! Putem spune că listarea Hidroelectrica reprezintă un început, unul din cele mai bune începuturi pentru demersurile susţinute în cadrul strategiei privind dezvoltarea pieţei de capital din România în perioada 2023-2026, aprobată prin HG 506 pe 2003, şi care va fi susţinută de către ASF pentru continuarea eforturilor de implementare a măsurilor care vor duce la consolidarea acestei pieţe", a concluzionat Gabriel Grădinescu, vicepreşedintele ASF.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 980 / 8681
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Senior Lawyer Employment | Reff & Associates
BACIU PARTNERS: Rafinarea serviciilor juridice oferite într-o manieră integrată pentru o realitate în continuă schimbare | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: “Am coordonat mereu echipe de avocați atipice, și acum am decis să creștem tempo-ul: suntem pregătiți să facem modul nostru de a gândi și de a pune în practică lucrurile să se reflecte clar, fără obstacole, în toate inițiativele în care suntem implicați”
Filip & Company a asistat grupul Digi la contractarea unui două împrumuturi în valoare peste 117 mil. € și, respectiv, de 50 mil. €
Proiectul parcului fotovoltaic de la Ovidiu face un pas înainte. MPR|Partners a fost alături de EnPower Energy pentru coordonarea procedurii de obținere a acordului de construire, cu o echipă de avocați coordonată de Gelu Maravela (partener fondator) și Dana Rădulescu (partener)
Finanțele au demarat procedura de selecție a firmelor de avocați pentru un proiect ce presupune asistență consistentă în baza dreptului englez. Contract pe 3 ani, tarife orare de cca. 1.900 lei
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Berea, General counsel la BCR: ”Prin colaborare putem genera schimbări semnificative nu doar în interiorul profesiei noastre, ci și în societate in general. Prin natura muncii noastre, nu numai că răspundem la nevoile imediate ale societății, dar suntem și arhitecți ai viitorului acesteia, contribuind la definirea și modelarea unui cadru normativ care să orienteze comportamentul și deciziile individuale și colective pe termen lung”
Rebecca Marina, counsel în cadrul firmei Filip & Company după ultima rundă de promovări: “Am găsit aici oameni care îmi împărtășesc principiile și valorile de viață și care mi-au devenit prieteni și mentori sau pentru care eu am devenit mentor mai târziu. Orice promovare vine cu responsabilități și noi roluri în echipă”
Patru case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Cum sunt prezentate în GAR 100 (2024), ce mandate au avut și ce spun clienții despre avocați și prestațiile acestora. TZA, ZRVP, LDDP și SP asistă clienți în arbitraje cu pretenții de 15,7 miliarde de dolari
Kinstellar a asistat BIG Mega Renewable Energy cu privire la finanțarea de 92 mil. € cu BERD și OTP Bank pentru construcția și operarea Parcului Eolian Urleasca
Răzvan Gheorghiu-Testa, fondator al Țuca Zbârcea & Asociații, inclus în „Top 50 Cei Mai Influenți Oameni de pe Piața Imobiliară din România”
Wolf Theiss a asistat AIRSOL în legătură cu achiziția MedAir Oxygen Solution | Emanuele Lainati, Legal Affair Manager SOL Group: “Expertiza, dedicarea și abordarea proactivă a avocaţilor Wolf Theiss au fost esențiale pentru încheierea cu succes a tranzacției”
Filip & Company a asistat Centrokinetic, în parteneriat cu Agista, în achiziția pachetului majoritar de părți sociale ale clinicii Socrates din Timișoara
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...