
Implementarea programului e-Proprietatea va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar şi al creditării (specialist)
25 Februarie 2025
AgerpresÎn opinia lui Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite, transparenţa adusă de programul e-Proprietatea poate spori încrederea în piaţa imobiliară şi poate determina instituţiile financiare să adopte o abordare mai favorabilă în privinţa condiţiilor de creditare.
Implementarea programului e-Proprietatea, care introduce impozitarea pe baza valorii reale de piaţă a proprietăţilor, va aduce schimbări semnificative în sectorul imobiliar şi al creditării ipotecare, este de părere Valentin Anghel, specialist în brokeraj de credite.
"Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor de piaţă, unii proprietari se vor confrunta cu taxe mai mari, ceea ce ar putea determina o parte dintre ei să-şi vândă imobilele pentru a evita costurile fiscale ridicate. Acest lucru va genera o creştere a ofertei de locuinţe şi ar putea duce la o corecţie a preţurilor, făcând piaţa mai accesibilă pentru cumpărători", explică Valentin Anghel, într-o analiză remisă luni spre publicare.
"Prin reevaluarea activelor imobiliare conform valorilor de piaţă, unii proprietari se vor confrunta cu taxe mai mari, ceea ce ar putea determina o parte dintre ei să-şi vândă imobilele pentru a evita costurile fiscale ridicate. Acest lucru va genera o creştere a ofertei de locuinţe şi ar putea duce la o corecţie a preţurilor, făcând piaţa mai accesibilă pentru cumpărători", explică Valentin Anghel, într-o analiză remisă luni spre publicare.
Potrivit acestuia, această tendinţă ar putea stimula cererea de credite ipotecare, deoarece preţurile mai competitive vor atrage mai mulţi cumpărători dornici să investească în proprietăţi rezidenţiale.
"Faptul că evaluările oficiale ale proprietăţilor vor reflecta mai precis realitatea pieţei este un aspect benefic pentru bănci. Acest lucru va reduce riscurile asociate creditării, deoarece valoarea garanţiilor imobiliare va fi mai bine corelată cu preţurile reale", a adăugat el.
În opinia lui Anghel, transparenţa adusă de programul e-Proprietatea poate spori încrederea în piaţa imobiliară şi poate determina instituţiile financiare să adopte o abordare mai favorabilă în privinţa condiţiilor de creditare.
Dacă reevaluările de piaţă vor duce la ajustări de preţuri în anumite segmente, există şansa ca actualii proprietari să poată beneficia de refinanţări avantajoase, consideră acesta.
"Dacă preţurile scad şi dobânzile rămân competitive, vom vedea o tendinţă de refinanţare a creditelor ipotecare, ceea ce poate reduce costurile lunare pentru mulţi proprietari", a susţinut Anghel.
Simultan, preţurile mai accesibile ar putea stimula tinerii să investească în prima lor locuinţă, contribuind la o creştere a cererii pentru credite ipotecare. Astfel, băncile ar putea adapta ofertele de creditare pentru a atrage noi clienţi în acest context.
"Ne putem aştepta la produse financiare mai flexibile, cum ar fi creditele ipotecare cu dobânzi mai avantajoase pentru anumite categorii de clienţi sau pachete personalizate pentru locuinţe eficiente energetic", afirmă specialistul.
Piaţa imobiliară europeană oferă exemple relevante despre impactul unor astfel de reforme. De exemplu, în Spania, numărul de ipoteci constituite a crescut cu 11,2% în 2024, pe fondul scăderii ratelor dobânzilor şi al creşterii accesibilităţii la finanţare Astfel, competiţia între bănci şi ajustările de preţuri au contribuit la menţinerea unui acces rezonabil la credite ipotecare, chiar şi într-un context economic volatil.
"Dacă ne uităm la pieţele din vestul Europei, vedem că reducerea incertitudinii privind valoarea imobilelor a stimulat accesul la credite ipotecare şi a creat oportunităţi pentru cumpărători. Un efect similar este posibil şi în România. Programul e-Proprietatea ar putea transforma piaţa imobiliară din România, crescând transparenţa, echilibrând preţurile şi facilitând accesul la creditare ipotecară. Pentru cei care doresc să cumpere o locuinţă sau să refinanţeze un credit existent, acest program poate aduce multiple beneficii. Important este ca băncile şi consumatorii să fie pregătiţi să navigheze această schimbare cu informaţii clare şi decizii bine fundamentate", a concluzionat Valentin Anghel.
Anghel este directorul general al AVBS Broker de Credite.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 458 / 9722 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...