ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ivan: Intrăm în producţie de serie de drone româneşti până la finalul acestui an

26 Martie 2025   |   Agerpres

Bogdan Ivan a susţinut că un miliard de lei vor intra în România anul acesta în proiecte de producţie de tehnică militară şi vor ajunge la companiile naţionale din industria de apărare.

 
 
România va începe producţia de serie de drone româneşti cu dublă destinaţie - militară şi civilă - până la finalul acestui an, după ce, în vară, vom avea prototipul, a declarat, miercuri, ministrul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului şi Turismului, Bogdan Ivan, la dezbaterea "Ora Guvernului", din Senat.

"Vreau să vă spun concret unde suntem cu producţia de drone. Anul trecut, în calitate de ministru al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, împreună cu Radu Oprea, ministrul Economiei, am semnat un protocol în care am început, împreună cu INCAS şi cu colegii de la Carfil, să lucrăm la un concept care are prioritatea directoare românească pe tot ce înseamnă drone cu dual use, atât militar, cât şi civil. În momentul de faţă, suntem în faza finală a testărilor. Urmează ca în cursul acestei veri să avem deja prototipul şi să intrăm în producţie de serie până la finalul acestui an. Concret", a afirmat ministrul.


Bogdan Ivan a susţinut că un miliard de lei vor intra în România anul acesta în proiecte de producţie de tehnică militară şi vor ajunge la companiile naţionale din industria de apărare.

"Dacă ar fi să vorbim despre industria de apărare a României - nu vreau să mă gândesc la anul 2020 când un coleg de-al dvs. (din USR - n. r.) a avut acces şi instrumente de a face o schimbare acolo, timp în care n-am văzut o alocare suplimentară faţă de industria de apărare- ceea ce am văzut în acest an, şi anume miliarde de lei care vin direct ca aport la capital pentru proiectele de producţie a tot ce înseamnă tehnică militară pe teritoriul României la companiile naţionale din industria de apărare. Un miliard de lei, 2025", a spus şeful de la Economie.

El a subliniat că România şi Europa sunt acum "într-o altă paradigmă din punct de vedere al apărării".

"Dacă ar fi să vorbim despre acel proiect extrem de important de drone, România deja e într-o altă paradigmă, întreaga Europă e într-o altă paradigmă din punct de vedere al apărării. Suntem într-o ecuaţie în care tot ceea ce vedeam înainte că durează ani, acum suntem în paradigma în care durează luni. Avem deja construite mecanisme financiare europene, avem deja creat acel buget care se estimează că va ajunge pe la 800 miliarde de euro în formula în care noi, fiecare stat membru, împreună cu un alt stat membru şi cu Ucraina, să intre nu doar în procesul de achiziţii, ci să se ducă foarte mult spre producţie şi producţia naţională. Interesul principal pe care îl am acum e ca la toate companiile naţionale, dar mai ales la tot ceea ce înseamnă nevoile României, să putem să venim şi să acoperim cât mai mult din acest necesar", a arătat Ivan.

Potrivit ministrului, la toate acestea se adaugă programul offset, prin care o parte din suma cheltuită de statul român pentru înzestrarea armatei să se întoarcă în economie, prin firmele din industria de apărare.

"Vorbim despre tot ceea ce înseamnă programul offset. Pentru fiecare achiziţie mai mare de 10 milioane de euro, în clipa în care se activează mecanismul de interes esenţial de securitate a României, intrăm într-un proces care vine şi aduce în România tot ceea ce înseamnă producţie în proporţie de minimum 80% la companiile publice şi private din ţara noastră. E un pas extrem de important care ne asigură dezvoltare şi tehnologică şi ne asigură resursele prin care putem să investim real, nu doar pe Tik-Tok sau în declaraţii politice, în industria naţională de apărare, pentru că de foarte mulţi ani se fac doar declaraţii politice pe acest subiect", a transmis Bogdan Ivan.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, au semnat, la începutul lunii noiembrie 2024, un protocol de colaborare în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice, care pune bazele primului program integrat ce va crea drona românească.

"Astăzi punem bazele primului program integrat care va crea drona românească. Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, INCAS şi Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului vor implementa acest parteneriat, de la concept până la transferul soluţiilor tehnologice în economia reală. Am avut în vedere toate aspectele necesare, incluzând proprietatea intelectuală şi patentele, împreună cu deschiderea către piaţă, pentru a putea progresa eficient. Prin acest protocol facem pasul spre o nouă etapă pentru cercetarea românească din domeniul aerospaţial", a precizat, la acea dată, ministrul Bogdan Ivan.

La rândul său, ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, a afirmat, tot atunci, că prototipul de dronă va putea deveni "un produs industrializat în fabricile din industria de apărare din România, cu capital de stat şi cu capital privat".

"Astăzi, sunt mai mulţi actori care au diverse componente ale unei drone sau asamblează drone, au diverse prototipuri. Însă, tipurile de drone care sunt folosite astăzi de către industria de apărare sunt foarte variate. Ne dorim să putem avea drone româneşti, cu softuri produse în România", a subliniat Oprea.

El a menţionat că, în cel mult un an, ar putea demara şi producţia de serie a dronelor româneşti, care ar putea fi folosite şi în agricultură sau în domeniul civil.

Primul domeniu de dezvoltare tehnologică se va axa pe crearea unei soluţii complete pentru "Capabilitate aeriană fără pilot uman la bord, din categoria MALE (Medium Altitude Long Endurance) şi scop dual de utilizare". Această soluţie va include cel puţin două echipamente UAV (vehicule aeriene fără pilot) şi toate mijloacele de sol necesare pentru controlul şi asigurarea tehnică şi informatică a zborurilor.

Un alt domeniu vizat va fi dezvoltarea de soluţii pentru "Conversia muniţiei clasice în sisteme aeriene autonome (Loitering munition)". Aceasta va implica sisteme UAV cu aripă fixă şi rotativă, precum şi toate elementele necesare pentru operarea lor (lansare şi control al traiectoriei).

Al treilea domeniu se referă la dezvoltarea unei soluţii complete pentru "Capabilitate maritimă multi-rol şi multi-vehicul fără pilot uman la bord", incluzând toate componentele necesare pentru operarea acestor sisteme (lansare şi control).

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 7 / 9365
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Bondoc și Asociații a anulat un Proces-verbal de sancționare emis în materia RO e-Transport. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii înseamnă provocare, determinare, perseverență și o mare dorință de echilibru între viața personală și cea profesională. Irina Corcoveanu, Partener WHSimion & Partners: ”Poate că femeile au nativ o înclinație mai mare către o abordare mai empatică și o diversitate de perspective, însă aceste calități le pot manifesta în egală măsură și bărbații avocați. Diferența ar putea să fie mai degrabă de la o persoană la alta, decât de la un gen la altul”
KPMG Legal – Toncescu și Asociații, alături de cumpărător în tranzacția prin care Advanzia Education a preluat SDA Academy Romania. Laura Toncescu (Head of KPMG Legal) și Dragoș Iamandoiu (Partner), în prim plan
Women Lawyers | Doamnele au roluri principale și instrumentează proiecte majore la PNSA, firmă în care membrele echipei au un profil profesional bine conturat. Camelia Pătrașcu, Partener: ”Am ocazia de a profesa într-un mediu competitiv, alături de avocați de excepție. În fiecare zi descopăr ceva nou și apreciez deschiderea mea către învățare și inspirația pe care o găsesc în cei din jur”
Kinstellar asistă grupul de investiții private EMMA Capital în achiziția strategică a companiei Diamedix în România, Moldova, Bulgaria și Ucraina. Echipa pluridisciplinară din București, coordonată de Zsuzsa Csiki (Partener)
Practica de Litigii a Clifford Chance Badea obține o soluție favorabilă într-o speță transnațională vizând protecția terților de bună-credință afectați de o măsură de sechestru penal. Vicu Buzac (Senior Associate) a condus echipa din București
Women Lawyers | O femeie avocat poate aduce o perspectivă diferită, având în vedere diversitatea abilităților, precum atenția la detalii, capacitatea de a media conflicte și de a construi relații de încredere. Ana Maria Abrudan (Partener Mușat & Asociații): ”Un avocat de succes, indiferent de gen, este cel care aduce soluții inovatoare, construiește relații de încredere cu clienții și își dezvoltă constant aria de expertiză, având totodată abilitatea de a împărtăși aceste cunoștințe cu noile generații de avocați”
Women Lawyers | Ce spun și cum gândesc doamnele din structura Țuca Zbârcea & Asociații, firmă care etalează femei avocat remarcabile pe toate palierele de activitate. Azi, de vorbă cu Oana Mareș, Managing Associate: ”Femeile au adesea un grad mai mare de răbdare în gestionarea relației cu clienții, aspect esențial în momentele de stres sau incertitudine. Într-un domeniu unde detaliile contează enorm, abilitatea de a observa inclusiv nuanțele emoționale și de a reacționa corespunzător poate reprezenta un atu valoros”
NNDKP aniversează 35 de ani de activitate | Firma fondată de Manuela și Ion Nestor demarează un proces strategic de remodelare a structurii sale de management: Adina Chilim-Dumitriu și Emil Bivolaru devin Parteneri Executivi, domeniile esențiale pentru buna funcționare a firmei vor fi gestionate prin intermediul unor Comitete ale Partenerilor
Studiul CMS European M&A 2025: Romania - locul 2 în CEE, cu o creștere de 80% | Horea Popescu (Managing Partner - CMS România): “Numărul de tranzacții în care CMS a oferit consultanță în regiune a crescut cu peste 30% față de 2023, fiind al doilea cel mai mare număr de tranzacții înregistrat din 2014 și până acum”. Rodica Manea (Partener): “În perspectivă, este important ca achizitorii să rămână agili și să păstreze un echilibru între încrederea într-o piață în continuă evoluție și provocările de reglementare”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...