
Ministrul Afacerilor Externe: Din martie românii vor putea călători în SUA fără vize
08 Ianuarie 2025
AgerpresMinistrul de Externe a apreciat eforturile făcute în direcția includerii României în Visa Waiver.
Românii vor putea călători în SUA fără vize începând cu luna martie, urmând să fie necesară o notificare în platforma ESTA - Electronic System for Travel Authorization, a declarat miercuri, pentru AGERPRES, ministrul Afacerilor Externe, Emil Hurezeanu.
Șeful diplomației române a explicat că, după un eveniment oficial ce va avea loc vineri la Washington, România va deveni cel de-al 43-lea stat din lume care nu mai are nevoie de vize, atunci când cetățenii săi vor să călătorească în SUA. Până în prezent, obținerea vizei de călătorie în SUA însemna pentru români inclusiv un interviu la Consulatul Statelor Unite ale Americii și plata unei taxe.
'Unul dintre criteriile cele mai importante pentru acordarea acestui privilegiu a fost scăderea ratei de refuz a solicitărilor de viză. În ceea ce privește în mod concret calendarul previzibil - în 10 ianuarie are loc ceremonia oficială, se anunță oficial de către secretarul Departamentului de Interne și șeful misiunii diplomatice române la Washington; urmează ca această decizie să fie publicată în Monitorul Oficial al Statelor Unite și nu se va întâmpla imediat, dar bănuiesc că, înainte de 20 ianuarie, Ziua inaugurării noii administrații Trump', a arătat Hurezeanu.
El a adăugat că pentru călătoria fără viză în SUA va exista pentru români 'o perioadă de adaptare' tehnică a sistemului ESTA. 'Este un sistem de transmitere a solicitărilor electronice pentru autorizarea unei călătorii în Statele Unite, care nu este o viză', a menționat ministrul.
Potrivit acestuia, din primăvară, românii vor călători fără vize în SUA.
'Această autorizare este pur și simplu operațiunea pe care o fac toți ceilalți cetățeni ai lumii care călătoresc în Statele Unite fără viză. Dar, pentru a ajunge în acest moment, deci pentru o notificare prealabilă electronică a călătoriei în Statele Unite, trebuie să mai așteptăm două luni și jumătate, adică până în 1 martie. E vorba de o adaptare a sistemelor tehnice, de o acomodare. Din martie, românii vor putea călători așa cum călătoresc toți ceilalți, sigur că nu fără această solicitare, autorizație, autorizare, notificare electronică de călătorie', a spus Emil Hurezeanu, adăugând că șederea nu poate fi mai mare de 90 de zile.
Ministrul de Externe a apreciat eforturile făcute în direcția includerii României în Visa Waiver.
'Pot să atribui toate meritele instituțiilor române care au contribuit la acest succes: Ministerul de Externe, condus de doamna Luminița Odobescu, ministerul de Interne, condus de către Cătălin Predoiu, alte instituții ale statului, Guvernul României. De ce? Pentru că în interiorul Parteneriatului Strategic - și nu suntem de ieri de azi parteneri strategici cu Statele Unite, dar abia în martie vom intra în Visa Waiver - există câteva căi de acțiune și câteva obligații', a afirmat Hurezeanu.
El a amintit că pentru a primi intrarea în Programul Visa Waiver exista cerința de natură statistică - sub 3% rata de refuz a solicitărilor de viză.
Aceasta, a indicat ministrul, a fost controlată și obținută între octombrie 2023 și toamna anului trecut.
'Am ajuns la 2,6%. Au fost discuții în cadrul dialogului strategic, anul trecut, în martie 2024, la București și cu alte prilejuri în SUA pe teme de securitate, pe teme de migrație, pe teme de terorism, pe teme de aplicare a legilor. Acesta este motivul pentru care mai multe ministere au fost implicate și acolo au fost obținute progrese, pentru că este nu numai o facilitate pentru călătorul român în Statele Unite. Deja este foarte mare lucru și e o răsplată binemeritată și îndelung așteptată', a punctat Emil Hurezeanu.
El a evidențiat și avantajele economice ale includerii țării noastre în Visa Waiver.
'Este o upgradare, dacă vreți, o măsură suplimentară, o întărire a Parteneriatului Strategic, pentru că tot ce v-am spus în termeni de securitate, de migrație, de apărare a frontierelor fac parte din conținutul unui Parteneriat Strategic. Apoi, dincolo de îmbunătățirea coeficientului turiștilor, vor exista mai multe călătorii în scopuri de afaceri. De asemenea, vor apărea și beneficiile economice - investitori americani în România care călătoresc mai ușor, investitori români în Statele Unite', a arătat ministrul de Externe.
Secretarul pentru Securitate Internă al Statelor Unite, Alejandro Mayorkas, și ambasadorul României în Statele Unite, Andrei Muraru, se vor întâlni vineri pentru a consemna oficial aderarea României la programul american de scutire de vize. Întâlnirea va avea loc la sediul Departamentului pentru Securitate Internă, în Washington D.C., a transmis, miercuri, Ambasada României în SUA.Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 349 / 9446 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

EximAsig, parte a Grupului Exim Banca Românească, preia Asito Kapital. KPMG Legal a asistat cumpărătorul
Sebastian Guțiu, Managing Partner Schoenherr România, interviu în Italia Oggi: ” Mediul economic românesc prezintă lumini și umbre. 2025 va fi un an delicat; unele decizii politice și reforme structurale ar putea fi încetinite”
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Cum văd anul 2025 avocații considerați Leading Lawyers în M&A de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Bogdan C. Stoica, Partener PNSA, evidențiat de Legal 500 în categoria Leading Partners în practica de fuziuni și achiziții: ”Apariția unui nou val de antreprenori care se maturizează de la an al an, apariția unui numar record de fonduri de investiții ̸ private-equity și faptul că acestea cred în existența unor ținte de achiziție, sunt de natură să dea încredere”
Schoenherr a asistat Dentas Kağıt Sanayi cu privire la vânzarea fabricii sale din România către Hartmann Packaging | Mădălina Neagu (partener), coordonatoarea echipei: ”Sectorul producției din România continuă să atragă atenția investitorilor strategici”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Ordonanța de plată și arbitrajul (Powered by ZRVP)
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...