ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Ministrul Energiei: Avem în pregătire Strategia Energetică Naţională; în câteva zile, documentul va intra în dezbatere publică

27 Mai 2024   |   AGERPRES

Acesta a adăugat că, până la acest moment, în sectorul energetic, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) şi prin Fondul de Modernizare, au fost semnate investiţii în valoare de 12 miliarde de euro.

 
 
Strategia Energetică Naţională va intra în dezbatere publică în câteva zile şi este un document deschis dialogului şi îmbunătăţirilor, a declarat, luni, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, la cea de-a 6-a ediţie a Forumului Energiei.

"Avem în pregătire Strategia Energetică Naţională. Noi ne-am propus ca săptămâna aceasta, în câteva zile, să fie pusă în dezbatere publică. Nu e un document perfect, nu e un document complet şi este deschis dialogului şi îmbunătăţirilor. În baza aceasta, corelăm şi cu ceea ce Comisia Europeană a transmis pe PNIESC (Planul Naţional Integrat în Domeniul Energiei şi Schimbărilor Climatice, n.r.). Ne dorim, de asemenea, să avem PNIESC-ul gata în cel mai scurt timp, astfel încât să putem să avem acest important document, a doua sa versiune, pregătit, şi România să fie în rând cu celelalte state europene. Dacă vorbim de nivelul strategic, avem o serie de acte legislative importante. Schema de compensare, plafonare, prin Ordonanţa de urgenţă a dus deja la reduceri pe facturile multor români şi la energie electrică şi, mai ales, la gaze naturale, atât pentru consumatorii casnici, cât şi pentru cei non-casnici, acolo unde a fost cazul. Apoi, vorbim despre Legea eoliană offshore, probabil cea mai importantă lege în domeniul energetic după foarte mulţi ani, adoptată de Parlamentul României, promulgată şi suntem în calendar pentru acel 2032 când vom avea centrale eoliene în largul Mării Negre, pe segmentul românesc", a afirmat Burduja.


Acesta a adăugat că, până la acest moment, în sectorul energetic, prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNNR) şi prin Fondul de Modernizare, au fost semnate investiţii în valoare de 12 miliarde de euro.

"Am făcut un calcul împreună cu colegii mei şi am semnat investiţii de peste 12 miliarde de euro. O mare parte sunt fonduri nerambursabile, care vin în sprijinul antreprenorilor, din PNRR, sau din Fondul pentru Modernizare. Mă bucur că împreună am reuşit să închidem multe aspecte sensibile din PNRR. E adevărat că munca noastră continuă şi sunt şi alte lucruri care necesită un efort în săptămânile şi lunile următoare, dar am demonstrat că se poate cu Investiţia 1, unde avem probabil peste 1.800 de megawaţi putere instalată finanţaţi. Am demonstrat că se poate şi cu apelul din Investiţia pe hidrogen şi sperăm să contractăm toate cele 100 de milioane de euro. Am demonstrat că se poate cu apelul pentru baterii, pentru stocare, un prim test pentru ceea ce pregătim pentru Fondul pentru Modernizare şi toate aspectele care au ţinut de implementarea PNNR-ului şi de Ministerul Energiei. Aş face o menţiune specială pe listarea Hidroelectrica: o listare cu care ne mândrim şi care ajută Bursa de Valori Bucureşti, piaţa de capital din România foarte mult", a spus oficialul.

Potrivit demnitarului, în cadrul programului nuclear civil românesc s-au înregistrat progrese importante.

"Prin Fondul pentru Modernizare am reuşit să deschidem mai multe apeluri, să facem progrese şi să finanţăm modernizarea reţelelor de transport şi distribuţia energiei electrice. Sunt contracte de peste un miliard de euro euro şi mai obţinem o jumătate de miliard de euro investiţii care acomodează un număr mai mare de prosumatori, îmbunătăţesc calitatea sistemului şi fac sistemul mai compatibil cu o pondere tot mai mare de energie regenerabilă. Nu vreau să uit programul nuclear civil românesc. Sunt progrese importante la Cernavodă - Unitatea 1, instalaţia de detritiere, reactoarele 3 şi 4, unde suntem în grafic. Bineînţeles, reactoarele modulare de mici dimensiuni, o tehnologie faţă de care România îşi menţine pe deplin angajamentul, aşteptând să trecem prin toate etapele administrative pentru a putea avansa în faza a doua a proiectului. Tot din Fondul pentru Modernizare, am reuşit să deschidem apelul pentru Unităţi Administrativ-Teritoriale, să semnăm deja aproximativ 50 de contracte. Sunt primării, comunităţi care vor beneficia de energie verde, de facturi mai mici la utilităţi etc.", a susţinut Sebastian Burduja.

Specialişti din domeniului energetic, alături de reprezentanţi ai autorităţilor, participă luni la cea de-a 6-a ediţie a evenimentului "Forumul Energiei", organizat de publicaţia Financial Intelligence.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 85 / 8788
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
Totul despre admiterea la Facultatea de Drept a Universitații București | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății, despre examen: ”În elaborarea subiectelor se va proceda, ca în fiecare an, la câteva inovații de format menite să asigure selectarea candidaților care și-au însușit substanțial materiile concursului, fără a se limita la rutina formatului de subiecte practicat în anii precedenți. În ultimii ani s-a urcat de la 3,8 candidați pe loc spre 5 candidați pe loc cu finanțare publică și sperăm ca în acest an să menținem tendința de creștere a numărului de candidați și implicit a concurenței”
Industria farmaceutică, o ramură strategică pentru reindustrializarea României, este sprijintă prin implicarea moleculară a avocaților de la Bulboacă & Asociații în tranzacțiile de finanțare și refinanțare a unui lider din domeniul farmaceutic
Filip & Company a asistat grupul Digi Spania la încheierea a două contracte semnificative cu Telefónica Móviles España | Alexandru Bîrsan, partener: ”Aceasta este cea de-a patra tranzacție importantă pe care Digi o încheie în Spania în ultimele 15 luni”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...