ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Mircea Abrudean: Guvernul ar trebui să aprobe Programul ‘Anghel Saligny’ în această săptămână

31 August 2021   |   Agerpres

El a reiterat asigurările că proiectele de dezvoltare locală vor fi finanţate fără să se ţină cont de culoarea politică a celor care conduc comunităţile locale.

 
 
Secretarul general adjunct al Guvernului, Mircea Abrudean, a declarat, marţi, la o întâlnire cu autorităţile judeţene şi cu primarii localităţilor vasluiene, că în această săptămână ar trebui ca Guvernul să aprobe Programul Naţional de Investiţii (PNI) "Anghel Saligny".

"În această săptămână, în mod normal Guvernul României ar trebui să aprobe acest program, care va avea un buget alocat pe următorii şapte ani de 50 de miliarde de lei, peste 10 miliarde de euro, care vor fi investiţi în dezvoltarea infrastructurii. (...) Doar în acest fel, prin investiţii în infrastructură vom reuşi să ne dezvoltăm. Acest program de investiţii va funcţiona pe modelul PNDL, vor exista câteva diferenţe, dar acest mod de lucru a fost unul eficient şi simplu de utilizat pentru beneficiari. Acesta este motivul pentru care el va fi utilizat şi pe mai departe, atât în ceea ce priveşte depunerea proiectelor, cât şi în ceea ce priveşte modalitatea de realizare a achiziţiilor şi de decontare a cheltuielilor", a afirmat secretar general adjunct al Guvernului.

El a reiterat asigurările că proiectele de dezvoltare locală vor fi finanţate fără să se ţină cont de culoarea politică a celor care conduc comunităţile locale.

Cu ocazia întâlnirii de la Vaslui, Mircea Abrudean a prezentat şi o serie de acte normative care au fost sau urmează să fie aprobate de Guvern, cu impact direct asupra activităţii administraţiilor publice locale. Oficialu a făcut referire la recenta ordonanţă aprobată de Guvernul României privind ajustarea contractelor de lucrări publice pe fondul blocajelor intervenite în programele de investiţii derulate de autorităţile publice, din cauza creşterii preţurilor la materialele de construcţii.

"Iată că în final Guvernul a venit cu această ordonanţă care este, de altfel, prima de acest fel din Uniunea Europeană, un act normativ care îşi propune să sprijine autorităţile în deblocarea proiectelor de investiţii în urma blocajului survenit din cauza acestei creşteri neprevăzute a preţurilor, care a avut loc peste tot, nu numai la noi. Actul normativ aprobat de Guvern conţine o formulă şi nişte indici de ajustare care au fost stabiliţi în urma consultărilor care au avut loc într-un grup de lucru extins, din care au făcut parte foarte multe instituţii, inclusiv reprezentanţi ai patronatului constructorilor şi toţi cei implicaţi. (...) E important de reţinut, proiectele finanţate din fonduri guvernamentale vor beneficia de această suplimentare de la bugetul de stat. Sperăm ca prin acest act normativ să reuşim să deblocăm proiectele de investiţii care au avut de suferit în ultima perioadă", a afirmat Mircea Abrudean.

El a precizat că recent a fost aprobată şi ordonanţa de urgenţă privind modificarea legislaţiei achiziţiilor publice, în sensul simplificării anumitor proceduri şi al scurtării unor termene privind contestaţiile.

Mircea Abrudean a declarat şi că Guvernul are, de asemenea, în vedere o serie de modificări la Legea Energiei, una dintre acestea referindu-se la posibilitatea ca extinderile de reţele de curent sau gaze naturale să poată fi făcute de unităţile administrativ-teritoriale.

Premierul Florin Cîţu a reiterat luni, 30 august, că este de acord cu toate recomandările USR privind programul de investiţii "Anghel Saligny" (PNDL 3), menţionând că nu există alte dezbateri, iar programul este în procedura de avizare şi după aceea va fi discutat în Guvern.

"Am spus din primul moment că sunt de acord cu toate recomandările venite de la USR, acelea de a verifica în timp lucrările, de a ne asigura că totul este transparent, de a ne asigura că avem o prioritizare a proiectelor. Deci, toate acestea au fost discutate deja. În afară de discuţii politice, nu există niciun fel de alte dezbateri. Din punctul meu de vedere, PNDL 3 este în avizare în acest moment şi când o să fie gata cu avizele, o să treacă prin şedinţă de guvern", a precizat Cîţu, înainte de şedinţa de coaliţie de luni.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 5365 / 8912
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
Bohâlțeanu & Asociații a asistat Emma Lambda în achiziția Stratum Energy Romania, într-un mandat complex, desfășurat pe parcursul ultimilor 2 ani. Echipă multidisciplinară, formată din profesioniști specializați în Corporate ̸ M&A, Energy și Real Estate | Ionuț Bohâlțeanu (Managing Partner): ”Un proiect de mare anvergură pentru echipa noastră, având în vedere specificul domeniului, gradul complex de structurare a tranzacției și jurisdicțiile implicate”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
Cariere în Drept | De vorbă cu Maria Stanca, unul dintre mai buni studenți ai Facultății de Drept din cadrul Universității din București - promoția 2023, care a ales profesia de notar: ”Pentru cei care își doresc o profesie juridică, într-adevăr, Facultatea de Drept nu se parcurge cu lejeritate, volumul de studiu și cerințele fiind considerabile. Îmi place foarte mult să lucrez cu oamenii și să dau înapoi societății; practicând dreptul, simt că tocmai asta fac”
Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații | Patru avocați fac un pas înainte în carieră și devin avocați colaboratori coordonatori
Țuca Zbârcea & Asociații obține un precedent important într-un arbitraj ICC din industria de petrol și gaze
Andreea Zvâc face un pas înainte în carieră și devine Partener în cadrul biroului Wolf Theiss din București | Bryan W. Jardine (Managing Partner): Promovarea sa reflectă nu numai contribuțiile profesionale remarcabile la dezvoltarea departamentului său, ci și rolul semnificativ în consolidarea poziției generale a firmei pe piața din România
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...