Nicu Marcu: Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital
20 Octombrie 2020
AgerpresEl a afirmat că principalii investitori instituţionali autohtoni, respectiv fondurile de pensii private, societăţile de asigurare şi fondurile de investiţii au arătat deja o preferinţă constantă de alocare a portofoliilor către emitenţi români de acţiuni şi instrumente cu venit fix.
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital din România, iar în colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice a demarat "Strategia Naţională pentru piaţa de capital", a declarat preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară, Nicu Marcu.
"Dezvoltarea stabilă şi sănătoasă a pieţei de capital este deosebit de importantă pentru economia românească, iar clasificarea în piaţă emergentă de către FTSE Russell şi includerea României în structura FTSE Emerging markets din luna septembrie a reprezentat un mare pas înainte, rezultatul unor eforturi comune ale tuturor părţilor implicate. Dar după cum bine ştiţi, lucrurile nu se opresc aici. Bursa de Valori Bucureşti are potenţialul uriaş de a deveni un partener important pentru companiile private şi publice din perspectiva accesului la finanţare. Statutul de piaţă emergentă va creşte atractivitatea, va facilita accesul companiilor şi al investitorilor străini pe BVB ceea ce determină pe termen lung o scădere a costurilor de finanţare. Accesul întreprinderilor mici şi mijlocii la finanţare pe piaţa de capital este un alt aspect deosebit de important pentru economia naţională care creează perspective stabile de dezvoltare", a spus Nicu Marcu, într-un mesaj transmis în deschiderea celei de a doua ediţii a galei Asociaţiei pentru Relaţii cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).
El a afirmat că principalii investitori instituţionali autohtoni, respectiv fondurile de pensii private, societăţile de asigurare şi fondurile de investiţii au arătat deja o preferinţă constantă de alocare a portofoliilor către emitenţi români de acţiuni şi instrumente cu venit fix.
"Mă refer aici şi la titlurile emise de către statul român. De altfel, dimensiunea lor agregată a crescut aproximativ în acelaşi ritm cu evoluţia economiei naţionale, activele acestora situându-se între 11 şi 12% din PIB în ultimii 6 ani, ceea ce arată acumularea unei surse relevante de capital autohton ce poate susţine necesar de finanţare din partea companiilor, alături de alţi investitori viitori. Autoritatea de Supraveghere Financiară continuă măsurile pentru dezvoltarea pieţei de capital din România. În colaborare cu Ministerul Finanţelor Publice am demarat "Strategia Naţională pentru piaţa de capital", proiect finanţat prin Programul de Sprijin Pentru Reforme Structurale, care beneficiază de sprijinul Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, în calitate de consultant", a spus Nicu Marcu.
Preşedintele ASF a declarat că proiectul are ca obiectiv elaborarea unei strategii naţionale care să includă principii şi măsuri de reglementare pentru stabilirea unui cadru coerent pentru dezvoltarea pieţei de capital şi facilitarea accesului la finanţare pentru toate categoriile de investitori. Strategia va fi elaborată pe baza unei analize a situaţiei actuale a pieţei de capital din România şi a structurii acesteia, precum şi pe identificarea principalelor probleme structurale ce reies din maparea cadrului de reglementare (legislaţia aplicabilă valorilor mobiliare, legislaţia în domeniul fiscal etc.).
"În continuare susţin faptul că Bursa de Valori Bucureşti are un bun potenţial de a deveni un hub regional strategic pentru celelalte pieţe financiare din spaţiul sud-est european, iar pentru acest lucru este nevoie de o lichiditate mai mare, de creşterea numărului de emitenţi şi de consolidare a infrastructurii de piaţă prin înfiinţarea Contrapărţii Centrale. Împreună cu o politică de dezvoltare regională coerentă, BVB poate deveni un jucător mult mai prezent pe scena internaţională", a mai declarat Nicu Marcu.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 7816 / 9059 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
LegiTeam: Voicu & Asociații is looking for business lawyers
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...