
Sume suplimentare de aproape 54 milioane lei datorate bugetului, stabilite în baza analizei datelor din Sistemul RO e-Transport
07 Februarie 2025
AgerpresPentru respectarea prevederilor cadrului legal RO e-Transport, dar şi pentru combaterea activităţilor ilicite de transport a bunurilor fără documente de provenienţă legală, activitatea de monitorizare şi control desfăşurată de ANAF-DGAF va continua în perioada următoare, atât în proximitatea punctelor de acces în/din România, cât şi pe principalele drumuri şi noduri rutiere din interiorul României, avertizează ANAF.
Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) a aplicat, în ianuarie 2025, sancţiuni contravenţionale totale de 1,488 milioane de lei în urma unor acţiuni de control efectuate în proximitatea punctelor de acces în/din România asupra unor vehicule de transport marfă şi, totodată, au stabilit sume suplimentare datorate bugetului de stat în valoare de 53,764 milioane de lei.
Potrivit unui comunicat al ANAF, remis vineri AGERPRES, aderarea României la Spaţiul Schengen a generat pentru administraţia fiscală o serie de noi provocări în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor utilizatorilor de a declara în Sistemul RO e-Transport date despre bunurile transportate internaţional, conform prevederile OUG nr. 41/2022 cu modificările şi completările ulterioare, prin renunţarea la controlul sistematic, instituţionalizat, efectuat în punctele de trecere a frontierei de stat.
Potrivit unui comunicat al ANAF, remis vineri AGERPRES, aderarea României la Spaţiul Schengen a generat pentru administraţia fiscală o serie de noi provocări în ceea ce priveşte respectarea obligaţiilor utilizatorilor de a declara în Sistemul RO e-Transport date despre bunurile transportate internaţional, conform prevederile OUG nr. 41/2022 cu modificările şi completările ulterioare, prin renunţarea la controlul sistematic, instituţionalizat, efectuat în punctele de trecere a frontierei de stat.
"Cu toate acestea, demersurile anterioare întreprinse la nivelul administraţiei fiscale pentru operaţionalizarea Sistemului RO e-Transport, precum şi eforturile de declarare anticipată realizate la nivelul mediului de afaceri a permis administraţiei să absoarbă cu uşurinţă şocul renunţării la controalele fizice asupra mijloacelor de transport bunuri în punctele de trecere a frontierei de stat, prin implementarea unei metode selective de control ce se aplică pe drumurile publice şi spaţiile de servicii situate în proximitatea graniţelor cu statele membre UE învecinate. Astfel, utilizând sistemele de camere de luat vederi cu recunoaştere a numerelor de înmatriculare ale vehiculelor care intră/ies în/din România, coroborat cu datele declarate anticipat de utilizatori prin Sistemul RO e-Transport, sistemul informatic dezvoltat alertează în mod operativ echipele mobile de control ale DGAF", explică reprezentanţii instituţiei.
Din punct de vedere operaţional, echipele mobile de control sunt dotate cu autospeciale inscripţionate ANAF - Antifraudă, dotate cu mijloace acustice şi vizuale necesare pentru identificarea mijloacelor de transport vizate de sistemul informatic, interceptarea dinamică şi îndrumarea/însoţirea acestora în spaţiile de parcare/servicii în care sunt amenajate zone speciale de control.
Autospecialele ANAF-DGAF sunt constituite ca birouri mobile în care inspectorii antifraudă au la dispoziţie mijloacele IT necesare pentru a accesa la distanţă bazele de date ANAF, precum şi alte mijloace tehnice necesare controlului în trafic.
"În raport cu cele prezentate, la nivelul lunii ianuarie 2025, DGAF a efectuat în proximitatea punctelor de acces în/din România acţiuni de control constând în verificarea a 5.275 vehicule de transport marfă ceea ce reprezintă 3,61% din traficul monitorizat. Cu ocazia controalelor antifraudă desfăşurate în mod operativ au fost aplicate sancţiuni contravenţionale în valoare totală de 1.487.500 lei şi s-a dispus confiscarea contravalorii bunurilor de 612.727 lei. Totodată, urmare analizei de risc a datelor din Sistemul RO e-Transport au fost iniţiate acţiuni specifice de control antifraudă prin care au fost stabilite sume suplimentare datorate bugetului de stat în valoare de 53.763.644 lei", se menţionează în comunicat.
Pentru respectarea prevederilor cadrului legal RO e-Transport, dar şi pentru combaterea activităţilor ilicite de transport a bunurilor fără documente de provenienţă legală, activitatea de monitorizare şi control desfăşurată de ANAF-DGAF va continua în perioada următoare, atât în proximitatea punctelor de acces în/din România, cât şi pe principalele drumuri şi noduri rutiere din interiorul României, avertizează ANAF.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1100 / 19531 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci în legătură cu prima emisiune de obligațiuni verzi a Electrica, în valoare de 500 de milioane de euro. Alexandru Bîrsan (managing partner) și Olga Niță (partener) au coordonat echipa
Țuca Zbârcea & Asociații salvează Asociația Municipală de Fotbal București de la dizolvare | Dosarul, preluat abia după pronunțarea hotărârii definitive de dizolvare. Dan Cristea (Partener): “Admiterea unei căi extraordinare de atac este un eveniment”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...