Noile reguli aplicabile achizițiilor derulate de societățile private care obțin finanțare din Fondul pentru Modernizare simplifică procedurile de achiziții
08 Ianuarie 2025
Sonia Voinescu (Avocat Senior Coordonator) și Crina-Anastasia Petrache (Avocat Colaborator) - D&B David și BaiasAutorii prezintă principalele îmbunătățiri pe care le-am regăsit în Îndrumarul metodologic privind modul de lucru pentru beneficiarii privați finanțați din Fondul pentru Modernizare care nu au obligația respectării prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice / sectoriale (Îndrumarul achizițiilor FM):
În cele ce urmează, vom prezenta principalele îmbunătățiri pe care le-am regăsit în Îndrumarul metodologic privind modul de lucru pentru beneficiarii privați finanțați din Fondul pentru Modernizare care nu au obligația respectării prevederilor legale aplicabile în domeniul achizițiilor publice / sectoriale (Îndrumarul achizițiilor FM):
● Clarificarea adusă cu privire la sfera de aplicabilitate a Îndrumarului achizițiilor FM
Una dintre problemele intens dezbătute în aplicarea regulilor de achiziții incidente în contextul finanțărilor din PNRR a vizat limitele materiale de aplicare. Mai precis, vechea reglementare nu preciza cu claritate dacă cerințele acesteia trebuiau respectate în privința procedurilor de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare de produse, prestări de servicii sau execuție de lucrări care erau calificate drept cheltuieli neeligibile, aspect ce a condus la aplicarea neuniformă a regulilor în materie de achiziție printre beneficiarii de finanțare publică din PNRR.
Pe fondul acestor dificultăți, Îndrumarul achizițiilor FM clarifică situația în sensul aplicării regulilor sale în mod integral oricăror achiziții efectuate în contextul unui proiect finanțat din Fondul pentru Modernizare, exceptând acele proceduri de achiziție pentru atribuirea contractelor de furnizare, servicii sau lucrări care sunt considerate drept cheltuială neeligibilă.
● Clarificarea momentului de la care pot fi demarate achizițiile
Mai mult decât atât, Îndrumarul achizițiilor FM prevede expres faptul că beneficiarii privați pot derula proceduri de achiziții chiar anterior semnării contractului de finanțare prin se acordă sprijinul public din Fondul pentru Modernizare, însă doar după momentul depunerii cererii de finanțare, cu respectarea principiului demarării lucrărilor. Astfel, întârzierile în implementarea proiectelor cauzate de tergiversări ale procedurilor de achiziție vor fi evitate, deoarece beneficiarii privați vor putea derula aceste proceduri imediat după depunerea cererii de finanțare.
● Clarificarea pragurilor valorice aplicabile achizițiilor directe
În versiunea anterioară a legislației aplicabile achizițiilor private în contextul accesării unor măsuri de sprijin din PNRR, pragurile valorice pentru achiziții directe erau identice cu cele prevăzute în Legea nr. 98/2016 privind achizițiile publice. Îndrumarul achizițiilor FM derogă de la aceste praguri, menționând că o achiziție directă poate fi efectuată dacă valoarea estimată a achiziției este mai mică de 10.000 lei pentru produse sau servicii, respectiv 50.000 lei pentru lucrări.
● Măsuri de eficientizare a procedurii competitive
⇨ La demararea procedurii competitive, conform noului Îndrumar al achizițiilor FM, beneficiarii privați nu vor mai fi nevoiți să opteze pentru publicarea anunțului privind achiziția pentru atribuirea unui contract de furnizare, servicii sau lucrări pe o platformă online, fiind suficient să apeleze la pagina de internet proprie și/sau la un ziar de interes național sau local. Prin urmare, se pare că beneficiarii privați nu vor mai fi nevoiți să publice procedura competitivă pe o platformă similară cu actuala platformă PNRR (proiecte.pnrr.gov.ro).
⇨ Un element de noutate îl reprezintă clarificarea situației în care, ulterior publicării procedurii competitive, se constată că specificațiile tehnice menționate în cererea de finanțare nu mai sunt actuale. Îndrumarul achizițiilor FM admite actualizarea de către beneficiarul privat a specificațiilor tehnice din caietul de sarcini, în funcție de evoluțiile pieței, cu condiția ca acesta să păstreze indicatorii asumați în cererea de finanțare. De asemenea, Îndrumarul clarifică momentul de la care pot interveni astfel de modificări, adăugând că nu sunt permise modificări ale soluției tehnice anterior semnării contractului de finanțare.
⇨ Nu în ultimul rând, contestațiile ofertanților nemulțumiți de rezultatul unei proceduri competitive vor fi depuse direct la instanța competentă, fără a mai fi obligatorie notificarea intermediară a coordonatorului de investiții, scurtând astfel perioada de timp necesară soluționării căilor de atac împotriva rezultatului unei proceduri competitive.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 52 / 9129 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Câți avocați au firmele de top în evidențele Baroului București la începutul anului 2025 | Ce firme au înregistrat creșteri semnificative de ”headcount” și câte și-au micșorat efectivele. Schimbări importante în Top 10: NNDKP are cei mai mulți avocați, Reff & Asociații urcă pe locul 4, după Filip & Company, iar DLA Piper iese din ”pluton”
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Filip & Company a organizat în parteneriat cu Asociația Studenților în Drept cea de-a noua ediție a Concursului de negocieri simulate „Teodora Tudose” | Cine sunt câștigătorii
Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%. CMS, în Top 10 consultanți juridici care au asistat cele mai multe tranzacții de M&A la nivel global, Clifford Chance se remarcă pe ”bătrânul continent”, iar Schoenher în Estul Europei, regiune în care Filip & Company a intrat în Top 25
Filip & Company a asistat PayPoint Services în contractarea unui credit sindicalizat de la UniCredit Bank și BERD | Alexandru Bîrsan (partener) şi Camelia Ianțuc (senior associate) au coordonat echipa de proiect
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Filip & Company asistă Credit Europe Bank România în fuziunea transfrontalieră cu Credit Europe Bank NV | Partenerele Alexandra Manciulea și Eliza Baias au coordonat echipa. Modificarea semnificativă a cadrului legislativ pe parcursul pregătirii acestei fuziuni a adăugat complexitate proiectului, spun avocații
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...