ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Petrescu (ASF): Implementarea tehnologiei în domeniul financiar vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene

11 Aprilie 2024   |   Agerpres

El a menţionat că ASF va continua să dezvolte proiecte de educaţie financiară, care să fie în deplină concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele financiare non-bancare.

 
 
Implementarea tehnologiei în domeniul financiar vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene, a afirmat, joi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a doua ediţie a Forumului educaţiei financiare cu tema "Siguranţa digitală a utlizatorilor de produse şi servicii financiare".

"Implementarea tehnologiei în domeniul financiar reprezintă deja o certitudine care vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene, care trebuie gestionate cu foarte mare atenţie. Complexitatea acestei problematici trebuie abordată pe mai multe paliere, întrucât schimbarea de paradigmă, venită odată cu tehnologizarea serviciilor financiare, are nevoie de o alocare de resurse atât pe zona educaţiei financiare, cât şi pe cea de reglementare şi de supraveghere. România are o nevoie acută de educaţie financiară. Nu mai este niciun secret că suntem din păcate în coada clasamentului european la acest capitol, dar cred că împreună, toţi cei prezenţi în această sală, avem forţa şi priceperea de a face ca această situaţie de fapt să se schimbe fundamental. Ştiu că există pe piaţă multe proiecte şi programe de educaţie financiară foarte bine alcătuite, care acoperă toate categoriile de public. Sunt ferm convins că vom vedea curând rezultatele acestor eforturi conjugate, iar România va primi, în următorii ani, o notă foarte bună la materia numită educaţie financiară. Apreciez aşadar tot ceea ce am reuşit să construim, împreună, şi consider că astfel putem conferi relevanţă, forţă şi cuprindere proiectelor de acest fel", a declarat Petrescu.


El a menţionat că ASF va continua să dezvolte proiecte de educaţie financiară, care să fie în deplină concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele financiare non-bancare.

"Digitalizarea serviciilor şi produselor financiare are nevoie de educaţie financiară temeinic făcută. Cele două concepte sunt interdependente şi trebuie să se sprijine reciproc pentru că altfel nu vom putea vorbi niciodată despre un succes real în ceea ce priveşte implementarea tehnologiilor în zona financiară. Consumatorii trebuie să se informeze temeinic înainte de a face tranzacţii sau achiziţii financiare online întrucât imaginaţia celor care comit fraude în acest domeniu este foarte bogată. Aceştia profită, la rândul lor, de efervescenţa de pe această piaţă, dar şi de dezvoltarea tehnologiilor pentru a-şi pune în operă schemele frauduloase. De aceea, cred că, prin educaţie financiară, vom putea să fim cu un pas înainte şi să dezamorsăm multe din tentativele de fraudă despre care tot auzim", a spus acesta.

Potrivit sursei citate, dincolo de educaţie financiară, este nevoie şi de o redesenare a modului în care este reglementată şi supravegheată piaţa financiară.

"Noi, ca autoritate de reglementare şi de supraveghere, trebuie să ţinem pasul cu noile tehnologii şi să ne actualizăm în permanenţă toate instrumentele, astfel încât să putem răspunde provocărilor care vin la pachet cu tot ceea ce înseamnă Fintech şi AI. Tranzacţiile online au astăzi o cu totul altă dimensiune faţă de acum 20 de ani. De aceea, este nevoie de un cadru legislativ modern, suplu, eficient, care să confere o transparenţă totală acestui capitol al tranzacţiilor online. După cum ştiţi lucrăm deja la o serie de modificări legislative care să ne permită să blocăm instant orice site care promovează investiţii frauduloase. Banii celor care fac investiţii online sau care achiziţionează servicii financiare prin intermediul internetului trebuie să fie în siguranţă deplină în fiecare moment", a subliniat şeful ASF.

Pe de altă parte, Alexandru Petrescu a precizat că pentru a avea o supraveghere prudenţială extrem de eficientă este necesară o abordare ancorată în digital. Preşedintele ASF a făcut referire la programe software şi la soluţii informatice care să ofere instituţiei în timp real tabloul fidel al riscurilor pe toate cele trei pieţe pe care le reglementează pentru a preîntâmpina problemele sistemice.

"Trebuie să fim o Autoritate care să intervină doar când este necesar, dar întotdeauna la momentul oportun. În rest, vom lăsa pieţele să fie creative şi să vină cu produse şi servicii demne de secolul XXI", a adăugat Petrescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 164 / 8775
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
CMS asistă Entek Elektrik Üretim la achiziția unui proiect fotovoltaic de 214,26 MWdc în curs de dezvoltare în România
POPESCU & ASOCIAȚII este, pentru al 2-lea an consecutiv, Eastern Europe Firm of the Year | Loredana POPESCU (Partner) a fost desemnată Equity Capital Markets Lawyer of the Year
CNAIR a plătit anul trecut onorarii în cuantum de 282.565,5 lei caselor de avocatură care îi asigură reprezentarea în arbitrajele comerciale în care este implicată instituția. Firme din Italia, Grecia, Franța și Spania, adversare la ICC Paris și CCIR
Creștere constantă în practica de Litigii de la GNP, prin preluarea unor proiecte ale clienților existenți sau atragerea unor clienți noi, inclusiv ca urmare a expunerii dobândite prin aderarea la o alianță internațională | Octavian Adam, Partener coordonator al practicii: “Procentul ridicat al dosarelor complexe este consecința domeniilor în care societatea noastră de avocatură activează cu preponderență și de noutatea problematicilor supuse controlului instanțelor”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...