ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Petrescu (ASF): Implementarea tehnologiei în domeniul financiar vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene

11 Aprilie 2024   |   Agerpres

El a menţionat că ASF va continua să dezvolte proiecte de educaţie financiară, care să fie în deplină concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele financiare non-bancare.

 
 
Implementarea tehnologiei în domeniul financiar vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene, a afirmat, joi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a doua ediţie a Forumului educaţiei financiare cu tema "Siguranţa digitală a utlizatorilor de produse şi servicii financiare".

"Implementarea tehnologiei în domeniul financiar reprezintă deja o certitudine care vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene, care trebuie gestionate cu foarte mare atenţie. Complexitatea acestei problematici trebuie abordată pe mai multe paliere, întrucât schimbarea de paradigmă, venită odată cu tehnologizarea serviciilor financiare, are nevoie de o alocare de resurse atât pe zona educaţiei financiare, cât şi pe cea de reglementare şi de supraveghere. România are o nevoie acută de educaţie financiară. Nu mai este niciun secret că suntem din păcate în coada clasamentului european la acest capitol, dar cred că împreună, toţi cei prezenţi în această sală, avem forţa şi priceperea de a face ca această situaţie de fapt să se schimbe fundamental. Ştiu că există pe piaţă multe proiecte şi programe de educaţie financiară foarte bine alcătuite, care acoperă toate categoriile de public. Sunt ferm convins că vom vedea curând rezultatele acestor eforturi conjugate, iar România va primi, în următorii ani, o notă foarte bună la materia numită educaţie financiară. Apreciez aşadar tot ceea ce am reuşit să construim, împreună, şi consider că astfel putem conferi relevanţă, forţă şi cuprindere proiectelor de acest fel", a declarat Petrescu.


El a menţionat că ASF va continua să dezvolte proiecte de educaţie financiară, care să fie în deplină concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele financiare non-bancare.

"Digitalizarea serviciilor şi produselor financiare are nevoie de educaţie financiară temeinic făcută. Cele două concepte sunt interdependente şi trebuie să se sprijine reciproc pentru că altfel nu vom putea vorbi niciodată despre un succes real în ceea ce priveşte implementarea tehnologiilor în zona financiară. Consumatorii trebuie să se informeze temeinic înainte de a face tranzacţii sau achiziţii financiare online întrucât imaginaţia celor care comit fraude în acest domeniu este foarte bogată. Aceştia profită, la rândul lor, de efervescenţa de pe această piaţă, dar şi de dezvoltarea tehnologiilor pentru a-şi pune în operă schemele frauduloase. De aceea, cred că, prin educaţie financiară, vom putea să fim cu un pas înainte şi să dezamorsăm multe din tentativele de fraudă despre care tot auzim", a spus acesta.

Potrivit sursei citate, dincolo de educaţie financiară, este nevoie şi de o redesenare a modului în care este reglementată şi supravegheată piaţa financiară.

"Noi, ca autoritate de reglementare şi de supraveghere, trebuie să ţinem pasul cu noile tehnologii şi să ne actualizăm în permanenţă toate instrumentele, astfel încât să putem răspunde provocărilor care vin la pachet cu tot ceea ce înseamnă Fintech şi AI. Tranzacţiile online au astăzi o cu totul altă dimensiune faţă de acum 20 de ani. De aceea, este nevoie de un cadru legislativ modern, suplu, eficient, care să confere o transparenţă totală acestui capitol al tranzacţiilor online. După cum ştiţi lucrăm deja la o serie de modificări legislative care să ne permită să blocăm instant orice site care promovează investiţii frauduloase. Banii celor care fac investiţii online sau care achiziţionează servicii financiare prin intermediul internetului trebuie să fie în siguranţă deplină în fiecare moment", a subliniat şeful ASF.

Pe de altă parte, Alexandru Petrescu a precizat că pentru a avea o supraveghere prudenţială extrem de eficientă este necesară o abordare ancorată în digital. Preşedintele ASF a făcut referire la programe software şi la soluţii informatice care să ofere instituţiei în timp real tabloul fidel al riscurilor pe toate cele trei pieţe pe care le reglementează pentru a preîntâmpina problemele sistemice.

"Trebuie să fim o Autoritate care să intervină doar când este necesar, dar întotdeauna la momentul oportun. În rest, vom lăsa pieţele să fie creative şi să vină cu produse şi servicii demne de secolul XXI", a adăugat Petrescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 43 / 8654
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3-5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 0-3 years Atorney at Law | Dispute Resolution
După un an plin, în care s-au implicat în peste 20 de tranzacții, avocații de M&A de la PNSA au acum în lucru peste zece mandate „cu greutate” | Silviu Stoica, partener: ”Există un interes crescut al fondurilor de private equity, dar și al investitorilor strategici și instituționali. Avem proiecte în cele mai variate domenii”
Echipa integrată a KPMG Legal & Tax obține în fața Curții de Apel Ploiești anularea măsurii nelegale de stabilire a sediului fix în România a unui important jucător în industria fashion, precum și obligațiile fiscale aferente în valoare de 1,5 mil. €
CMS asistă Iberdrola în vânzarea activelor sale eoliene din România. Cumpărătorul i-a avut alături pe avocații firmei Bohâlțeanu & Asociații
Studenții din București s-au impus și în acest an în cadrul Hexagonul Facultăților de Drept
RTPR a fost desemnată „Firma de avocatură a anului în România” la Chambers Europe Awards 2024. Costin Tărăcilă, Managing Partner: Premiul are o semnificație și mai mare în contextul în care sărbătorim 20 de ani de activitate și este o mărturie a muncii de echipă impecabile și a abilităților excepționale ale avocaților noștri
Clifford Chance Badea câștigă Premiul IFLR Casa de Avocatură a Anului în România | Clifford Chance este Firma internațională de avocatură a anului și câștigă 12 premii la IFLR Europe Awards 2024
Ziua Mondială a Proprietății Intelectuale, sărbătorită și prin Concursul de Procese Simulate în Dreptul Proprietății Intelectuale, ediția a doua. Ana-Maria Baciu (Managing Partner Simion & Baciu): „Este o mare bucurie să putem contribui la ascensiunea viitoarelor talente în domeniul dreptului proprietății intelectuale. Ne-au bucurat energia și pasiunea pe care le-am simțit din partea concurenților, ceea ce a făcut ca această competiție să fie încă o experiență memorabilă pentru toți cei implicați”
Kinstellar consiliază divizia de ospitalitate a grupului House of Julius Meinl în achiziția istoricului Hotel Ambasador din centrul Bucureștiului. Victor Constantinescu, Managing Partner al biroului din București: ”Aceasta a fost de departe una dintre cele mai complicate tranzacții, cu numeroase părți, cu multe persoane implicate, necesitând abilități de negociere și o structurare inteligentă pentru a fi semnată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager - Amromco Energy: ” Cred că un grup profesional atât de important nu poate evolua cu adevărat doar în virtutea inerției, ci trebuie să existe o coeziune reală. Competiția și concurența în anumite limite sunt clar productive, dar în final noi toți trebuie să fim, în primul rând, colegi de breaslă și nu adversari, chiar dacă lucrăm pentru un concurent de pe piață”
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...