ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Petrescu (ASF): Implementarea tehnologiei în domeniul financiar vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene

11 Aprilie 2024   |   Agerpres

El a menţionat că ASF va continua să dezvolte proiecte de educaţie financiară, care să fie în deplină concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele financiare non-bancare.

 
 
Implementarea tehnologiei în domeniul financiar vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene, a afirmat, joi, preşedintele Autorităţii de Supraveghere Financiară (ASF), Alexandru Petrescu, la cea de-a doua ediţie a Forumului educaţiei financiare cu tema "Siguranţa digitală a utlizatorilor de produse şi servicii financiare".

"Implementarea tehnologiei în domeniul financiar reprezintă deja o certitudine care vine la pachet cu avantaje, dar şi cu un eşafodaj al riscurilor extrem de eterogene, care trebuie gestionate cu foarte mare atenţie. Complexitatea acestei problematici trebuie abordată pe mai multe paliere, întrucât schimbarea de paradigmă, venită odată cu tehnologizarea serviciilor financiare, are nevoie de o alocare de resurse atât pe zona educaţiei financiare, cât şi pe cea de reglementare şi de supraveghere. România are o nevoie acută de educaţie financiară. Nu mai este niciun secret că suntem din păcate în coada clasamentului european la acest capitol, dar cred că împreună, toţi cei prezenţi în această sală, avem forţa şi priceperea de a face ca această situaţie de fapt să se schimbe fundamental. Ştiu că există pe piaţă multe proiecte şi programe de educaţie financiară foarte bine alcătuite, care acoperă toate categoriile de public. Sunt ferm convins că vom vedea curând rezultatele acestor eforturi conjugate, iar România va primi, în următorii ani, o notă foarte bună la materia numită educaţie financiară. Apreciez aşadar tot ceea ce am reuşit să construim, împreună, şi consider că astfel putem conferi relevanţă, forţă şi cuprindere proiectelor de acest fel", a declarat Petrescu.


El a menţionat că ASF va continua să dezvolte proiecte de educaţie financiară, care să fie în deplină concordanţă cu evoluţiile de pe pieţele financiare non-bancare.

"Digitalizarea serviciilor şi produselor financiare are nevoie de educaţie financiară temeinic făcută. Cele două concepte sunt interdependente şi trebuie să se sprijine reciproc pentru că altfel nu vom putea vorbi niciodată despre un succes real în ceea ce priveşte implementarea tehnologiilor în zona financiară. Consumatorii trebuie să se informeze temeinic înainte de a face tranzacţii sau achiziţii financiare online întrucât imaginaţia celor care comit fraude în acest domeniu este foarte bogată. Aceştia profită, la rândul lor, de efervescenţa de pe această piaţă, dar şi de dezvoltarea tehnologiilor pentru a-şi pune în operă schemele frauduloase. De aceea, cred că, prin educaţie financiară, vom putea să fim cu un pas înainte şi să dezamorsăm multe din tentativele de fraudă despre care tot auzim", a spus acesta.

Potrivit sursei citate, dincolo de educaţie financiară, este nevoie şi de o redesenare a modului în care este reglementată şi supravegheată piaţa financiară.

"Noi, ca autoritate de reglementare şi de supraveghere, trebuie să ţinem pasul cu noile tehnologii şi să ne actualizăm în permanenţă toate instrumentele, astfel încât să putem răspunde provocărilor care vin la pachet cu tot ceea ce înseamnă Fintech şi AI. Tranzacţiile online au astăzi o cu totul altă dimensiune faţă de acum 20 de ani. De aceea, este nevoie de un cadru legislativ modern, suplu, eficient, care să confere o transparenţă totală acestui capitol al tranzacţiilor online. După cum ştiţi lucrăm deja la o serie de modificări legislative care să ne permită să blocăm instant orice site care promovează investiţii frauduloase. Banii celor care fac investiţii online sau care achiziţionează servicii financiare prin intermediul internetului trebuie să fie în siguranţă deplină în fiecare moment", a subliniat şeful ASF.

Pe de altă parte, Alexandru Petrescu a precizat că pentru a avea o supraveghere prudenţială extrem de eficientă este necesară o abordare ancorată în digital. Preşedintele ASF a făcut referire la programe software şi la soluţii informatice care să ofere instituţiei în timp real tabloul fidel al riscurilor pe toate cele trei pieţe pe care le reglementează pentru a preîntâmpina problemele sistemice.

"Trebuie să fim o Autoritate care să intervină doar când este necesar, dar întotdeauna la momentul oportun. În rest, vom lăsa pieţele să fie creative şi să vină cu produse şi servicii demne de secolul XXI", a adăugat Petrescu.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 186 / 8797
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
SCA Bondoc si Asociații anunță cu mare tristețe trecerea în neființă a colegului și prietenului avocat Horațiu Dumitru
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...