
Precup (Cancelaria premierului): Avem nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare pentru că vrem să fim parte la OCDE
22 Octombrie 2024
AgerpresEl a făcut referire la Real Estate Investment Trust (REIT), care reprezintă o formă juridică specifică pentru companiile publice care deţin active imobiliare şi distribuie aproape în totalitate veniturile obţinute din exploatarea acestor active către acţionarii lor sub formă de dividende, fiind reglementată de un cadru legislativ clar.
România trebuie să vină cu instrumente financiare diferite pentru a atrage şi a mobiliza investiţii, în condiţiile în care nu se mai poate baza doar pe fonduri europene, iar cele de convergenţă probabil nu vor mai exista, a declarat, marţi, într-o conferinţă de specialitate, Mihai Precup, secretar de stat în Cancelaria prim-ministrului şi preşedintele Consiliul Interministerial pentru aplicarea politicii în domeniul ajutorului de stat.
El a făcut referire la Real Estate Investment Trust (REIT), care reprezintă o formă juridică specifică pentru companiile publice care deţin active imobiliare şi distribuie aproape în totalitate veniturile obţinute din exploatarea acestor active către acţionarii lor sub formă de dividende, fiind reglementată de un cadru legislativ clar.
El a făcut referire la Real Estate Investment Trust (REIT), care reprezintă o formă juridică specifică pentru companiile publice care deţin active imobiliare şi distribuie aproape în totalitate veniturile obţinute din exploatarea acestor active către acţionarii lor sub formă de dividende, fiind reglementată de un cadru legislativ clar.
Proiectul de lege privind societăţile de investiţii imobiliare a trecut de Senat şi se află în dezbatere la Camera Deputaţilor.
Secretarul de stat a subliniat că o astfel de legislaţie este foarte importantă pentru piaţa de capital, pentru investitori, în condiţiile în care sectorul construcţiilor generează peste 8% din PIB-ul României.
"Pe piaţa de capital noi avem bani, nu e o problemă de bani sau neapărat de deponenţi noi. Nu avem foarte multe oportunităţi. Am văzut la listarea Hidroelectrica, a fost suprasubscrisă. Avem nevoie de noi oportunităţi şi, aşa cum s-a arătat, prezenţa unui REIT pe piaţa de capital va încuraja mai mulţi investitori sau mai mulţi actori din domeniul real estate să fie prezenţi, să fie acolo. Pe de altă parte, aduce guvernanţă şi transparenţă, ceea ce într-o companie care nu este listată la bursă, e mai greu de monitorizat. Pe piaţa de capital ai un gardian, Bursa de Valori, ai investitori care se uită - şi se generează valoarea adăugată pentru investiţii. Eu cred foarte tare că un guvern trebuie să se uite la a crea bogăţie pentru a avea de unde să o distribuie", a menţionat Mihai Precup, la conferinţa "Prima discuţie a mediului de business despre REIT: instrumentul care conectează piaţa imobiliară din România cu potenţialul de dezvoltare prin piaţa de capital", organizată de Bursa de Valori Bucureşti şi Meta Estate.
Potrivit acestuia, chiar dacă aceste REIT-uri au anumite avantaje fiscale, ele vin cu un pachet legislativ consolidat care protejează atât investitorii, fie de retail, cât şi proprietarul REIT-ului, cel care gestionează, management-ul acestuia.
"Dezvoltând acest sector, generezi bogăţie, iar după aceea, guvernul să o genereze înspre oameni, mai departe. După cum spuneam, bani sunt pe piaţa de capital. Avem nevoie de mai multe instrumente financiare. Avem nevoie de o sofisticare a instrumentelor financiare pentru că vrem să fim parte la OCDE (Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică, n.r.). Ştiţi foarte bine, în următorii ani, România, probabil în termeni de PIB per capita va depăşi media europeană. Trebuie să venim cu instrumente financiare diferite pentru a trage şi a mobiliza investiţii. Nu putem să ne bazăm doar pe fonduri europene sau pe cele de convergenţă care nu vor mai fi la un moment dat. Trebuie să venim cu instrumente financiare mai sofisticate, care să mobilizeze capital", a mai spus secretarul de stat.
El a subliniat că majoritatea ţărilor care fac parte din OCDE generează peste 80% din PIB-ul mondial.
"Avem nevoie să ne apropiem de aceste ţări. Vrem să fim o ţară dezvoltată, avem nevoie de o piaţă de capital mai matură, cu instrumente financiare mai sofisticate, pentru că nu putem să ne bazăm doar pe obligaţiuni Fidelis şi pe cumpărare de acţiuni la companii de stat. Trebuie să venim cu alt tip de instrumente financiare", a explicat acesta.
În opinia sa, acest instrument pe sectorul real estate, imobiliare, construcţii, este cel mai bun în prezent, atât pentru diversificarea instrumentelor financiare, cât şi pentru a mobiliza capital.
Potrivit reprezentanţilor BVB, REIT-urile securitizează investiţiile imobiliare, oferind investitorilor posibilitatea de a deţine o cotă dintr-un portofoliu imobiliar diversificat, beneficiind de aceleaşi avantaje fiscale şi operaţionale ca în cazul deţinerii directe a unei proprietăţi.
În prezent, mediul de business din România este aproape de a beneficia de o astfel de legislaţie, pas care este de aşteptat să ajute investitorii şi companiile locale să deblocheze capitalul necesar pentru proiectele imobiliare, stimulând atât piaţa imobiliară, cât şi economia în ansamblu, precizează sursa citată.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 752 / 9725 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...