ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Principalii beneficiari ai Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, spun reprezentanții patronatelor din Petrol şi Gaze

18 Mai 2022   |   Agerpres

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă".

 
 
Principalii beneficiari al Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, prin modul în care este calculată fiscalitatea, a afirmat, miercuri, Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), în cadrul Forumului Energiei, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

Declaraţia vine în contextul în care, miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Legea privind operaţiunile petroliere offshore, aşteptată de investitori pentru a lua decizia de investiţii în zăcămintele de gaze din Marea Neagră.

"Principalul beneficiar al acestei legi este statul român, prin modul în care este calculată fiscalitatea. Statul va avea beneficii din primul moment în care va pleca prima barcă să facă ceva în mare. Mă refer la absolut tot ce întâmplă pe orizontală, inclusiv în comunităţile locale. Unde s-a făcut un centru de oil and gas, acolo comunitatea s-a dezvoltat", a spus Niţă.


Al doilea beneficiar sunt consumatorii, care vor avea la dispoziţie cantităţi suplimentare de gaze, apoi investitorii, care îşi vor recupera investiţia şi vor avea profit.

"Fiscalitatea din această lege este una hibridă, nu a fost adus un anumit sistem din afară. O să mergem văzând şi făcând. Impozitul la noi nu este windfall, este pe venitul suplimentar, nu pe profitul suplimentar, nu ştim dacă la primul prag va fi profit sau nu", a susţinut reprezentantul investitorilor din Marea Neagră.

El a subliniat contextul dificil în care se adoptă această lege, cu un război la graniţă, şi a precizat că investitorii îşi asumă riscurile aferente.

"Legea este bună, este o variantă îmbunătăţită. Principiile care trebuiau să stea la bază, stabilitate, predictibilitate, se regăsesc, dar mereu mai este loc de îmbunătăţiri. Noi am făcut amendamente, unele au fost luate în seamă, altele nu. Astăzi a fost o etapă foarte importantă, dar este o etapă în procesul legislativ. Se mai pot întâmpla lucruri, contestarea la Curtea Constituţională, întoarcerea în Parlament, aşa că aşteptăm cu interes ca legea să fie promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, ca investitorii să-şi facă calcule să vadă dacă se îndreaptă spre decizia de investiţie", a mai spus Niţă.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă". În 11 mai, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit prevederilor proiectului, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizează proiectul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 3796 / 9213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
MergerMarket League Tables - Full Year 2024 | Piața de M&A a cunoscut o redresare prudentă anul trecut și a înregistrat o creștere de 8 % la nivel global. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
Wolf Theiss a asistat fondatorii Embryos Fertility Clinic cu privire la vânzarea pachetului majoritar de părţi sociale către Integral Capital Group, alături de care a stat RTPR | Ce avocați au fost în cele două echipe
Practica de protecție a datelor este o componentă strategică a firmei Wolf Theiss, existând o cerere crescătoare în acest domeniu. Viitorul acestei arii este unul promițător, având în vedere majorarea volumului de date prelucrate și evoluțiile tehnologice rapide, spun avocații | Flavius Florea - Counsel: „Un aspect cheie este legat de avansul tehnologic, cum ar fi utilizarea tot mai frecventă a inteligenței artificiale și provocările aferente respectării principiilor GDPR”
Stratulat Albulescu o recrutează pe Andreea Șerban de la Reff & Asociații, pe poziția de Partener
Trei ofertanți intră în a doua rundă a vânzării Amethyst Healthcare, lanț paneuropean de radioterapie cu șase clinici în România. Goldman Sachs supraveghează tranzacția
Noi promovări în echipa RTPR | Andreea Nedeloiu devine Counsel, alți cinci avocați au terminat stagiatura și vin pe poziția de Associate
Promovări la Voicu & Asociații | Roxana Neguțu devine Senior Partner, noi poziții ocupate în cadrul Firmei
Filip & Company asistă eMAG şi HeyBlu în achiziția a 100% din acțiunile Orange Money IFN SA. Echipa, coordonată de Alina Stancu Bîrsan (partener) și Rebecca Marina (counsel)
Academia Română, reprezentată de Popescu & Asociații, obține o victorie semnificativă într-un proiect complex de retrocedare | Echipa coordonată de Octavian POPESCU (Managing Partner), Andreea MIHALACHE (Partner) și Ana Maria BULEA-CIURARU (Associate) stabilește un precedent important în protejarea bunurilor de importanță națională
O nouă echipă de coordonare la Filip & Company | Cristina Filip și Alexandru Bîrsan, co-Managing Partners, au un mandat de 4 ani. Mai mulți parteneri devin manageri sau co-manageri ai departamentelor firmei
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...