ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Principalii beneficiari ai Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, spun reprezentanții patronatelor din Petrol şi Gaze

18 Mai 2022   |   Agerpres

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă".

 
 
Principalii beneficiari al Legii offshore sunt statul român şi consumatorii, prin modul în care este calculată fiscalitatea, a afirmat, miercuri, Cătălin Niţă, director executiv al Federaţiei Patronale Petrol şi Gaze (FPPG), în cadrul Forumului Energiei, organizat de publicaţia Financial Intelligence.

Declaraţia vine în contextul în care, miercuri, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat Legea privind operaţiunile petroliere offshore, aşteptată de investitori pentru a lua decizia de investiţii în zăcămintele de gaze din Marea Neagră.

"Principalul beneficiar al acestei legi este statul român, prin modul în care este calculată fiscalitatea. Statul va avea beneficii din primul moment în care va pleca prima barcă să facă ceva în mare. Mă refer la absolut tot ce întâmplă pe orizontală, inclusiv în comunităţile locale. Unde s-a făcut un centru de oil and gas, acolo comunitatea s-a dezvoltat", a spus Niţă.


Al doilea beneficiar sunt consumatorii, care vor avea la dispoziţie cantităţi suplimentare de gaze, apoi investitorii, care îşi vor recupera investiţia şi vor avea profit.

"Fiscalitatea din această lege este una hibridă, nu a fost adus un anumit sistem din afară. O să mergem văzând şi făcând. Impozitul la noi nu este windfall, este pe venitul suplimentar, nu pe profitul suplimentar, nu ştim dacă la primul prag va fi profit sau nu", a susţinut reprezentantul investitorilor din Marea Neagră.

El a subliniat contextul dificil în care se adoptă această lege, cu un război la graniţă, şi a precizat că investitorii îşi asumă riscurile aferente.

"Legea este bună, este o variantă îmbunătăţită. Principiile care trebuiau să stea la bază, stabilitate, predictibilitate, se regăsesc, dar mereu mai este loc de îmbunătăţiri. Noi am făcut amendamente, unele au fost luate în seamă, altele nu. Astăzi a fost o etapă foarte importantă, dar este o etapă în procesul legislativ. Se mai pot întâmpla lucruri, contestarea la Curtea Constituţională, întoarcerea în Parlament, aşa că aşteptăm cu interes ca legea să fie promulgată şi publicată în Monitorul Oficial, ca investitorii să-şi facă calcule să vadă dacă se îndreaptă spre decizia de investiţie", a mai spus Niţă.

Camera Deputaţilor a adoptat, miercuri, proiectul legii offshore, cu 248 de voturi "pentru" şi 34 de voturi "împotrivă". În 11 mai, proiectul a fost adoptat de Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată, Camera Deputaţilor fiind for decizional.

Potrivit prevederilor proiectului, titularilor de acorduri petroliere referitoare la perimetre petroliere offshore şi/ sau onshore de adâncime aflate în curs de executare li se aplică, pe toată perioada derulării acestora, regimul de redevenţe şi regimul fiscal specific aplicabil activităţilor de explorare, dezvoltare, exploatare şi abandonare existente la data de 1 ianuarie 2023.

Limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 40% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare, precizează proiectul.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4331 / 9748
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...