ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice reconfigurează rolul directorului financiar în companii

05 Aprilie 2023   |   Radu Bădiceanu, Partener PwC România

Pe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.

 
 
Probabil că fișa postului unui director financiar este cel mai des ajustată. Tradițional, rolul unei astfel de poziții este, în principal, de a gestiona raportarea financiară. Dar, odată cu dezvoltarea societății, a piețelor și, în general, a contextului macroeconomic, atât așteptările, pe de o parte, cât și responsabilitățile, pe de altă parte, cresc, iar agenda unui director financiar devine din ce în ce mai încărcată, de această dată, și cu cerințele de mediu, sustenabilitate și guvernanță (ESG).

Directorii financiari și funcția lor financiară au avut întotdeauna rolul de a sprijini procesul decizional strategic prin agregarea și analiza diferitelor tipuri de informații financiare și non-financiare. Însă, în condițiile în care companiile se așteaptă să se confrunte cu o avalanșă de cerințe de raportare și de conformitate în anii următori, dincolo de raportare, este nevoie ca directorii financiari să fie implicați în procesul decizional ESG, în special în strategia de finanțare a companiei și în comunicarea cu investitorii.


Companiilor li se cere din ce în ce mai mult să își expună strategia și obiectivele/performanțele de mediu, sociale și de guvernanță pentru a-și asigura finanțarea, deoarece acestea au devenit un factor important pe care potențialii investitori și finanțatori le iau în calcul atunci când evaluează organizațiile pentru decizii de creditare sau de investiții. Mai mult, finanțările sustenabile sunt o altă oportunitate pe care directorii financiari ar trebui să o analizeze din perspectiva impulsionării strategiilor ESG ale companiei.

O analiză realizată de PwC arată că, pentru a atinge obiectivele ESG pe termen lung, directorii financiari vor trebui să îndeplinească patru roluri:

- rol strategic - care presupune că aceștia înțeleg legătura dintre obligațiile de raportare, obiectivele ESG, dar și obiectivele companiei, aducând riscurile și oportunitățile pe termen lung ale sustenabilității la baza strategiei organizaționale.

- rol catalizator - având posibilitatea de a alinia strategia, organizația și cultura unei companii la o agendă comună de sustenabilitate.

- rol integrator pentru a crea rețele între departamente, furnizori și alte părți interesate

- rol de comunicator transparent și eficient pentru a le transmite clar acționarilor, pe baza unor date concrete și corelate, oportunitățile de afaceri aduse de o agendă de sustenabilitate.

În plus, atunci când introduc factorii de sustenabilitate în deciziile de afaceri, directorii financiari trebuie să acorde atenție și priorităților specifice piețelor în care organizația lor este prezentă și diverselor aspecte ale comunităților locale ale căror interese pot fi diferite de cele ale comunităților din alte regiuni. De asemenea, aceștia trebuie să analizeze potențialul impact al climei asupra afacerii la nivel local și să pregătească diferite scenarii, precum și răspunsul companiei pentru fiecare dintre acestea.

Tehnologia are un rol important în misiunea directorilor financiari de a răspunde cerințelor de sustenabilitate

În altă ordine de idei, directorii financiari trebuie să aibă în vedere și soluțiile IT existente pentru a vedea unde și cum pot fi integrate datele și verificările ESG în ansamblul de instrumente de guvernanță, risc și conformitate. În colaborare cu alte departamente, de exemplu IT, aceștia au misiunea de a participa la procesul de evaluare a tehnologiilor pentru a lua cele mai bune decizii în privința a ceea ce urmează a fi implementat, dar și cum pot fi utilizate soluțiile deja prezente în companiile lor.

O altă responsabilitate care cade în sarcina directorilor financiari este de a comunica obiectivele și performanțele legate de sustenabilitate:

-       Investitorilor, creditorilor și agențiilor de rating: asigurarea unei raportări transparente prin sisteme eficiente de colectare și analiză a datelor pe tot lanțul valoric, identificarea avantajelor financiare din noile modele de afaceri, tranzacții și transformări.

-       Autorităților de reglementare/fiscale: furnizarea unori evaluări cu privire la stimulentele disponibile și abordări privind obligațiile fiscale datorate, asigurarea conformității cu standardele de reglementare privind nevoile de sustenabilitate.

-       Clienților, furnizorilor: identificarea și cuantificarea expunerii financiare la riscurile ESG de-a lungul întregului lanț valoric.

-       Intern: promovarea colaborării în ceea ce privește transformarea organizațională sustenabilă, asigurându-se că angajații, procesele și noile tehnologii funcționează împreună în mod eficient.


În concluzie, pe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 2679 / 9780
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
    CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
    O nouă abordare pe piața avocaturii de business | Mihai Dudoiu și echipa Legal Ground construiesc o alternativă flexibilă la marile case de avocatură, propunând un model colaborativ și antreprenorial. „Legal hub” inovator, ce oferă servicii specializate în finanțări, tranzacții și litigii printr-o structură circulară, în care profesioniștii lucrează „la masa rotundă” pentru a oferi clienților soluții adaptate proiectelor lor
    Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
    Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
    GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
    Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
    Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
    Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
    RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
    Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
    Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...