
Riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice reconfigurează rolul directorului financiar în companii
05 Aprilie 2023
Radu Bădiceanu, Partener PwC RomâniaPe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.
![]() |
Directorii financiari și funcția lor financiară au avut întotdeauna rolul de a sprijini procesul decizional strategic prin agregarea și analiza diferitelor tipuri de informații financiare și non-financiare. Însă, în condițiile în care companiile se așteaptă să se confrunte cu o avalanșă de cerințe de raportare și de conformitate în anii următori, dincolo de raportare, este nevoie ca directorii financiari să fie implicați în procesul decizional ESG, în special în strategia de finanțare a companiei și în comunicarea cu investitorii.
Companiilor li se cere din ce în ce mai mult să își expună strategia și obiectivele/performanțele de mediu, sociale și de guvernanță pentru a-și asigura finanțarea, deoarece acestea au devenit un factor important pe care potențialii investitori și finanțatori le iau în calcul atunci când evaluează organizațiile pentru decizii de creditare sau de investiții. Mai mult, finanțările sustenabile sunt o altă oportunitate pe care directorii financiari ar trebui să o analizeze din perspectiva impulsionării strategiilor ESG ale companiei.
O analiză realizată de PwC arată că, pentru a atinge obiectivele ESG pe termen lung, directorii financiari vor trebui să îndeplinească patru roluri:
- rol strategic - care presupune că aceștia înțeleg legătura dintre obligațiile de raportare, obiectivele ESG, dar și obiectivele companiei, aducând riscurile și oportunitățile pe termen lung ale sustenabilității la baza strategiei organizaționale.
- rol catalizator - având posibilitatea de a alinia strategia, organizația și cultura unei companii la o agendă comună de sustenabilitate.
- rol integrator pentru a crea rețele între departamente, furnizori și alte părți interesate
- rol de comunicator transparent și eficient pentru a le transmite clar acționarilor, pe baza unor date concrete și corelate, oportunitățile de afaceri aduse de o agendă de sustenabilitate.
În plus, atunci când introduc factorii de sustenabilitate în deciziile de afaceri, directorii financiari trebuie să acorde atenție și priorităților specifice piețelor în care organizația lor este prezentă și diverselor aspecte ale comunităților locale ale căror interese pot fi diferite de cele ale comunităților din alte regiuni. De asemenea, aceștia trebuie să analizeze potențialul impact al climei asupra afacerii la nivel local și să pregătească diferite scenarii, precum și răspunsul companiei pentru fiecare dintre acestea.
Tehnologia are un rol important în misiunea directorilor financiari de a răspunde cerințelor de sustenabilitate
În altă ordine de idei, directorii financiari trebuie să aibă în vedere și soluțiile IT existente pentru a vedea unde și cum pot fi integrate datele și verificările ESG în ansamblul de instrumente de guvernanță, risc și conformitate. În colaborare cu alte departamente, de exemplu IT, aceștia au misiunea de a participa la procesul de evaluare a tehnologiilor pentru a lua cele mai bune decizii în privința a ceea ce urmează a fi implementat, dar și cum pot fi utilizate soluțiile deja prezente în companiile lor.
O altă responsabilitate care cade în sarcina directorilor financiari este de a comunica obiectivele și performanțele legate de sustenabilitate:
- Investitorilor, creditorilor și agențiilor de rating: asigurarea unei raportări transparente prin sisteme eficiente de colectare și analiză a datelor pe tot lanțul valoric, identificarea avantajelor financiare din noile modele de afaceri, tranzacții și transformări.
- Autorităților de reglementare/fiscale: furnizarea unori evaluări cu privire la stimulentele disponibile și abordări privind obligațiile fiscale datorate, asigurarea conformității cu standardele de reglementare privind nevoile de sustenabilitate.
- Clienților, furnizorilor: identificarea și cuantificarea expunerii financiare la riscurile ESG de-a lungul întregului lanț valoric.
- Intern: promovarea colaborării în ceea ce privește transformarea organizațională sustenabilă, asigurându-se că angajații, procesele și noile tehnologii funcționează împreună în mod eficient.
În concluzie, pe măsură ce riscurile și oportunitățile financiare legate de schimbările climatice devin un aspect important pe agenda strategică a companiilor, directorii financiari capătă un rol (și mai) important în toată această ecuație, rol ce nu va fi ușor și care va necesita răbdare, tact, diplomație și, nu în ultimul rând, leadership.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2330 / 9431 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv dreptul muncii | Consultanță
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...