ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

România poate desemna alte situri Natura 2000, dacă pe locul celor existente se construiesc hidrocentrale

02 Decembrie 2021   |   Agerpres

Şeful ANANP a precizat că instituţia pe care o reprezintă a analizat, împreună cu Hidroelectrica, 10 proiecte de hidrocentrale blocate în diverse tipuri de documentaţii.

 
 
Autorităţile române pot desemna alte situri Natura 2000, dacă pe locul celor deja notificate la Comisia Europeană se află în dezvoltare proiecte mari de infrastructură energetică, precum unele hidrocentrale, a afirmat, joi, Adi Croitoru, preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Arii Naturale Protejate.

Ea a fost prezentă la audierile Comisiei de anchetă din Parlament cu privire la cauza creşterii preţurilor mari la energie, unde a fost întrebată cum pot fi deblocate unele proiecte de hidrocentrale care nu mai pot avansa întrucât se află pe situri Natura 2000.

"Atunci când am aderat la UE şi am desemnat reţeaua Natura 2000, am făcut greşeli. Pentru că, la vremea respectivă, având obiective importante, precum hidrocentralele, care erau 80-90% terminate, infrastructură mare, pe care ştiam că noi ca stat urmează să le construim - subliniez că nu Comisia Europeană ne-a impus cum şi unde să desemnăm arii protejate, eu ştiu foarte bine că în urma seminariilor biogeografice noi ca stat am transmis către Comisia Europeană reţeaua Natura 2000. Studiile nici eu, când am venit la minister, nu le-am văzut. Studiile nu s-au transmis la Comisia Europeană. Desemnarea s-a făcut prin ordin de ministru sau Hotărâre de Guvern în baza unor studii, cu avizul Academiei, asta a fost tot. Iar eu spun în continuare că, atunci când noi nu am scos obiectivele pe care urmează să le construim de o parte şi să desemnăm aceeaşi proporţie unde cu siguranţă găseam aceleaşi tipuri de specii şi habitate prioritare, am greşit", a spus Croitoru.


Şeful ANANP a precizat că instituţia pe care o reprezintă a analizat, împreună cu Hidroelectrica, 10 proiecte de hidrocentrale blocate în diverse tipuri de documentaţii.

"Noi am găsit soluţii pentru aceste proiecte, în sensul că le-am identificat unde sunt blocate şi am identificat ce să facem. Noi ca instituţie dorim să realizăm şi să transmitem către ministerele de resort, al Energiei şi al Mediului, cu asumări foarte clare, pe fiecare instituţie responsabilă cu deblocarea proiectului, un grafic lunar de raportări către premier, astfel încât fiecare să răspundă", a arătat reprezentanta Agenţiei pentru Arii Protejate.

Potrivit acesteia, România ar trebui să îşi asume în faţa Comisiei Europene că a greşit când a desemnat siturile Natura 2000 fără a ţine cont de investiţiile care se derulează acolo.

"Haideţi să nu mai spunem că nu se poate! Haideţi să găsim reper către Comisie, să găsim deschiderea cum să se poată (...). Putem veni cinstit şi putem justifica de ce vrem să modificăm situl Natura 2000 ca suprafaţă, în sensul că menţinem suprafaţa pe care ne-am asumat-o şi venim complementar. Cu alte cuvinte, venim şi facem o altă desemnare de studiu, cu avizul Academiei şi cu notificarea Comisiei Europene, spunând cinstit că am greşit în momentul în care am desemnat aşa şi că am găsit soluţii de desemnare a unui alt sit", a precizat Croitoru.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4542 / 8795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...