ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Trifu (Eco Civica): De câţiva ani nu investim în panouri fotovoltaice; 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemne

02 Decembrie 2021   |   Agerpres

Potrivit lui Trifu, sunt parlamentari care i-ar fi spus că grupuri de interese energetice nu vor investiţii în panouri fotovoltaice pentru încălzirea gospodăriilor.

 
 
Preşedintele Fundaţiei Eco Civica, Dan Trifu, a pledat luni, la Comisia parlamentară de anchetă privind energia, pentru investiţii în panourile fotovoltaice, care ar putea asigura jumătate din energia necesară pentru 3,5 milioane de gospodării din România, care se încălzesc cu lemne.
 
"De câţiva ani de zile nu investim în panouri fotovoltaice. 3,5 milioane de gospodării se încălzesc cu lemn în România. Dacă toate aceste gospodării primesc panouri fotovoltaice de 3 kilowaţi, noi obţinem o producţie de 10.500 de Megawaţi, adică jumătate din necesar (...). 17,5 milioane de metri cubi de lemn - dispare acest consum (...). Salvăm şi parte din păduri care vor contribui la îmbunătăţirea calităţii aerului, la menţinerea ecosistemelor numai prin panouri fotovoltaice. Este clar că pe hidro nu ne mai putem baza, este clar că eoliana şi mai ales tot ce înseamnă aceste fotovoltaice care nu deranjează, se pun pe acoperişuri, sunt uşor de întreţinut şi care pot asigura o îmbunătăţire a nivelului de trai, pentru că nu trebuie să mai plătească cel puţin jumătate din energia consumată. O băgăm în sistem şi este şi surplus şi nu vom mai avea de asemenea distrugeri", a precizat Trifu.
 
Potrivit lui Trifu, sunt parlamentari care i-ar fi spus că grupuri de interese energetice nu vor investiţii în panouri fotovoltaice pentru încălzirea gospodăriilor.
 
"Anumiţi parlamentari ştiţi ce mi-au spus? Grupuri de interese energetice nu vor panouri fotovoltaice, nu vor ca cetăţenii să-şi asigure energia, mai ales pe timpul verii. Vă mai dau un exemplu, toate supermarketurile şi hipermarketurile consumă energie enormă. Un hipermarket are energie instalată până la 10 Megawaţi, gândiţi-vă că Drumul Taberei nu consumă 10 MW. Ori ei au energie regenerabilă zero. Să le spunem: Vă dau eu jumătate, puneţi voi jumătate sau 0,5% din cifra de afaceri şi montaţi fotovoltaice. Ştiţi câtă energie consumă Palatul Parlamentului? Cât produce o hidrocentrală (...) Asta este o problemă cu care ne confruntăm şi la Răstoliţa, şi la Tuia în Hunedoara, şi pe Jiu. Sunt nişte cantităţi de energie extrem de mici, dar cu distrugeri extrem de mari, cum se întâmplă în alte hidrocentrale, în care au rămas fără debit de apă", a susţinut Trifu.
 
În context, Cătălina Rădulescu, reprezentatul Bankwatch, a declarat că prevenţia schimbărilor climatice se poate realiza prin respectarea normelor europene de mediu, UE recomandând în acest sens un studiu la nivel naţional, care să identifice râurile care au suficient debit pentru capacităţi energetice, care este capacitatea maximă care se poate instala pe aceste râuri şi care sunt zonele în care nu se vor provoca distrugeri de mediu.
 
"România are o capacitate instalată de 52.000 de MW/h pe an, care stă degeaba de 30 de ani, pentru că statul român nu s-a apucat să vadă exact ce poate să construiască în domeniul energetic astfel încât să şi funcţioneze legal. A menţinut în funcţiune nişte termocentrale pe cărbune pentru care ne trimite în curând Comisia la CJUE, care au funcţionat aproape 10 ani fără autorizaţie integrată de mediu. Eu cred că politica aceasta a statului român este cea care trebuie să se oprească şi să ne apucăm să facem aceste studii şi să dezvoltăm aceste capacităţi energetice în mod coerent şi cu respectarea normelor de protecţie a mediului", a concluzionat Rădulescu.
 
Preşedintele Comisiei de anchetă privind energia, Daniel Zamfir, le-a transmis invitaţilor, mai multe organizaţii non-guvernamentale de mediu, că discuţia de luni va fi axată pe soluţii la "deficitul major" de producere a energiei electrice, în condiţiile în care perspectiva este aceea de reducere a capacităţilor de producţie, iar Hidroelectrica "nu poate să dezvolte acţiuni de producţie din cauza contestaţiilor în instanţă din partea ONG-urilor". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4543 / 8795
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Studiu Refinitiv | Piața tranzacțiilor de M&A crește în primul semestru din 2024. Avans de 18% la nivel global și de 39% pe piețele emergente. CMS își menține pozițiile fruntașe în clasamente, Clifford Chance și Schoenherr se remarcă în Europa și două firme cu prezență la București rămân în top la nivel global
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...