ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cum văd coordonatorii departamentelor juridice din companiile mari industriile în care activează și provocările anului 2025 | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA: ”Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative. Vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative și pe cele de prevenție. Menținem focusul pe strategia de sustenabilitate și continuăm să investim în dezvoltarea echipei”

06 Martie 2025   |   Ștefania Enache

Interlocutoarea BizLawyer explică faptul că, pentru fiecare dintre modificările legislative care impactează businessul Bergenbier, este anticipat impactul și sunt luate măsuri de conformare care să asigure continuitatea și creșterea sustenabilă a afacerii.

 
 
Marii jucători din economie stau cu ochii pe tot ceea ce se întâmplă atât la nivel național cât și internațional. În plan intern, ei urmăresc, în principal, cu mare atenție modul în care va arăta cadrul fiscal în anul 2025.  Orice modificare apărută în această zonă generează efecte în lanț și obligă mediul de afaceri să găsească soluții rapide pentru a se adapta.  Măsurile la nivel de companii sunt luate astfel încât impactul financiar să fie minimizat, iar activitatea firmei să nu aibă prea mult de suferit. Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director Bergenbier SA, își exprimă speranța că, orice schimbare va interveni, va avea un impact minim asupra consumatorilor și așa afectați de măsurile luate în 2024, dar și de nivelul inflației care s-a menținut unul ridicat.


Încă de la debutul anului 2024, companiile din industria băuturilor s-au confruntat cu creșterea accizei, dar și cu majorări de taxe. Toate aceste schimbări au avut un impact direct în costurile înregistrate de firmele de profil, fiind resimțite și de către consumatori în aceeași măsură.

„În plus, adoptarea noilor modificări legislative privind reciclarea precum și implementarea Sistemului de Garanție-Returnare au fost în centrul preocupărilor noastre în anul pe care îl încheiem. Contribuția esențială pe care Bergenbier S.A. a avut-o în SGR vine să confirme direcția strategică pe care o urmează organizația în susținerea economiei circulare. Noile reglementări europene privind raportarea de sustenabilitate (CSRD) impun raportarea extinsă a informațiilor non financiare inclusiv în domeniul mediului, social și al guvernanței. Bergenbier S.A.  are o strategie de sustenabilitate bine pusă la punct, aliniată cu obiectivele globale ale grupului Molson Coors Beverage Company, din care facem parte. Suntem deja la al cincilea raport consecutiv de sustenabilitate, iar acest regulament ne va obliga să fim și mai transparenți în ceea ce privește impactul nostru asupra mediului și societății”, menționează Monica Constantin.

--------------------------------------------------------------------------------
           Citește și

→   Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”

--------------------------------------------------------------------------------

Se fac analize pentru ca schimbările să nu aibă un efect puternic

Jucătorii din economie sunt foarte atenți și încearcă să facă analize astfel încât orice schimbare ar interveni să fie asimilată ușor fără un impact prea mare. Interlocutoarea BizLawyer explică faptul că, pentru fiecare dintre modificările legislative care impactează businessul Bergenbier, este anticipat impactul și sunt luate măsuri de conformare care să asigure continuitatea  și creșterea sustenabilă a afacerii. „Echipele noastre colaborează strâns pentru a preveni riscurile ce vin cu toate schimbările legislative”, nuanțează juristul.

În prezent, focusul este pe posibilele schimbări care pot interveni în plan fiscal în 2025. „În același timp, continuăm să susținem sistemul de Garanție-Returnare deoarece considerăm că acest sistem este unul care pe termen lung va avea un impact pozitiv, însă este un sistem care este încă în dezvoltare și calibrare pe nevoile consumatorilor”, completează Monica Constantin.

----------------------------------------------------------------

                Citește și


→   Ionuţ-Alexandru Anghel, Group legal counsel - Ericsson: ”Potențialele schimbări legislative și majorări de taxe, la care se adaugă anumite schimbări prefigurate în ceea ce privește peisajul operatorilor de telecomunicații din țară, pot conduce la anumite consecințe adverse, de ordin operațional și financiar”




→    Alexandru Dinuță, Legal and Administrative Manager la Amromco Energy: ”În următoarea perioadă ne așteptăm la majorări de taxe și impozite, dar și la liberalizarea prețului energiei. O creștere a prețurilor la energie în Europa nu poate aduce decât un val imediat de scumpiri resimțit local”


----------------------------------------------------------------

2024, un an provocator. Prevenția este cheia succesului

Analizând tot ceea ce s-a întâmplat până acum, avocatul apreciază că 2024 a fost un an dinamic și destul de provocator prin prisma modificărilor legislative. În același timp, a marcat multe realizări pentru compania în care activează.

„ Activitatea departamentului se concentrează pe prevenție și pe asigurarea pârghiilor care conduc la impactul pozitiv pe care Bergenbier îl are în industrie, în societate, dar și în comunitățile din care face parte. Printre principalele realizări aș mentiona proiecte complexe de conformare, cum ar fi implementarea cerințelor privind ambalajele și raportarea sustenabilității. Acest proiect a necesitat o colaborare extinsă între departamente, dar și gestionarea și consolidarea relațiilor cu partenerii de afaceri. Aș mai aminti și automatizarea proceselor, ceea ce a crescut semnificativ eficiența echipei juridice”, detaliază interlocutoarea BizLawyer.  

Departamentul pe care Monica Constantin în coordonează acordă o importantă deosebită proiectelor majore care asigură o susținere a obiectivelor Bergenbier S.A. „În acest sens, vom continua acțiunile de conformare la modificările legislative,  dar și pe cele de prevenție, și vom menține focusul pe strategia de sustenabilitate și vom continuă să investim în dezvoltarea echipei”, precizează avocatul.

În contextul actual în care schimbările cu influență majoră asupra mediului de afaceri apar „peste noapte” este vital ca, la nivelul companiilor, să existe departamente juridice puternice, capabile să răspundă imediat la orice modificare ar interveni. Monica Constantin subliniază faptul că, având în vedere complexitatea tot mai mare a reglementărilor fiscale, comerciale și de mediu, compania va investi în primul rând în dezvoltarea echipei, în automatizarea proceselor și identificarea de parteneriate solide care să asigure o acoperire completă a nevoilor pe care departamentul le are.

„Privind retrospectiv, anul 2024 a fost unul plin de provocări și oportunități pentru Departamentul Juridic și Corporate Affairs al companiei noastre, iar rezultatele pe care le are anul acesta compania nu ar fi fost posibile fără implicarea, dedicarea și entuziasmul pe care le-au avut colegii în fiecare zi”, transmite interlocutoarea BizLawyer.

             Citește și


→   Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead la Accenture: ”Modificările legislative dinamice, în special cele legate de energie, comerț și protejarea mediului, vor impune companiilor să se adapteze rapid la noile cerințe. Adoptarea tehnologiilor digitale va genera noi provocări juridice”


 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 111 / 2017
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR a asistat acționarii Lensa la atragerea unei investiții de la OH Holding Limited. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
O gamă variată de mandate pentru avocații de Employment de la Mitel & Asociații | Schimbările din zona legislației muncii și noile tendințe în politica de personal, analizate de Mădălina Mitel (Partener) și Cristina Dan (Counsel)
PNSA, alături de un sindicat de bănci românești și internaționale cu privire la acordarea unei facilități de credit în valoare de aproximativ 173 milioane de dolari firmei Black Sea Oil & Gas. Ce avocați au fost implicați în finanțare
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Real Estate)
Schoenherr, alături de M Core în achiziția Focșani Shopping Centre de la KBC Bank. Markus Piuk (partner) a coordonat echipa
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat definitiv (Drept Societar și Comercial)
Cariere în Drept | De vorbă cu Andra Mălina Stroe, șefă de promoție a generației care și-a finalizat studiile în 2022, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dacă te-ai ridicat la înălțimea sarcinilor în timpul facultății, este imposibil să nu reușești în a avea o carieră de succes. Înveți de la cei mai buni și ești coleg cu cei mai buni”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat stagiar pentru practica de Drept Societar și Comercial
Women Lawyers | Să fii femeie în lumea avocaturii de business de astăzi înseamnă atât provocări, cât și oportunități semnificative. Dana Bivol (Partener): ”Alături de ceilalți colegi parteneri am reușit să creăm o firmă cu un brand puternic, recunoscut pentru expertiza sa, atât pe plan local, cât și internațional. Popescu & Asociații oferă un mix ideal de oportunități profesionale, mediu de lucru pozitiv și resurse pentru dezvoltare personală și profesională”
Proiectul eșuat de lobby, prin care liderii Alianței pentru Unirea Românilor ar fi beneficiat de o întâlnire și o ședință foto cu Donald Trump la reședința din Mar-a-Lago (Florida) se lasă cu un proces în SUA. Pretenții de 4,6 mil. USD pentru că șefii partidului AUR nu s-au întâlnit cu înalți oficiali americani, peste Ocean
Rising Stars | Raluca Biță, unul dintre cei mai buni studenți ai generației sale, a ales să profeseze în sfera Dreptului financiar-bancar în echipa Filip & Company: ” Una dintre principalele mele așteptări a fost să găsesc un mediu care să mă stimuleze intelectual și să-mi ofere ocazia de a rezolva probleme complexe și am întâlnit exact asta. Fiecare caz aduce provocări unice, care necesită o combinație de cunoștințe juridice, gândire critică și creativitate în găsirea celor mai bune soluții pentru clienți”
OMV Aktiengesellschaft a mers pe mâna avocaților de la ZRVP într-un alt arbitraj ICC cu statul român și a câștigat încă 47 mil. €, plus dobânzi. Pretenții de alte 50 mil. € la orizont, într-o procedură nouă, inițiată în decembrie 2024, în care lucrează deja aceeași echipă de avocați
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...