
Cum văd anul 2025 profesioniștii considerați Leading Lawyers de către ghidurile juridice internaționale | Azi, de vorbă cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA, poziționat de Legal500 în categoria ‘Hall of Fame’ în practica de M&A: ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice pe care nu le putem vedea și pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”
02 Martie 2025
G.S. & M. T.Avocații cu o practică recunoscută de ghidurile juridice internaționale au fost solicitați să spună cum ar caracteriza piața tranzacțiilor și care ar fi tendințele actuale, dar și care vor fi factorii care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor, negocierilor și activității de M&A, în general.
![]() |
Pulsul pieței de M&A s-a simțit anul trecut semnificativ mai intens, atât ca volum, cât și ca nivel de complexitate, a declarat, într-un interviu acordat BizLawyer, Florian Nițu, Managing Partner Popovici Nițu Stoica & Asociații (PNSA) și coordonator al practicii de M&A. ”2024 a fost un an de confirmare a așteptărilor de creștere pe baze stabile, marcat deopotrivă de finalizarea cu succes a proiectelor începute în perioada 2022-2023, dar și extinderea sau demararea unora noi”, a precizat Florian Nițu. În opinia sa, ”Consolidare si Diversificare” ar fi cuvintele definitorii pentru anul trecut. ”Mai puțin speculativ și oportunist, mai strategic, complex, bazat pe fundamentale”, spune interlocutorul BizLawyer.
Potrivit firmelor de consultanță din Big4, numărul tranzacțiilor a crescut anul trecut, dar valoarea estimată a acestora a scăzut. Coordonatorul PNSA spune că este încurajator faptul că a crescut numărul tranzacțiilor. ”Să nu uităm totuși că valoarea mai mare în 2023 se datorează în principal celor două-trei mega-dealuri (Profi / Mega Image, Enel / PPC, Orange/Telekom). În 2024 nu am mai avut așa nivel per tranzactie, dar au fost mai multe tranzacții medii și mici, ceea ce este în sine un indicator bun; dinamica tranzacțională e importantă pentru sistemul economic în ansamblu”, a adăugat Florian Nițu.
Ce se va întâmpa însă anul acesta? Care sunt așteptările mediului de afaceri și încotro va merge piața de M&A? Analiștii Mergermarket susțin că economia europeană slăbită va stimula activitatea de M&A în următoarele luni, companiile europene urmând să recurgă la fuziuni și achiziții pentru a se dezvolta în EMEA și în afara acesteia, în timp ce cumpărătorii din străinătate - atât corporații, cât și sponsori financiari - continuă să caute chilipiruri.
În acest context, publicația noastră a adresat un set de întrebări avocaților considerați de ghidurile juridice internaționale drept Leading Lawyers în practica de M&A, referitoare la activitatea din 2024 și proiecțiile acestora pentru anul în curs. BizLawyer a încercat să afle care este pulsul pieței de M&A, ce tip de investitori au fost și rămân interesați de proiecte în Romania și de ce tranzacțiile devin mai puțin transparente.
Avocații cu o practică recunoscută de ghidurile juridice internaționale au fost solicitați să spună cum ar caracteriza piața tranzacțiilor și care ar fi tendințele actuale, dar și care vor fi factorii care ar urma să aibă impact asupra evaluărilor, negocierilor și activității de M&A, în general. Am vrut să știm de ce mai pică uneori deal-urile, cu referiri la durata medie a unei tranzacții. De asemenea, am fost interesați să aflăm care vor fi sectoarele cele mai interesante pentru investitori, domenii care vor genera cele mai multe tranzacții în 2025.
Nu am ocolit nici motivele de îngrijorare ale perioadei în privința activității din această arie de practică și am ”scanat” împreună cu interlocutorii noștri marile provocări ale anului viitor, cu accent pe ceea ce va avea un rol important în tranzacțiile viitoare.
Continuăm această serie cu Florian Nițu, Managing Partner PNSA și co-coordonator al practicii de M&A, avocat evidențiat de Legal 500 în categoria Hall of Fame, adică a avocaților aflați la cel mai înalt nivel al profesiei, cunoscuți și respectați de colegi și clienți pentru implicarea lor îndelungată în proiecte de referință pe piața locală.
-----------------------------------------------------------
Citește și

→ Refinitiv Legal Advisers - Full Year 2024 | La nivel global, piața fuziunilor și achizițiilor a crescut cu 10% anul trecut, iar pe continentul European avansul a fost de 22%
-----------------------------------------------------------
Durata medie a unei tranzacții, între 6 și 9 luni
Potrivit companiilor de consultanță, tranzacțiile interne au scăzut marginal anul trecut, în timp ce tranzacțiile externe au crescut cu mai mult de 25% de la an la an, evidențiind România ca o destinație de top pentru M&A în regiunea Europei Centrale și de Est. Florian Nițu spune că a remarcat, într-adevăr, ”o apetență crescută a investitorilor străini, atât strategici, dar în principal fonduri de investiții ce caută să pună ”la treabă” capitalul accesat via EIF și instituții similare. În egală masura, crește interesul, chiar și prezența investitorilor români în regiune”, adaugă interlocutorul BizLawyer.
El are mai multe explicații pentru nivelul scăzut de transparență al pieței locale de M&A. Reamintim că anul trecut, potrivit firmelor de consultanță, pe piața locală a fuziunilor și achizițiilor a fost dezvăluită valoarea pentru aproape trei sferturi din tranzacțiile anunțate, unul dintre cele mai scăzute niveluri de transparență văzute pe piețele din CEE. Florian Nițu spune că ”este vorba, în primul rând, de profilul participanților la tranzacții și natura acestora. Ar fi deci motive culturale, de mentalități. Pe urmă, este vorba de sectoarele economice implicate, dar și de complexitatea tranzacțiilor, formula de construcție a prețului, condițiile de finanțare; toate la un loc pot conduce la mai multă strictețe în comunicarea publică. Și, în final, să nu neglijăm motivele strategice pentru confidențialitate - piața locală de M&A este încă volatilă, ceea ce înseamnă că o transparență prea mare cu privire la evaluări ar putea dezavantaja poziția cumpărătorilor (investitorilor) la investițiile viitoare”, precizează coordonatorul PNSA.
Florian Nițu spune că durata medie a unei tranzacții - de la momentul semnării unui document ne-obligatoriu (Memorandum, Letter of Intent, Term Sheet, etc.) și până la finalizare - este între 6 și 9 luni. ”Fără alți factori interni (precum obținerea finanțării pentru achiziție sau alte restructurări interne prealabile), durata este influențată în primul rând de obținerea aprobărilor de la autoritățile de reglementare – în principal Consiliul Concurenței, CEISD sau alte autorități de reglementare, din țară sau străinătate”, a explicat avocatul.
-----------------------------------------------------------
Citește și
-----------------------------------------------------------
Avem nevoie de stabilitate și consecvență instituțională
În opinia sa, 2025 este un an important, an de alegeri, dar și de clarificare e evolutiei globale ce va fi setată, dupa cum bine se poate vedea în această perioadă, de Statele Unite. ”Cu excepția unor cataclisme geostrategice, pe care nu le putem vedea, dar pe care noi, din România, nici nu le putem preveni, avem motive bune să fim optimiști. Tranzacțiile din 2024 au adus stabilitate și un fundament solid atât pentru dezvoltări, cât și pentru investiții noi. Resurse, Infrastructură, Energie, Tech și Food sunt cele cinci domenii în care vom vedea cu precădere investiții și tranzacții noi, în mod accelerat, dar coerent totuși, formând o nouă paradigmă de dezvoltare”, a adăugat Florian Nițu.
În legătură cu motivele de îngrijorare ale aceastei perioade, raportat la activitatea din sfera fuziunilor și achizițiilor, interlocutorul BizLawyer spune că, pentru proiectele publice avem nevoie de stabilitate și consecvență instituțională. ”Impactul acestor investiții în economie este foarte mare și de aceea sincopele trebuie evitate cu orice preț. În rest, suntem încrezători”, a transmis Florian Nițu, Managing Partner PNSA și coordonator al practicii de M&A.
-----------------------------------------------------------
Citește și
.jpg)
-----------------------------------------------------------
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 115 / 2030 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...