ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rousseva (BRD), despre vânzarea băncii: BRD este parte din Societe Generale şi nu comentează zvonurile de pe piaţă

08 Februarie 2024   |   AGERPRES

”Suntem o bancă mare, creştem pe o piaţă mare - şi e o piaţă mare în creştere - şi în mod tradiţional am avut o relaţie sinergetică între noi şi compania mamă şi celelalte companii, celelalte linii şi direcţii care fac parte din grup", a spus Maria Rousseva.

 
 
 BRD este parte din Grupul Societe Generale şi nu comentează zvonurile de pe piaţă cu privire la o posibilă vânzare a băncii, însă este important să spunem că Grupul a definit nişte criterii foarte stricte pe baza cărora îşi estimează toate subsidiarele şi toate companiile, pentru toate tipurile de business, a declarat, joi, Maria Rousseva, directorul general al băncii, în conferinţa de prezentare a rezultatelor financiare aferente anului 2023.

"Aş vrea să mai discut un subiect pe care cumva îl consider elefantul din cameră, aşa cum s-ar spune. Şi vreau să anticipez puţin întrebările înainte să le adresaţi. Este legată de acest zvon răspândit în presă legat de intenţiile companiei noastre mamă Societe Generale faţă de BRD şi pe de o parte este foarte clar ca şi manager al unei companii listate, aşa cum este BRD, şi ar trebui să fie foarte responsabilă atunci când comunică şi foarte atentă în felul în care comunică şi ce spune cui, trebuie în acelaşi timp să informăm pe toate persoanele interesate, şi nu vorbesc aici doar de acţionari, ci şi de angajaţi, clienţii noştri, comunităţile, departamentul legislativ şi vreau să insist că BRD este parte din SG şi nu comentează aceste zvonuri de pe piaţă. Mai ales acest tip de zvonuri. De aceea nu voi putea să comentez aceste zvonuri. Cu toate acestea, este foarte important să spunem, şi e o informaţie publică, nu este un zvon, că Grupul Societe Generale a definit nişte criterii foarte stricte pe baza cărora îşi estimează toate subsidiarele şi toate companiile, pentru toate tipurile de business. Aceste criterii sunt accesibile, au fost menţionate şi de noul nostru CEO anul trecut, atunci când prezenta strategia grupului şi aş vrea doar să adaug la ceea ce s-a prezentat câteva minute în urmă, cu cifre foarte clare de către Etienne (Etienne Loulergue, Deputy CEO - n. r.) este că imaginea BRD este foarte pozitivă. Suntem o bancă mare, creştem pe o piaţă mare - şi e o piaţă mare în creştere - şi în mod tradiţional am avut o relaţie sinergetică între noi şi compania mamă şi celelalte companii, celelalte linii şi direcţii care fac parte din grup", a spus Maria Rousseva.


Cu toate acestea, ea a fost întrebată de jurnalişti despre vânzarea bănci sau a unor companii care fac parte din grup. Maria Rousseva nu a făcut comentarii.

"Această provocare (de a păstra poziţia din prezent a băncii - n. r.) este o provocare frumoasă pentru că suntem pe o piaţă competitivă, suntem într-o competiţie, iar ceea ce ne dorim este să-i facem pe clienţii noştri fericiţi şi bineînţeles că o competiţie mai puternică ne obligă pe toţi să devenim mai buni şi vedeţi aceste dezvoltări legate de partea digitală. Toate acestea sunt provocate tocmai pentru că avem competiţie şi concurenţă nu doar din partea băncilor, ci şi din partea altor companii. Şi cred această concurenţă şi competiţie poate fi văzută ca o provocare, dar eu zic că este una pozitivă pentru că ne ajută să ne îmbunătăţim şi să creştem. Dacă mă întrebaţi ca şi manager al acestei bănci aş spune că pentru noi la nivel intern e foarte bine să ne oferim aceste obiective ambiţioase şi să ne comparăm cu jucători puternici de pe piaţă şi, dacă vom continua să fim în top 3, să ne dorim să fim în top 3, răspunsul este da. De aceea am menţionat în prima parte a întâlnirii noastre că suntem foarte bucuroşi că ne creştem cota de piaţă. Cred că avem o fundaţie solidă pentru asta şi aş vrea să spun că suntem foarte mândri de aceste rezultate. Deci nu există nicio problemă atunci când suntem într-o concurenţă sau competiţie cu cineva. Competiţia este un lucru normal", a spus Maria Rousseva, întrebată dacă banca doreşte să îşi păstreze poziţia de leader pe piaţa din România în condiţiile unei competiţii crescute de pe această piaţă şi a achiziţiilor anunţate.

Grupul BRD a obţinut un profit net de 1,66 miliarde de lei în 2023, în creştere cu 24%, comparativ cu 1,34 miliarde de lei în 2022, iar rentabilitatea capitalului (ROE - Return On Equity - n.r.) a atins 21% faţă de 15,9% în 2022, potrivit unui comunicat al grupului.

Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,83 miliarde de lei, faţă de 3,46 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 10,8%, volumele mai mari şi ratele ridicate ale dobânzilor de piaţă fiind principalele motoare de creştere. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15% la nivel anual.

Société Générale, unul dintre cele mai importante grupuri de servicii financiare din Europa, care deține 60,1 % din acțiunile băncii locale BRD, a apelat la banca americană de investiţii JPMorgan pentru a explora o potențială vânzare a unității sale românești, a anunțat recent BizLawyer.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 581 / 9004
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Schoenherr lansează a patra ediție a concursului de eseuri „law, sweet law‟, cu premii totale de 18.000 lei
Decizie de referință în domeniul energiei regenerabile: Curtea Constituțională admite sesizarea de neconstituționalitate referitoare la supraimpozitarea producătorilor de energie din surse regenerabile
Studenții invitați să se alăture programului de internship oferit de Schoenherr au derulat stagii de practică cu perioadă flexibilă, personalizată atât în funcție de programul lor, cât și de nevoile firmei de avocați | Ana Lupșor, HR manager: „Am avut o vară intensă, cu multe activități desfășurate în comun. Studenții au luat contact nu doar cu activitatea profesională ca avocat într-o firmă internațională de avocatură de afaceri, ci și cu spiritul și cultura echipei Schoenherr”
Bondoc și Asociații SCA a asistat UniCredit SpA în legătură cu achiziția Alpha Bank România SA | Echipa extinsă, formată din peste 20 de avocați, dintre care șase parteneri, a fost coordonată de Lucian Bondoc (Managing Partner) și Simona Petrișor (Partener). White & Case a asigurat asistența cu privire la legea engleză
NNDKP CELF, o nouă soluție de recunoaștere în instanță a dreptului de deducere a TVA aferente cheltuielilor de investiție în cazul abandonului proiectului | Alexandru Aparaschivei (Partener NNDKP CF), Marius Ezer (Partener) și Florentin Nanu (Avocat Senior), în prim plan
Victorie importantă, ce consolidează principiul libertății activității politice | Popescu & Asociații obține achitarea definitivă pentru membrii PNL Timiș, Cosmin Șandru și Nicolae Bitea. Echipa, coordonată de Adrian CHIRVASE (Partner) și Mirel RĂDESCU (Senior Counsel)
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank Group și filiala sa Alpha Bank România S.A. la finalizarea vânzării către Unicredit S.p.A. a 90,1% din acțiunile Alpha Bank România SA | Echipa, coordonată de Daniel Badea (Managing Partner) și Loredana Ralea (Counsel)
Cariere în Drept | De vorbă cu Ramona Andreea Stoica, printre primii absolvenți ai generației care și-a finalizat studiile în 2023, urmărind mai apoi o carieră în magistratură: ”Dreptul este un domeniu frumos, pe care trebuie uneori să ‘îl simți’, însă nu este pentru toți. Cred că media a fost doar o reflectare a efortului depus, iar efortul a fost cel care m-a ajutat și mi-a creat premisele evoluției profesionale ulterioare”
Arbitrajul ICSID cerut de Petrochemical Holding GmbH, legat de rafinări RAFO din Onești, a ajuns la final | Statul român așteaptă decizia, după ce Tribunalul a declarat închisă procedura în litigiul în care pretențiile se ridică la cca. 836 milioane USD. Ce onorarii au fost plătite firmelor de avocați care au asigurat apărarea
2024 a fost un an aglomerat pentru Departamentul juridic al Farmexim & Help Net | De vorbă cu Mihaela Scărlătescu, Head of Legal and Compliance Director despre actele normative cu impact în activitatea companiei, modificările legislative așteptate și proiectele interesante în care a fost implicată echipa de avocați interni
GDPR | Avocații WH Simion & Partners se așteaptă ca practica de protecție a datelor cu caracter personal să devină și mai relevantă, având în vedere că, în următorii ani, reglementările ar putea să evolueze pentru a acoperi noi domenii, cum ar fi inteligența artificială, internetul lucrurilor (IoT) și blockchain-ul. Despre proiectele „flagship” ale echipei, într-o discuție cu Cosmina Simion (Managing Partner) și Petrus Partene (Senior Associate)
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Iulian Gânju, Head of Legal - Iulius Group: „Mi-a plăcut foarte mult această zonă de ‘in-house’ deoarece presupune o centrare pe respectarea legislației și corectitudine în procesele de business, idee care rezonează foarte mult și cu principiile și valorile la care mă raportez în fiecare zi”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...