ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Rousseva (BRD), despre vânzarea băncii: BRD este parte din Societe Generale şi nu comentează zvonurile de pe piaţă

08 Februarie 2024   |   AGERPRES

”Suntem o bancă mare, creştem pe o piaţă mare - şi e o piaţă mare în creştere - şi în mod tradiţional am avut o relaţie sinergetică între noi şi compania mamă şi celelalte companii, celelalte linii şi direcţii care fac parte din grup", a spus Maria Rousseva.

 
 
 BRD este parte din Grupul Societe Generale şi nu comentează zvonurile de pe piaţă cu privire la o posibilă vânzare a băncii, însă este important să spunem că Grupul a definit nişte criterii foarte stricte pe baza cărora îşi estimează toate subsidiarele şi toate companiile, pentru toate tipurile de business, a declarat, joi, Maria Rousseva, directorul general al băncii, în conferinţa de prezentare a rezultatelor financiare aferente anului 2023.

"Aş vrea să mai discut un subiect pe care cumva îl consider elefantul din cameră, aşa cum s-ar spune. Şi vreau să anticipez puţin întrebările înainte să le adresaţi. Este legată de acest zvon răspândit în presă legat de intenţiile companiei noastre mamă Societe Generale faţă de BRD şi pe de o parte este foarte clar ca şi manager al unei companii listate, aşa cum este BRD, şi ar trebui să fie foarte responsabilă atunci când comunică şi foarte atentă în felul în care comunică şi ce spune cui, trebuie în acelaşi timp să informăm pe toate persoanele interesate, şi nu vorbesc aici doar de acţionari, ci şi de angajaţi, clienţii noştri, comunităţile, departamentul legislativ şi vreau să insist că BRD este parte din SG şi nu comentează aceste zvonuri de pe piaţă. Mai ales acest tip de zvonuri. De aceea nu voi putea să comentez aceste zvonuri. Cu toate acestea, este foarte important să spunem, şi e o informaţie publică, nu este un zvon, că Grupul Societe Generale a definit nişte criterii foarte stricte pe baza cărora îşi estimează toate subsidiarele şi toate companiile, pentru toate tipurile de business. Aceste criterii sunt accesibile, au fost menţionate şi de noul nostru CEO anul trecut, atunci când prezenta strategia grupului şi aş vrea doar să adaug la ceea ce s-a prezentat câteva minute în urmă, cu cifre foarte clare de către Etienne (Etienne Loulergue, Deputy CEO - n. r.) este că imaginea BRD este foarte pozitivă. Suntem o bancă mare, creştem pe o piaţă mare - şi e o piaţă mare în creştere - şi în mod tradiţional am avut o relaţie sinergetică între noi şi compania mamă şi celelalte companii, celelalte linii şi direcţii care fac parte din grup", a spus Maria Rousseva.


Cu toate acestea, ea a fost întrebată de jurnalişti despre vânzarea bănci sau a unor companii care fac parte din grup. Maria Rousseva nu a făcut comentarii.

"Această provocare (de a păstra poziţia din prezent a băncii - n. r.) este o provocare frumoasă pentru că suntem pe o piaţă competitivă, suntem într-o competiţie, iar ceea ce ne dorim este să-i facem pe clienţii noştri fericiţi şi bineînţeles că o competiţie mai puternică ne obligă pe toţi să devenim mai buni şi vedeţi aceste dezvoltări legate de partea digitală. Toate acestea sunt provocate tocmai pentru că avem competiţie şi concurenţă nu doar din partea băncilor, ci şi din partea altor companii. Şi cred această concurenţă şi competiţie poate fi văzută ca o provocare, dar eu zic că este una pozitivă pentru că ne ajută să ne îmbunătăţim şi să creştem. Dacă mă întrebaţi ca şi manager al acestei bănci aş spune că pentru noi la nivel intern e foarte bine să ne oferim aceste obiective ambiţioase şi să ne comparăm cu jucători puternici de pe piaţă şi, dacă vom continua să fim în top 3, să ne dorim să fim în top 3, răspunsul este da. De aceea am menţionat în prima parte a întâlnirii noastre că suntem foarte bucuroşi că ne creştem cota de piaţă. Cred că avem o fundaţie solidă pentru asta şi aş vrea să spun că suntem foarte mândri de aceste rezultate. Deci nu există nicio problemă atunci când suntem într-o concurenţă sau competiţie cu cineva. Competiţia este un lucru normal", a spus Maria Rousseva, întrebată dacă banca doreşte să îşi păstreze poziţia de leader pe piaţa din România în condiţiile unei competiţii crescute de pe această piaţă şi a achiziţiilor anunţate.

Grupul BRD a obţinut un profit net de 1,66 miliarde de lei în 2023, în creştere cu 24%, comparativ cu 1,34 miliarde de lei în 2022, iar rentabilitatea capitalului (ROE - Return On Equity - n.r.) a atins 21% faţă de 15,9% în 2022, potrivit unui comunicat al grupului.

Veniturile anuale ale Grupului BRD au atins 3,83 miliarde de lei, faţă de 3,46 miliarde de lei în 2022, în creştere cu 10,8%, volumele mai mari şi ratele ridicate ale dobânzilor de piaţă fiind principalele motoare de creştere. Veniturile nete din dobânzi au crescut cu 15% la nivel anual.

Société Générale, unul dintre cele mai importante grupuri de servicii financiare din Europa, care deține 60,1 % din acțiunile băncii locale BRD, a apelat la banca americană de investiţii JPMorgan pentru a explora o potențială vânzare a unității sale românești, a anunțat recent BizLawyer.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 750 / 9173
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Mușat & Asociații promovează șapte avocați în ariile fuziuni și achiziții, litigii și arbitraj, drept bancar și financiar, piețe de capital și achiziții publice
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Intervenția instanței în arbitraj (Powered by ZRVP)
RTPR, alături de Integral Capital Group la investiția în Embryos. Echipa de proiect, coordonată de Costin Tărăcilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate)
CMS asistă grupul M Core cu privire la achiziția portofoliului de centre comerciale (Strip Malls) din România de la MAS Plc. Roxana Frățilă (partener) și Mircea Moraru (senior counsel), au coordonat avocații care au acoperit aspectele tranzacționale, iar Ana Radnev (partner) și Alina Tihan (senior counsel) au condus echipa de drept bancar
Promovări la Schoenherr: Monica Cojocaru devine partner în structura internațională a grupului, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu, managing partner: ”Aceste promovări vin să confirme valoarea pe care o atribuim contribuției efective a colegelor noastre la dezvoltarea ariilor de practică din care fac parte – corporate m&a, energy, banking & finance, labour & employment – și a relației cu clienții firmei”
Clifford Chance Badea și-a extins echipa cu 15 avocați în 2024, după cel mai accelerat ritm de creștere și recrutare din ultimii ani | Daniel Badea, Managing Partner: ”Am avut colegi care au lucrat în birourile internaționale ale Clifford Chance, dar și în locuri precum Stockholm sau Zurich, pe proiecte transfrontaliere de o complexitate foarte mare, acoperind aproape toate continentele”
Sun Wave Pharma România, la vânzare. Jefferies consiliază exitul LetterOne, fond de investiții legat de doi oligarhi ruși
BACIU PARTNERS, numită ”Gold Stars of Romanian IP” de World Trademark Review în clasamentele WTR 1000 2025. Patru membri ai echipei, desemnați profesioniști de top în clasamentul individual
Trei firme de avocați din România, evidențiate pentru activitatea în domeniul Competition ̸ Antitrust | NNDKP, CMS și D&B David și Baias au intrat în topul global al firmelor cu cea mai bună practică de concurență. Cine sunt avocații evidențiați de GCR 100 – 2025 și care au fost proiectele care au adus recunoaștere echipelor locale
Cum a evoluat anul trecut Ioana Gelepu The Office Litigation & Enforcement, butic de litigii evidențiat de ghidurile juridice internaționale, și care au fost proiectele care au antrenat un număr considerabil de analize juridice | Ioana Gelepu, fondator: ”Sunt mulțumită că am reușit să mă implic în toate detaliile proiectelor pe care le gestionăm, suficient de variate cât să satisfacă setea mea neobosita de nou”
Cum poți dezvolta o carieră internațională cu programul Erasmus+ | Povestea lui Constantin Roșca, absolvent de Drept plecat din Fălticeni, care a ales să studieze la Universitatea din Istanbul. El este azi masterand în Drept Internațional Public în cadrul Universității Koç, cea mai prestigioasă din Turcia și stagiar în cadrul biroului Esenyel ̸ Partners, unul din cele mai cunoscute birouri internaționale de avocatură și consultanță juridică din țara desfășurată pe două continente
Bulboacă & Asociații a sprijinit obținerea unei finanțări de capital de lucru în valoare de 20 de milioane EUR pentru Frigoglass, asumând din nou un rol de reprezentare dublă. Colaborare cu două firme internaționale de avocați, în acest proiect
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...