
Şeful Vitol: Cererea de gaze nu îşi va reveni în Europa
17 Octombrie 2023
AgerpresAcesta a adăugat: "Ne putem aştepta ca o parte din cererea pierdută de gaze să rămână pierdută pentru totdeauna".
Directorul general al Vitol, cel mai mare trader independent de energie din lume, a afirmat marţi că o parte din "cererea pierdută" de gaze în Europa, în urma recentei creşteri a preţurilor, ar putea dispărea pentru totdeauna, transmite Reuters.
"Gazele şi energia electrică au avut în 2022 un an teribil în ceea ce priveşte cererea şi situaţia continuă să fie extrem de dificilă în Europa ... pe partea industrială, din cauza prejudiciului provocat de preţurile ridicate din ultimele luni", a declarat Russel Hardy la o reuniune pe teme de energie care se desfăşoară la Londra.
Acesta a adăugat: "Ne putem aştepta ca o parte din cererea pierdută de gaze să rămână pierdută pentru totdeauna".
Cotaţiile la gaze pe plan mondial au atins un nivel record anul trecut, după ce Rusia a redus livrările către Europa, regiunea fiind nevoită să importe cantităţi record de gaze naturale lichefiate (GNL), iar cererea s-a redus, în special în industrie.
Înainte de invazia Ucrainei, Rusia trimitea în fiecare an către Europa 155 miliarde metri cubi (bcm) de gaze, în special prin conducte, conform datelor Uniunii Europene. În 2022, importurile UE de gaze prin conducte au scăzut la 60 bcm, iar anul acesta ar urma să se reducă la 20 bcm.
Unii analişti spun că preţul pentru reducerea consumului de energie ar putea fi o scădere permanentă a activităţii industriale.
Cea mai mare economie a Europei - Germania - ar urma să înregistreze un declin al economiei în acest trimestru, din cauza dificultăţilor cu care se confruntă industria, a avertizat recent Bundesbank.
Energy Aspects estimează că 8% din cererea medie de gaze pentru industrie în perioada 2017-2021 în Belgia, Marea Britanie, Franţa, Germania, Italia, Portugalia, Ţările de Jos şi Spania ar putea dispărea pentru totdeauna până în 2024.
Conflictul din Orientul Mijlociu va afecta probabil Egiptul şi va duce la probleme în aprovizionarea cu GNL, a avertizat Hardy.
Există temeri în Europa privind aprovizionarea, după ce Israelul a cerut Chevron să oprească exporturile de gaze naturale prin conducta subacvatică dintre Israel şi Egipt.
În 2022, Vitol a trimis aproximativ nouă milioane tone metrice de GNL către Europa, de trei ori mai mult decât în 2021 (aproximativ trei milioane tone), a adăugat Hardy.
Alţi doi invitaţi, şefii Gunvor şi Trafigura, au lipsit de la discuţii, după ce activiştii de mediu au blocat intrarea la conferinţă.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1862 / 9762 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
RTPR a asistat ROCA la vânzarea participației sale în Artesana. Echipa de proiect, coordonată de Alina Stăvaru (Partner)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...