ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Smedoiu (CFA România): Cea mai probabilă este creşterea TVA din 2025; majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale

07 Octombrie 2024   |   Agerpres

Ea a afirmat că modificarea ar putea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2025. Alexandra Smedoiu a menţionat că, dacă România nu va lua măsuri, vor exista presiuni din partea creditorilor internaţionali şi va trebui să intervenim în cursul anului viitor.

 
 
Anul viitor am putea vedea o creştere a TVA-ului, iar majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale, a declarat, luni, Alexandra Smedoiu, preşedintele Asociaţiei CFA România, la lansarea raportului "FY25 Macroeconomic Outlook", realizat de Asociaţie.

"Anul acesta se pare că mergem din nou spre un deficit bugetar foarte mare, ceea ce înseamnă că spre finalul anului trebuie să ne gândim deja la măsurile pentru anul următor. Dacă ne uităm la componenţa veniturilor fiscale aş spune că cea mai probabilă este o creştere în zona de TVA, taxa pe valoare adăugată, taxarea consumului, pentru că consumul este cel care a susţinut până acum economia şi este considerată şi cea mai puţin dăunătoare taxă, în sensul că afectează mai puţin afacerile, investiţiile şi mai mult zona de consum. Deci, din punctul acesta, spun că cea mai probabilă este creşterea TVA. În plus, ca şi cotă standard 19% suntem sub media Uniunii Europene, care este 21% şi există, bineînţeles şi multe tranzacţii care sunt făcute cu cote reduse, 0, 5, 9%. Probabil că vom vedea şi o reaşezare în zona aceasta. Mă aştept ca lucrurile acestea să fie discutate în spaţiul public şi anunţate probabil în decembrie. Sigur, avem o schimbare de guvern în decembrie şi probabil acesta este motivul pentru care lucrurile nu sunt clare", a spus Alexandra Smedoiu.


Ea a afirmat că modificarea ar putea să fie aplicată de la 1 ianuarie 2025. Alexandra Smedoiu a menţionat că, dacă România nu va lua măsuri, vor exista presiuni din partea creditorilor internaţionali şi va trebui să intervenim în cursul anului viitor.

De asemenea, ea a declarat că majorarea ar putea fi de 2 - 3 puncte procentuale, depinde de datele de la finalul anului.

"Când spun 2 - 3 s-ar putea să nu vorbim doar de cota nominală ci şi de reaşezarea tranzacţiilor care sunt cu cote reduse astfel încât per total să putem încasa mai mult. Sigur că întotdeauna când există o creştere a taxei există şi un efect de descurajare a consumului. Deci, creşterea nu se va vedea 1 la 1 în veniturile fiscale, însă acesta este un risc pe care va trebui să ni-l asumăm pentru a putea să realizăm o creştere pe zona de venituri fiscale", a spus Alexandra Smedoiu.

Potrivit preşedintelui CFA România, majorarea TVA afectează pe absolut toată lumea însă preponderent pe cei cu salarii mai mici, pentru că la nivelul acela se cheltuie cel mai mult pe parte de consum. Ea a afirmat că va fi interesant de văzut dacă vor exista măsuri de compensare pe partea acesta.

La rândul său, Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte al CFA România, a declarat că anul viitor am putea avea un şoc inflaţionist cauzat de creşterea fiscalităţii.

"TVA-ul e foarte probabil să se majoreze. Asta va însemna o majorare a inflaţiei cu un echivalent. De exemplu, două puncte procentuale creştere de TVA înseamnă două puncte creştere de inflaţie. Deci de la undeva 4,5% anul acesta s-ar putea să ajungem din nou la 6% inflaţie, după care procesul dezinflaţionist va fi reluat", a spus Adrian Codirlaşu.

El a afirmat că spre finalul anului am putea reveni la o inflaţie de 4%.

Totodată, el a menţionat că anul acesta mai există o şedinţă de politică monetară a Băncii Naţionale a României în noiembrie şi este posibilă o reducere a ratei de dobândă cu 25 puncte de bază, iar anul viitor sunt posibile patru sau chiar mai multe reduceri, dar va depinde de ceea ce se întâmplă cu rata inflaţiei.

Conform raportului, anul acesta România ar putea înregistra o creştere economică de 1,5 - 1,7%, iar pentru anul viitor 1% sau recesiune.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4 / 8935
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Voichița Crăciun, Head of legal and compliance - PAID România, profesionist 20 de ani experiență, care a acordat servicii de asistență juridică și reprezentare în proiecte complexe, unor companii interne și internaționale, în diferite domenii de activitate: ”Planurile de viitor sunt strâns legate de cele ale companiei pentru care lucrez și unde doresc să continui să aduc un plus de valoare prin activitatea mea și a departamentului pe care îl coordonez”
Avocații din practica de Protecția Datelor de la NNDKP spun că există în continuare prevederi neclare în legislație și „pete albe” de reglementare | Iurie Cojocaru (Partener): “De foarte multe ori, clienții se confruntă cu dificultăți în ceea ce privește ștergerea datelor sau oferirea unor răspunsuri adecvate la solicitările de exercitare de drepturi, în condițiile în care legislația, ghidurile și jurisprudența oferă prea puțin spațiu de manevră”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...