
Sponsorizarea în vreme de pandemie – despre cum poți contribui la binele colectiv fără riscuri fiscale
13 Aprilie 2020
Daniel Pană (Tax Director), Cristina Spirescu (Tax Manager), Andreea Ignătescu (Senior Tax Consultant), KPMG RomâniaSponsorizarea poate oferi societăților oportunitatea de a sprijini comunitatea, cât și pe cei care sunt implicați activ în gestionarea pandemiei, fără costuri suplimentare.
![]() |
De la stanga la dreapta: Daniel Pană (Tax Director), Cristina Spirescu (Tax Manager), Andreea Ignătescu (Senior Tax Consultant) - KPMG România |
Evoluția virusului a creat foarte rapid dificultăți și provocări în numeroase sectoare, cât și în rândul multor persoane care fie se confruntă cu probleme de sănătate, fie își desfășurau activitatea în industriile direct afectate.
Așadar, în ultimele săptămâni, am asistat la numeroase comunicări oficiale cu privire la sponsorizările și donațiile pe care societăți din diverse sectoare le-au efectuat, fie direct către cei din linia întâi, fie prin intermediul unei asociații. Mobilizarea tuturor a fost și este incredibilă, fiind societăți sau grupuri de societăți care au achiziționat direct materiale necesare pentru a fi donate, fie au creat fonduri pentru a susține activitatea medicală, ori au contribuit la strângerile de fonduri demarate de entitățile non-profit.
Este un moment ce poate fi deosebit de valoros pentru societățile din România care au intenția de a contribui la binele colectiv și a ajuta, putând beneficia, de asemenea, de prevederile generoase din legislația fiscală. În acest sens, ne referim la prevederile care menționează că orice societate din România are dreptul să redirecționeze până la 20% din impozitul pe profit sau impozitul pe veniturile microîntreprinderilor către entitățile non-profit alese (nu mai mult, însă, de 0,75% din cifra de afaceri). Ulterior, societățile vor beneficia de reducerea impozitului de plată în limitele mai sus menționate, sub forma unui credit fiscal.
Sponsorizarea poate oferi societăților oportunitatea de a sprijini comunitatea, cât și pe cei care sunt implicați activ în gestionarea pandemiei, fără costuri suplimentare. În principiu, singurele condiții pentru a beneficia de creditul fiscal pentru sponsorizările oferite constau în identificarea organizațiilor non-profit relevante, cât și asigurarea îndeplinirii condițiilor solicitate de legislația în vigoare. Prin aceste condiții ne referim atât la cele impuse de legislația fiscală, cât și la cele prevăzute de Legea nr. 32/1994 (Legea Sponsorizării).
De asemenea, pentru ca sponsorul sa poată obține creditul fiscal, beneficiarul trebuie să fie înscris în Registrul entităților/unităților de cult.
Printre cele mai importante condiții impuse de Legea Sponsorizării, amintim de obligativitatea existenței unui contract scris, în care scopul sponsorizării să fie foarte bine definit. Conform Legii Sponsorizării, Sponsorul poate susține activități care au, printre altele, un caracter direct umanitar, filantropic, științific, medico-sanitar, de asistență și servicii sociale, social și comunitar etc.
De asemenea, facilitățile fiscale mai sus menționate nu se vor aplică în anumite situații specific menționate de Legea Sponsorizării, precum: sponsorizări reciproce între persoane fizice sau juridice; sponsorizarea unui entități non-profit de către o persoană juridică care conduce sau controlează direct beneficiarul etc. Totodată, sponsorul care, în mod direct sau indirect, urmărește să direcționeze activitatea beneficiarului nu va putea beneficia de credit fiscal.
Așadar, în contextul actual, încurajăm societățile în susținerea pe această cale a luptei împotriva COVID-19 și amintim că, prin contribuirea la binele societății, pot reduce cuantumul impozitului datorat, fără riscuri fiscale.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 8905 / 9433 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
LegiTeam: Atorney at Law | Dispute Resolution for commercial ̸ administrative litigation and arbitration | Reff & Associates
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Promovări în echipa Filip & Company: Andreea Bănică și Alin Grapă ajung pe poziția de Counsel, alți patru avocați urcă în ierarhie | Cristina Filip, co-managing partner: ”Prin aceste promovari consolidăm fundamentele organizației printr-o noua generație de avocați excepționali”
BACIU PARTNERS câștigă premiul ‘Firma de Copyright & Design a Anului în România’ la gala Managing IP EMEA Awards 2025, desfășurată la Londra. Andreea Bende (Partener), premiată ca ‘Practicianul Anului în România’ | Ana-Maria Baciu, Managing Partner: ”Este o reconfirmare a faptului că principiile pe care le integrăm în fiecare proiect creează în mod constant valoare tangibilă, vizibilă și demnă de recunoaștere”
CMS România își mărește echipa în România prin cooptarea strategică a unui senior counsel și lansează practica de Apărare | Horea Popescu (Managing Partner): „Cristian Băcanu se remarcă printr-o combinație unică de experiență juridică, leadership în sectorul public și viziune internațională, ceea ce îl recomandă ca un membru valoros al echipei noastre”
Cei mai buni litigatori din România, văzuți de Chambers Europe 2025 | Cine sunt practicienii apreciați de clienți în practica de Dispute Resolution și ce spun clienții despre aceștia. Nouă avocați români sunt evidențiați în practica de arbitraj
Trei avocați români de la Bondoc & Asociații, Filip & Company și DLA Piper sunt considerați ‘Eminent Practitioners’ în practica de fuziuni și achiziții. Clasamentul Chambers Europe 2025, cu cei mai buni avocați de Corporate ̸ M&A din România
“ICC Arbitration Breakfast in Romania” – eveniment privind arbitrajul ICC, 14 mai 2025, București
NNDKP a asistat MedLife cu privire la majorarea limitei unui credit sindicalizat cu 50 milioane EUR. Ce avocați au fost în echipa de proiect
Schoenherr a asistat Verbund cu privire la achiziția unui proiect eolian de 272 MW de la Monsson. Echipa a fost coordonată de Monica Cojocaru (partner)
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați stagiari (București)
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...