ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Teodoru (MMAP): Producătorul de echipamente electrice şi electronice ar trebui să fie răspunzător pentru ceea ce pune pe piaţă

22 Martie 2023   |   Agerpres

Potrivit reprezentantului MMAP, la momentul actual, există neînţelegeri pe anumite aspecte în legislaţia care se referă la reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).

 
 
Producătorul de echipamente electrice şi electronice ar trebui să fie răspunzător pentru ceea ce pune pe piaţă şi nu trebuie să fie absolvit de absolut nimic doar pentru că şi-a "transferat" responsabilitatea către un OIREP, a declarat, miercuri, într-o conferinţă de specialitate, Cosmin Teodoru, director al Direcţiei Gestionarea Deşeurilor, din cadrul Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP).
 
"Legislaţia în sine spune că partea de responsabilitate este a producătorului. Producătorul ar trebui, ca şi la ambalaje, să fie răspunzător pentru tot ceea ce pune pe piaţă. Faptul că 'a transferat' responsabilitatea în altă parte nu îl absolvă de absolut nimic. Între producători şi organizaţiile de transfer al responsabilităţii care sunt, astăzi, pe piaţă există o relaţie comercială, contractuală. Am semnat un contract prin care cineva se ocupă de ceva ce trebuie să fac eu, ca producător. Asta nu înseamnă că producătorul se duce frumos acasă şi am rezolvat problema. Va veni momentul, probabil, când o să se trezească producătorii că au pasat responsabilitatea cuiva care a reuşit sau nu prea a reuşit să le atingă obiectivele", a explicat Teodoru.
 
Potrivit reprezentantului MMAP, la momentul actual, există neînţelegeri pe anumite aspecte în legislaţia care se referă la reciclarea deşeurilor de echipamente electrice şi electronice (DEEE).
 
"Putem spune că avem o problemă, în sensul că nu există o lege de aprobare a unei ordonanţe. O ordonanţă de urgenţă îşi produce efectele a doua zi, în funcţie de termenul indicat. Deci, nu putem spune că nu am avea legislaţie. Faptul că trenează în Parlament de ceva ani, nu este neapărat nici vina noastră, nici a dvs. Că avem neînţelegeri pe anumite aspecte, asta rămâne de discutat şi să vedem ce va ieşi din Parlament. Prima neînţelegere se referă la responsabilitate. Această ordonanţă, pentru cine are curiozitatea, are peste 200 de pagini de amendamente, care sunt în diverse stadii. A mai venit cineva, a mai adăugat câte ceva, dar cum a intrat în comisie aşa a şi ieşit... Suntem în situaţia, în momentul de faţă, în care responsabilitatea a fost discutată. Unii spun că responsabilitatea este a OIREP-ului (Organizaţie care Implementează Obligaţiile privind Răspunderea Extinsă a Producătorului, n.r.), alţii că este a producătorilor. De aici apar foarte multe discuţii", a spus Teodoru.
 
Clearing House este un sistem care va ajuta la asigurarea unei mai mari transparenţe şi control în domeniul DEEE, deşeuri periculoase cu impact major asupra mediului. Termenul pentru înfiinţarea Clearing House a fost 5 ianuarie 2023.
 
Ţinta de colectare obligatorie la nivelul Uniunii Europene pentru DEEE este de 65%. Conform statisticilor oficiale, în România, în 2021, rata de colectare a fost de 43%, iar peste 30% dintre aceste deşeuri generate se pierd fie la gropile de gunoi, fie în exporturi de fier vechi etc.
 
Reprezentanţii autorităţilor de reglementare, ai OIREP-urilor şi ai procesatorilor au participat, miercuri, la conferinţa "Managementul Deşeurilor. Clearing House şi ţintele de colectare pentru DEEE". 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2055 / 9051
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Insolvență ̸ Restructurare | Bulboacă & Asociații reprezintă atât debitori aflați în insolvență sau pre-insolvență, în mandate ce implică atragere de fresh money, parteneri equity noi, negocieri cu creditori existenți pentru reașezarea creditelor și a garanțiilor actuale, cât și investitori și finanțatori dispuși să investească în companii aflate în astfel de proceduri. Cătălin Petrea, Deputy Managing Partner: “Ne implicăm total în proiecte în care credem că există o șansă reală de restructurare. Preferăm să nu folosim elemente inovative, ci strategii testate, care să reechilibreze raportul de încredere dintre participanții la proceduri”
INTERVIU | Transferul echipei de Tax and Finance de la Noerr către Kinstellar s-a finalizat cu succes. Iulian Sorescu, partener și unul dintre coordonatorii practicii: ”Mesajul nostru este unul de continuitate și de încredere. Pentru clienți, tranziția aduce accesul la o echipă și mai mare, cu o combinație de expertiză juridică și financiară care acoperă toate nevoile companiilor nu doar la nivel local, dar și la nivel internațional”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Litigii
RTPR, alături de Autonom Services la o nouă emisiune de obligațiuni corelate cu obiective de sustenabilitate. Echipa, coordonată de Mihai Ristici (Partener) și Vlad Stamatescu (Counsel)
Mergermarket - League Tables of Legal Advisors (Q3 2024) | Piața de M&A a continuat să se redreseze în primele nouă luni și a înregistrat creșteri de 18,8% la nivel global și de 23% în Europa. CMS, printre primele în clasamentul global și în Europa. Schoenherr și Wolf Theiss, număr mare de tranzacții asistate în Europa Centrală și de Est
(VIDEO) INTERVIURI ESENȚIALE | Horea Popescu, Managing Partner CMS România: ”Am avut privilegiul de a fi implicați în câteva dintre tranzacțiile esențiale din economie. Cifrele arată foarte bine, am învățat ce trebuie să facem pentru a merge odată cu curentul, dar și împotriva acestuia, când este cazul”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Laura Rudnyanszky, Global Regulatory Lead – Accenture, profesionist al Dreptului antrenat în proiecte complexe, care coordonează azi o echipă de avocați în reglementări globale: ”În carieră, îmi respect clienții și echipa, tratând fiecare provocare cu profesionalism și empatie. Aspirația mea este să ocup o poziție de conducere în cadrul unei organizații care valorizează inovația și responsabilitatea socială, unde să pot influența pozitiv modul în care se practică dreptul și cum se integrează tehnologia în procesele juridice”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Andreea Zvâc, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Wolf Theiss, despre mediul în care s-a împlinit profesional, implicare și valori: “În avocatură ai posibilitatea de a fi creativ și nu te plictisești niciodată. Pentru o evoluție sustenabilă și coerentă a unui avocat, munca și pasiunea ar trebui să fie pe primul loc”
UniCredit Bank a încheiat cu succes cea mai mare emisiune a sa pe piaţa locală de obligațiuni corporative negarantate, în valoare de 750 mil. lei. Clifford Chance Badea a asigurat consultanța juridică
BeeFast primește o nouă finanțare în valoare de 450.000 USD pentru extinderea internațională și dezvoltare. Avocații Baciu Partners, în tranzacție, cu o echipă coordonată de Corina Roman (Partener)
LegiTeam | MITEL & ASOCIAȚII recrutează avocat cu experiență (Real Estate)
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...