ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Thierry Breton: Totul este în mâinile noastre; avem muniţia necesară: vaccinurile

19 Noiembrie 2021   |   Agerpres

Acesta a efectuat, joi, o vizită oficială la Bucureşti, pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situaţia îngrijorătoare generată de COVID-19.

 
 
România dispune de tot ceea ce are nevoie pentru a accelera campania de vaccinare, a declarat comisarul european pentru Piaţa Internă, Thierry Breton, într-un interviu acordat AGERPRES.
 
Acesta a efectuat, joi, o vizită oficială la Bucureşti, pentru a discuta cu liderii politici din România în mod special despre situaţia îngrijorătoare generată de COVID-19.
 
Comisarul european pentru piaţă internă a mai vorbit despre modul în care poate fi controlat fenomenul "fake news" privind vaccinarea, prezent nu numai în România ci peste tot în lume, despre serviciile 5G şi Centrul european de securitate cibernetică, precizând că în domeniul digital "România va juca un rol foarte important pentru noi toţi în Europa".
 
AGERPRES: Aţi vorbit despre decizii dificile pe care România trebuie să le adopte pentru a îmbunătăţi vaccinarea. Ne puteţi da un exemplu?
 
Thierry Breton: Nu am spus că este o decizie dificilă. Am spus că, în primul rând, suntem în faţa unui nou val al pandemiei. Cel de al cincilea. Ştim că pentru a putea lupta cu acest val al pandemiei şi să evităm să ajungem la spital, pentru că, din păcate, unii care ajung la spital mor, deoarece este o boală foarte periculoasă, avem un instrument, ştim ce trebuie să facem: trebuie să ne vaccinăm. Şi eu, în calitate de comisar responsabil cu vaccinarea în Uniunea Europeană, am lucrat din greu pentru a fi siguri că putem să furnizăm suficiente vaccinuri pentru toată Europa, iar acest lucru a fost realizat, dar şi pentru restul lumii. Astăzi, Europa este cel mai mare producător de vaccinuri, în special vaccinuri de tip ARN mesager. Producem 300 de milioane de doze de vaccin în fiecare lună. Trimitem jumătate din aceste doze către statele membre UE, deci România dispune de tot ceea ce are nevoie. Acum trebuie să ne asigurăm că toată lumea poate să fie vaccinată. Astăzi, acest lucru este valabil aproape peste tot în Europa, pentru că am ajuns la peste 75% din populaţia Europei care este vaccinată, ceea ce este un lucru bun, pentru că înseamnă că doar 25% este în continuare în pericol. Desigur că trebuie să reducem acest număr. Însă, în România, suntem sub 55% şi acesta este un risc major şi de aceea am spus că trebuie să accelerăm campania de vaccinare. Acesta este instrumentul de care dispunem acum şi depinde numai de noi.
 
AGERPRES: Următoarea întrebare are legătură cu fenomenul "fake news". România are o problemă serioasă cu "fake news-urile" privind vaccinurile. Ce putem face pentru a contracara acest val al informaţiilor false?
 
Thierry Breton: Eu călătoresc aproape zilnic şi avem "fake news" peste tot, nu doar în România. Avem "fake news" în Franţa, în Germania, în Lituania, în Spania, peste tot. În Portugalia există foarte multe "fake news-uri", dar în Portugalia aproape 90% din populaţie este vaccinată. Deci, trebuie doar să educăm, desigur, copiii noştri şi tânăra generaţie, şi să le spunem că nu tot ceea ce citesc pe Internet este adevărat. Acesta este de altfel şi ceea ce propunem acum într-o nou act normativ, care se numeşte DSA (Digital Services Act n.r.), pentru a controla fenomenul "fake news", pentru a controla informaţiile false şi dezinformarea, iar această propunere va fi votată luna viitoare în Parlamentul European şi va fi suficientă pentru toată lumea. Dar ceea ce vreau să spun este foarte simplu: uitaţi-vă la voi, şi mă adresez acum celor tineri, ştiţi foarte bine că puteţi face calculele: trei miliarde de locuitori ai Planetei au fost deja vaccinaţi, este cel mai mare număr înregistrat vreodată, şi nu există niciun pericol, nu există efecte secundare şi funcţionează. De aceea cred că este important să explicaţi şi părinţilor voştri şi bunicilor voştri, poate că au unele întrebări, că acest lucru este normal. Dar acum avem suficiente rezultate pentru a fi siguri că vaccinul funcţionează şi desigur că nu mai putem aştepta. Pentru că, nu numai că vine iarna, dar odată cu iarna vine şi un nou val al pandemiei. Şi apropo, nu doar eu spun asta, ci şi Organizaţia Mondială a Sănătăţii (WHO), care spune că se aşteaptă ca Europa în întregime, incluzând şi Rusia, unde ştim că avem o mare problemă cu acceptarea vaccinurilor, şi dacă nu face progrese am putea avea pentru întreg continentul peste 500.000 de decese din cauza Covid, începând de acum şi până în luna februarie sau martie a anului următor. Deci, suntem informaţi, ştim la ce să ne aşteptăm, dar ştim, de asemenea, şi ceea ce trebuie să facem. Vestea bună este că totul este în mâinile noastre, că avem instrumentele, că avem muniţia necesară. Iar această muniţie sunt vaccinurile.
 
AGERPRES: Aţi avut o întâlnire cu reprezentanţii firmei UiPath, primul unicorn românesc. Care au fost subiectele discutate? Există posibilitatea unei cooperări între Comisia Europeană şi această companie sau între alte firme româneşti din domeniul securităţii cibernetice şi digitalizării?
 
Thierry Breton: Da, am avut o lungă discuţie cu preşedintele UiPath şi nu vă voi dezvălui ceea ce am discutat, dar vă pot spune, în general, că împărtăşim aceeaşi viziune, că avem aceeaşi îngrijorare, cum să accelerăm campania de vaccinare, respectând în acelaşi timp credinţele tuturor. Dar aici vorbim despre ştiinţă, acesta este lucrul important, şi cred că toţi împărtăşim acelaşi punct de vedere. Am discutat, de asemenea, cu preşedintele UiPath despre nevoia de a accelera campania de vaccinare şi veste bună este că ştim ce avem de făcut. Am vorbit şi despre alte subiecte precum apărarea, securitatea cibernetică şi sunt extrem de fericit că vom avea Centrul european de securitate cibernetică aici la Bucureşti. Acest lucru a fost decis deja. Şi eu sunt responsabil şi de acest domeniu, al digitalizării şi securităţii cibernetice pentru UE, deci centrul nostru va fi aici, pentru că avem foarte multe competenţe, ingineri foarte buni în aplicaţiile digitale şi desigur acest lucru este extrem de important, atât pentru România cât şi pentru Europa. Deci, am vorbit pe larg despre acest subiect, pentru că este unul importat. Şi apropo despre discuţia noastră, este important pentru că ştim că în domeniul digital sunt foarte multe acţiuni, ameninţări hibride la adresa noastră, nu doar dezinformare, şi ştim cum să le contracarăm. Sunt foarte fericit că România va juca un rol foarte important pentru noi toţi în Europa.
 
AGERPRES: Referitor la acest subiect, când anume va deveni operaţional acest Centru european de securitate cibernetică din România?
 
Thierry Breton: Cred că a început construcţia clădirii şi imediat ce totul va fi gata vom putea să operăm. Deci sper că va fi în curând. Nu am o dată exactă încă, dar suntem pregătiţi, lucrăm din greu din toate părţile pentru a fi siguri că va fi disponibil în cel mai scurt timp posibil. În ceea ce mă priveşte, sper că va fi gata anul următor, dar vom vedea când anume. Facem eforturi pentru că este o nevoie presantă să ne îmbunătăţim nu doar monitorizarea, dar şi apărarea spaţiului cibernetic.
 
AGERPRES: O ultimă întrebare. România ar putea demara anul viitor licitaţia pentru atribuirea de frecvenţe 5G. Cum apreciaţi acest calendar comparativ cu alte state? Este târziu?
Thierry Breton: Cred că 5G va aduce foarte multe noi aplicaţii şi servicii, acest lucru este valabil pentru Internetul Lucrurilor (IoT), automobile conectate, producţie digitală, foarte multe noi aplicaţii, nu doar pentru viaţa noastră, acest lucru era deja valabil cu 4G, dar şi noi aplicaţii inclusiv în domeniul sănătăţii, medicinei. Deci cred că nu ar trebui să aşteptăm prea mult. Unele state au început deja, şi cred că acesta este un lucru bun. Sunt bucuros să văd că România începe acum, pentru că este nevoie de câteva semestre pentru introducerea 5G, dar cu cât mai repede va fi disponibil cu atât mai bine va fi pentru tranziţia tuturor sectoarelor noastre economice, inclusiv a industriilor. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 4641 / 8827
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Băiculescu & Asociații își consolidează echipa | Horațiu Pătrașcu, fost judecător la Înalta Curte de Casație și Justiție se alătură pe poziția de Counsel și va coordona practica de Contencios Administrativ și Fiscal
Cariere în Drept | Andrea Roxana Chihaia, printre cei mai buni zece absolvenți ai generației sale, acum stagiară, a intrat în profesie cu emoție și entuziasm. Ea spune că performanța nu se întreține singură, ci trebuie susținută. ”Trebuie să începem ca societate să credem în tineri, în potențialul lor și să le oferim oportunități pe măsură”
A nouăsprezecea ediție a Școlii de vară la NNDKP | Internship-ul include, pe lângă componenta practică, o serie de training-uri generale care facilitează integrarea în firmă și mai multe cursuri de specialitate. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai performante echipe de avocați și care sunt așteptările NNDKP legate de viitorii profesioniști care vor contribui la succesul firmei
RTPR și Schoenherr, alături de Romcim la achiziția Tehno World. Vânzătorul a lucrat cu avocații PNSA
CMS asistă INVL în finanțarea de 24 milioane EUR acordată de BERD și Eiffel pentru construcția unei centrale solare în România
LegiTeam: Experienced Lawyer Employment | Reff & Associates
RTPR a asistat Grupul Evryo la vânzarea portofoliului de energie regenerabilă către PPC Group. Echipa de avocați a fost coordonată de Roxana Ionescu (Partner) și Cezara Urzică (Senior Associate)
INTERVIU | Cosmin Vasile, singurul avocat român evidențiat ca Thought Leader atât în practica de Arbitration, cât și de Commercial Litigation, în Who’s Who Legal ̸ Lexology: ”Avem șansa să fim implicați într-un număr foarte mare de arbitraje internaționale, de la comerciale la investiționale, dar și în numeroase arbitraje domestice. Pe de altă parte, reputația firmei noastre de litigatori excepționali ne dă șansa să gestionăm numeroase proiecte semnificative ca miză, sonoritate a părților implicate și care au o componentă internațională”
Promovări la Schoenherr & Asociații: Nora Olah devine local partner, alți trei avocați fac un pas înainte în carieră | Sebastian Guțiu (managing partner): ”Avocații promovați sunt specializați în domenii în care activitatea firmei s-a intensificat în ultimii ani. Fiecare dintre ei este un specialist confirmat în domeniul său de activitate”
ITR EMEA Tax Awards 2024 | Băncilă Diaconu și Asociații, Popescu & Asociații și Țuca Zbarcea & Asociații concurează pentru titlul de firma anului în România în domeniul taxelor. Popescu & Asociații și Țuca Zbârcea au câte trei nominalizări în jurisdicția locală, iar NNDKP este pe lista scurtă pentru distincția de firma anului în dispute fiscale
Ana-Maria Baciu este singurul avocat din România nominalizat pentru premiul ‘Regulatory Lawyer or In-House Counsel of the Year’ acordat în cadrul Global Regulatory Awards 2024
NNDKP a asistat AAylex One în legătură cu o finanțare de 20 de milioane de euro acordată de CEC Bank și Alpha Bank Romania | Valentin Voinescu (Partener) și Cătălina Dan (Asociat Senior), în prim plan
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...