ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Trei tipuri de litigii de muncă câștigate recent pentru angajatori de echipa Kinstellar din România

11 Martie 2025   |   Remus Codreanu (Partner) și Lidia Zarnescu (Managing Associate) - Kinstellar

În mod special, anticipăm o creștere a următoarelor două tipuri de acțiuni în instanță inițiate de angajați în 2025: reclamații privind hărțuirea, discriminarea și avertizorii de integritate și contestații împotriva deciziilor de concediere,

 
 

I. Perspective asupra pieței din România

Pe măsură ce intrăm în 2025, dorim să evidențiem câteva dintre cele mai importante evoluții în peisajul litigiilor de muncă din România în ultimul an. Mai jos puteți găsi un rezumat al acestor tendințe, împreună cu o privire asupra domeniilor în care ne așteptăm să vedem o intensificare a litigiilor de muncă în anul următor.

Doi factori majori care contribuie la creșterea riscului de litigii de muncă în România sunt incertitudinea economică, care ar putea duce la restructurări și concedieri, precum și numeroasele modificări legislative privind avertizorii de integritate și prevenirea discriminării și hărțuirii la locul de muncă.

În mod special, anticipăm o creștere a următoarelor două tipuri de acțiuni în instanță inițiate de angajați în 2025:

→   Reclamații privind hărțuirea, discriminarea și avertizorii de integritate
→   Contestații împotriva deciziilor de concediere


1. Reclamații privind hărțuirea, discriminarea și avertizorii de integritate

Se pune un accent puternic pe respectarea unor proceduri echitabile în cadrul anchetelor interne privind problemele de cultură organizațională, hărțuirea morală și sexuală și discriminarea. În acest sens, angajatorii investesc semnificativ în training-uri, strategii de gestionare a riscurilor și revizuirea politicilor interne, având în vedere noile obligații legale privind prevenirea acestor fenomene la locul de muncă.

Am observat, de asemenea, o creștere a numărului de reclamații din partea avertizorilor de integritate împotriva conducerii companiilor. Deși unele dintre acestea sunt întemeiate, există și situații în care salariații folosesc acest mecanism pentru a transforma o simplă contestație împotriva concedierii într-o cerere de despăgubire cu sume nelimitate. Mulți angajați au percepția greșită că orice acuzație de hărțuire sau discriminare ar trebui să fie automat considerată un act de avertizare publică, ceea ce ar putea duce la o creștere a numărului de sesizări prin canalele interne dedicate avertizorilor de integritate.

2. Contestații împotriva concedierilor

Piața muncii din România s-a confruntat cu provocări semnificative în ultimii ani. De la impactul pandemiei COVID-19 la creșterea inflației și avansul rapid al inteligenței artificiale, aceste schimbări au determinat restructurări și fuziuni în multe companii, ceea ce a dus la concedieri individuale și colective.

Anul 2025 a început cu un val de disponibilizări, în special în sectorul tehnologic. Concedierile de amploare vin la pachet atât cu riscuri legale, cât și reputaționale, iar acestea trebuie gestionate cu atenție pentru a respecta cadrul legal și a evita posibile litigii.

II. Trei tipuri de litigii de muncă câștigate recent pentru angajatori în România de echipa de litigii de muncă Kinstellar

Având în vedere aceste tendințe, suntem mândri să împărtășim succesele recente ale echipei noastre de litigii de muncă din București, care a obținut victorii în instanță pentru angajatori în ultimele două luni:

✔️ Un caz privind concedierea colectivă – Am demonstrat că disponibilizarea colectivă implementată de o companie multinațională din industria jocurilor online, din cauza unor schimbări organizatorice regionale și a neprofitabilității unor produse, a fost legală și justificată în contextul economic global actual.

✔️ Un caz privind hărțuirea morală și discriminarea la locul de muncă – Am demonstrat că decizia de creștere salarială rămâne la discreția angajatorului și că acesta are dreptul să își organizeze activitatea cum consideră oportun, inclusiv prin restructurarea unor posturi.

✔️ Un caz privind încetarea unilaterală a unui contract individual de muncă în perioada de probă – Am demonstrat că un angajator din sectorul IT nu a comis un abuz de drept atunci când a decis încetarea unui contract individual de muncă în perioada de probă, dacă poate dovedi că angajatul nu era potrivit din punct de vedere profesional și etic. Un aspect particular al acestui caz a fost că angajatul se afla în perioada de stimulare după concediul de creștere a copilului, fiind protejat prin lege de concediere, însă nu a informat angajatorul despre această situație juridică.

Aceste rezultate sunt remarcabile, având în vedere că, în România, angajații câștigă de obicei majoritatea litigiilor de muncă. Aceste victorii demonstrează expertiza și agilitatea echipei noastre de litigii de muncă.

Echipa care a obținut aceste rezultate a fost condusă de Remus Codreanu (Partener și Head of Employment & Labour România) și a inclus Lidia Zarnescu (Managing Associate, Co-head of Employment & Labour România) și Raluca Constantin (Senior Associate). În România, Kinstellar dispune de o echipă de Litigii formată din zece avocați și o echipă specializată în Dreptul muncii de patru avocați, oferind astfel clienților soluții dedicate și eficiente.

III. Concluzii pentru angajatori

Pentru angajatori, un aspect esențial în disputele privind concedierile este să poată dovedi că măsura luată nu a fost subiectivă sau nejustificată. Astfel, înainte de implementarea unor concedieri din motive ce nu țin de persoana salariatului, este importantă pregătirea unei analize financiare și de business care să demonstreze clar și solid necesitatea măsurii. Dacă o concediere este considerată nelegală, instanța poate dispune anularea deciziei și despăgubiri pentru angajat, inclusiv plata salariilor restante și a altor drepturi salariale prevăzute în contract.

În cazul unor reclamații legate de hărțuire, discriminare sau orice altă problemă de muncă, angajatorii trebuie să fie capabili să demonstreze că au luat măsuri rezonabile pentru a investiga problema și pentru a aplica soluțiile adecvate.

Acest articol a fost pregătit de Remus Codreanu și Lidia Zarnescu în scop informativ. Pentru consultanță juridică specifică în România, ne puteți contacta la:

► remus.codreanu@kinstellar.com

lidia.zarnescu@kinstellar.com


 

 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


     

    Ascunde Reclama
     
     

    POSTEAZA UN COMENTARIU


    Nume *
    Email (nu va fi publicat) *
    Comentariu *
    Cod de securitate*







    * campuri obligatorii


    Articol 51 / 9342
     

    Ascunde Reclama
     
    BREAKING NEWS
    ESENTIAL
    LadyLawyer | Profesia de avocat ar avea mult de suferit fără empatia și emoția tipic feminine. Ana Popa, Managing Associate al Țucă Zbârcea & Asociații: ”Sfătuiesc pe oricine, care nu a lucrat cu o femeie avocat până acum, să o facă și va observa că avem abordări inovatoare, suntem foarte flexibile, avem o capacitate unică de multitasking și adaptabilitate. În plus, venim întotdeauna cu o perspectivă diferită asupra lucrurilor și aducem un plus de creativitate”
    LegiTeam: CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate | Corporate and M&A Practice Group (2-4 years definitive ̸ qualified lawyer)
    Promovări la Popovici Nițu Stoica & Asociații. Noi Avocați Colaboratori Coordonatori și Seniori în cadrul echipei
    LadyLawyer | De vorbă cu Anca Buta Mușat (Partener Mușat & Asociații), avocat care a studiat Dreptul în patru sisteme diferite și s-a dezvoltat ”într-o echipă fantastică”: ”În firmele mari, de referință, cum este Mușat & Asociații, nu mai există diferențe între femei și bărbați din punct de vedere profesional. Diferențele se văd de la un profesionist la altul în modul de abordare a problemelor, soluțiile găsite, abilitățile de leadership și de coordonare a echipelor și în multe alte detalii care nu țin de gen”
    LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat definitiv | Consultanță
    VIDEO | Dicționar de arbitraj: Invocarea excepției de necompetență a instanței în contextul existenței unei clauze compromisorii (Powered by ZRVP)
    Cum lucrează echipa NNDKP, descrisă de ghidurile juridice internaționale drept ”prima opțiune pentru aspecte de concurență și ajutor de stat cu un grad ridicat de complexitate”, în astfel de proiecte și care sunt dificultățile cu care se confruntă clienții | Anca Diaconu, Partener NNDKP: ”Deși există multiple programe destinate susținerii investițiilor, criteriile de eligibilitate și condițiile specifice sunt, adesea, ambigue, iar interpretarea acestora nu este întotdeauna unitară”
    Bulboacă & Asociații asistă Eazy Asigurări în tranzacția strategică cu Autonom Group
    Lady Lawyer | De vorbă cu Anda Călin - Managing Associate, Bohâlțeanu & Asociații: ”Prezența feminină este din ce în ce mai proeminentă în domeniul avocaturii de business, inclusiv în poziții de management. Atenția unei femei este cu precădere orientată spre detalii și o mai bună organizare”
    Lady Lawyer | De vorbă cu Mihaela Ion, Partener PNSA: ”În fiecare moment important al vieții mele profesionale am simțit cum fiecare om din jurul meu a contribuit la pașii ce au urmat. Povestea continuă de aproape 20 de ani alături de echipa PNSA, pe care o simt deja ca parte din familie; spun asta pentru că au fost prezenți în orice etapă a vieții și devenirii mele ca om”
    NNDKP promovează 12 avocați și consultanți în cadrul celei mai recente runde de promovare
    Cum lucrează avocații firmei Popescu & Asociații în proiectele care vizează accesarea ajutoarelor de stat, ce servicii integrate asigură clienților și care sunt strategiile pentru maximizarea șanselor de succes | Loredana Popescu (Partener): ”Rezultatele noastre includ un număr semnificativ de aplicații acceptate, creșterea rentabilității și succesul pe termen lung al afacerilor clienților”
     
    Citeste pe SeeNews Digital Network
    • BizBanker

    • BizLeader

        in curand...
    • SeeNews

      in curand...