
WWF-România: Guvernul renunţă la bani europeni fără consultarea societăţii civile şi elimină investiţii din PNRR
14 Septembrie 2023
AgerpresÎn acelaşi timp, scăderea alocărilor din Componenta 6, Investiţia 2, privind Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi hidrogen, cu 400 milioane de euro (de la 515 milioane de euro la 115 milioane de euro) "este una corectă".
Guvernul României renunţă la bani europeni fără consultarea societăţii civile cu privire la investiţiile eliminate, inclusiv în domeniul protecţiei mediului, şi a înaintat către Comisia Europeană (CE) o cerere de modificare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), atenţionează reprezentanţii WWF-România, într-un comunicat de presă transmis, joi, AGERPRES.
"Fără o consultare publică, Guvernul României a înaintat către Comisia Europeană o cerere de modificare a Planului Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) care, în fapt, înseamnă nu doar renunţarea la unele investiţii nesustenabile, ci şi la importante investiţii destinate protecţiei mediului şi nu numai. În sectorul energetic (Capitolul RePower EU), cererea de modificare a PNRR înaintată de Guvern are şi părţi pozitive - elimină investiţiile controversate în sectorul hidroenergetic, orientându-se către noi reforme şi investiţii energetice mai prietenoase cu mediul şi mai accesibile oamenilor (...) În cazul în care evaluarea Planului României va fi favorabilă, Comisia va prezenta o propunere de modificare a deciziei de punere în aplicare pentru a ţine seama de aceste modificări. România va avea apoi la dispoziţie patru săptămâni pentru a aproba evaluarea Comisiei. Planul de Redresare şi Rezilienţă al României este conceput pentru a aborda blocajele care au afectat creşterea economică şi pentru a asigura prin noi reforme şi investiţii un viitor echitabil şi sustenabil. Planul include mai multe reforme şi investiţii care ar trebui să faciliteze tranziţia către o economie durabilă şi ecologică, inclusiv transportul durabil, renovarea clădirilor, protecţia biodiversităţii, decarbonizarea industriilor şi implementarea surselor de energie regenerabilă", susţin activiştii de mediu.
Reprezentanţii WWF-România considerăm ca fiind pozitivă includerea programului de investiţii în eficienţă energetică dedicat persoanelor fizice, în valoare de 534 milioane de euro - "Casa pentru eficienţa energetică" - alături de înfiinţarea de ghişee unice de informare cu rolul de a oferi consiliere în vederea obţinerii informaţiilor pentru realizarea investiţiilor de acest tip, precum şi de cursuri de formare profesională în domeniul energiei regenerabile.
În acelaşi timp, scăderea alocărilor din Componenta 6, Investiţia 2, privind Reţeaua de distribuţie a gazelor naturale şi hidrogen, cu 400 milioane de euro (de la 515 milioane de euro la 115 milioane de euro) "este una corectă".
"Există studii care arată că utilizarea hidrogenului pentru încălzirea locuinţelor cu boilere pe hidrogen este o metodă ineficientă de utilizare a acestuia. De altfel, inclusiv Strategia privind hidrogenul menţionează acest aspect. În legătură cu măsura utilizării terenurilor neproductive aflate în proprietatea statului ca zone de accelerare pentru producţia de energie din surse regenerabile: deşi acesta ar putea fi un punct pozitiv important din revizuirea PNRR, faptul că a fost introdus fără consultări şi discuţii cu specialişti în protecţia mediului aruncă un semn de întrebare asupra oportunităţii şi viabilităţii sale. În funcţie de contextul local al acestor terenuri, ele ar putea fi pretabile pentru astfel de proiecte energetice sau, dimpotrivă, ar putea fi mult mai valoroase în condiţiile în care ar face obiectul reconstrucţiei ecologice", menţionează sursa citată.
Pe acelaşi subiect, WWF-România constată incapacitatea statului român de a profita de oportunitatea finanţării prin PNRR a identificării barierelor cu potenţial de eliminare şi a dezafectării şi înlocuirii acestora cu soluţii bazate pe natură, aşa cum era prevăzut în versiunea iniţială. "Este regretabil să vedem că în Romania nu se poate, în contextul în care alte state din Europa şi din lume investesc masiv în programe de înlăturare a barierelor şi a altor obstacole transversale din râuri pentru a restaura ecosistemele naturale şi pentru a promova un mediu în concordanţă cu necesităţile viitorului", subliniază organizaţia.
Conform datelor din Registrul Barajelor, elaborat de Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), în 2020, în România, existau peste 2.200 de obstacole transversale din râuri, majoritatea fiind "deteriorate şi fără utilitate".
În ceea ce priveşte Campania Naţională de Împădurire şi Reîmpădurire, specialiştii de mediu sunt de părere că este necesară o revizuire a acestei investiţii pentru a include şi conservarea pădurilor din afara Fondului Forestier Naţional, în condiţiile în care au fost propuse modificări pentru a reduce alocările financiare destinate investiţiilor finanţate din componenta de grant cu suma de 269 milioane de lei.
Nu în ultimul rând la capitolul digitalizarea domeniul mediului, WWF-România susţine că este esenţial să fie inclusă în mod explicit în PNRR dezvoltarea unei soluţii tehnice AI/IT pentru "amprenta digitală a transporturilor".
"Crearea acestui instrument modern ar permite o determinare rapidă a volumului de lemn transportat şi generarea unui sigiliu electronic pentru transporturile de lemn, contribuind astfel la prevenirea celor mai comune metode de introducere ilegală a lemnului pe piaţă, cum ar fi fraudarea declaraţiei cantităţilor transportate sau transporturile multiple care utilizează aceleaşi documente", explică sursa citată.
Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene (MIPE), în calitate de coordonator naţional pentru elaborarea, negocierea, aprobarea şi implementarea PNRR, a transmis Comisiei Europene, pe data de 8 septembrie, documentul revizuit. Transmiterea oficială a documentului marchează finalizarea discuţiilor informale cu reprezentanţii Comisiei Europene, care au sprijinit autorităţile române în procesul de revizuire a PNRR.
Conform comunicatului de presă publicat de forul european, cele mai recente actualizări ale PNRR implică încorporarea a două noi reforme şi a şase noi investiţii care vizează îmbunătăţirea producţiei de energie verde, sporirea eficienţei energetice a clădirilor şi îmbunătăţirea competenţelor forţei de muncă în domeniul producţiei de energie verde. România a eliminat patru investiţii din planul iniţial şi a adus modificări la aproximativ 70 de măsuri, printre care şi eliminarea finanţării de noi proiecte hidroenergetice care ar fi afectat grav râurile şi speciile de animale şi plante care depind de acestea.
"Schema de ajutor de stat inclusă iniţial în PNRR cu o alocare de peste 120 de milioane de euro ar fi permis finalizarea unor proiecte hidroenergetice vechi, planificate cu zeci de ani în urmă şi abandonate de-a lungul timpului din motive economice, de profitabilitate, de eficienţă şi impact major asupra mediului, acestea fiind în mare parte localizate pe ultimele sectoare naturale de râuri din ţara noastră. Finanţarea lor din bani publici a fost contestată de societatea civilă. Astfel de investiţii ar fi încălcat principiul DNSH (do no significant harm) din perspectiva riscurilor de mediu şi climă, deci apreciem înlăturarea lor, într-un final, din capitolul RePowerEU şi PNRR", notează WWF-România.
Înfiinţată în anul 1961, WWF este una dintre cele mai importante organizaţii internaţionale care derulează proiecte pentru conservarea naturii, în peste 100 de ţări.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 2084 / 9764 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Clifford Chance a asistat Electrica în emisiunea istorică de obligațiuni verzi lansată pe piețele externe, în valoare de 500 milioane Euro. Avocați din București și Londra, în echipa de proiect, coordonată de partenerii Mădălina Rachieru-Postolache și Kate Vyvyan
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Filip & Company a asistat Ministerul Finanțelor Publice în emisiunea de obligațiuni în valoare de 4,7 miliarde de euro | Monica Stătescu (partener): ”Cererea puternică și condițiile de finanțare semnificativ îmbunătățite arată că România este percepută tot mai mult ca un emitent stabil și credibil”
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Liana Ștefana Bonca, 85 de puncte, printre primii intrați în anul 2022: “Facultatea vine cu provocări însemnate, iar examenele te testează în moduri neașteptate, cerând mai mult decât ai crezut vreodată că poți oferi. Totuși, în mijlocul acestui tumult și a nesiguranței cu care încă mă confrunt, am credința profundă că munca și pasiunea pot transforma chiar și cele mai grele obstacole în realizări”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...