ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

ASF a transmis Ministerului Finanţelor forma revizuită a proiectului de lege privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni

09 Iulie 2024   |   Agerpres

Proiectul de lege va urma procesul de avizare şi aprobare de către Guvern şi, ulterior, dezbatere parlamentară. Acesta poate suferi, după caz, modificări şi completări pe parcursul procesului derulat de către MF de avizare şi aprobare.

 
 
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a transmis Ministerului Finanţelor forma revizuită a proiectului de lege pentru modificarea şi completarea Legii 24/2017 privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă, potrivit unui comunicat remis luni AGERPRES.

Conform sursei citate, forma revizuită a proiectului de lege a fost aprobată de Consiliul Autorităţii în şedinţa din 11 iunie 2024.

"Înainte de aprobarea de către Consiliul ASF, proiectul de lege a fost în consultare publică, a avut loc o dezbatere publică asupra acestuia la Ministerul Finanţelor (MF) şi s-au desfăşurat numeroase întâlniri de lucru cu formele asociative, iar Autoritatea a analizat toate observaţiile primite", se menţionează în comunicat.


Proiectul de lege va urma procesul de avizare şi aprobare de către Guvern şi, ulterior, dezbatere parlamentară. Acesta poate suferi, după caz, modificări şi completări pe parcursul procesului derulat de către MF de avizare şi aprobare.

"Această iniţiativă legislativă urmăreşte transpunerea în legislaţia naţională a două directive europene şi îndeplinirea unor obiective din Strategia naţională privind dezvoltarea pieţei de capital din România pentru perioada 2023-2026, reprezentând un pas crucial pentru consolidarea pieţei de capital din România", precizează sursa citată.

Printre cele mai importante modificări şi completări aduse legislaţiei privind emitenţii de instrumente financiare şi operaţiuni de piaţă se numără: simplificarea procedurilor şi reducerea perioadei de timp necesar pentru atragerea de capital, termenul de exercitare a dreptului de preferinţă.

"Se introduc prevederi potrivit cărora, prin derogare de la prevederile generale aplicabile în materie, în cazul majorărilor de capital social al societăţilor ale căror acţiuni se tranzacţionează pe piaţa de capital, termenul minim acordat pentru exercitarea dreptului de preferinţă este diminuat de la 30 de zile la 14 zile calendaristice, dar nu mai puţin de 10 zile lucrătoare", se menţionează în comunicat.

Alte modificări vizează transmiterea spre publicare şi publicarea cu celeritate a unor hotărâri de către Monitorul Oficial.

"Se introduc prevederi care stabilesc un termen maxim în care hotărârile referitoare la modificarea caracteristicilor emisiunilor/numărului de valori mobiliare se transmit la Oficiul Registrului Comerţului (3 zile lucrătoare de la data adoptării hotărârii), respectiv un termen maxim în care aceste hotărâri se publică în Monitorul Oficial al României", se mai precizează în document.

Printre modificări se mai numără executarea unei hotărâri judecătoreşti de anulare sau constatare a nulităţii.

"Se introduc prevederi prin care se reglementează modul de executare a unei hotărâri judecătoreşti prin care se dispune definitiv anularea sau constatarea nulităţii unei hotărâri de aprobare a unei majorări de capital social", menţionează comunicatul.

Totodată, se menţine obligaţia de a întocmi şi publica raportul trimestrial.

"A fost menţinut raportul trimestrial, mărindu-se termenul de publicare a acestuia de la 45 zile la 60 zile. Menţinerea raportului trimestrial a generat, pentru unitate de abordare şi asigurarea comparabilităţii informaţiilor financiare, introducerea unor dispoziţii exprese care stabilesc că dispoziţiile referitoare la conţinutul/modalitatea de întocmire a raportului semestrial se aplică corespunzător şi în cazul raportului trimestrial, fiind introdusă o excepţie de la obligativitatea publicării raportului administratorilor, care poate fi publicat opţional", se mai precizează în document.

Pe de altă parte, în cazul în care emitentul este obligat să întocmească raportări consolidate, raportul financiar semestrial întocmit în conformitate cu standardele internaţionale de contabilitate aplicabile raportărilor financiare interimare va conţine doar situaţiile financiare semestriale simplificate consolidate şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial şi, opţional, şi situaţiile financiare semestriale simplificate individuale, precum şi celelalte documente componente ale raportului financiar semestrial.

Autoritatea de Supraveghere Financiară este autoritatea naţională, înfiinţată în anul 2013 prin OUG 93/2012 aprobată prin Legea 113/2013, pentru reglementarea şi supravegherea pieţelor asigurărilor, a pensiilor private, precum şi a pieţei de capital. ASF contribuie la consolidarea cadrului integrat de funcţionare a celor trei sectoare, care însumează peste 10 milioane de participanţi.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 2 / 5205
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
bpv GRIGORESCU ȘTEFĂNICĂ a consiliat firma de investiții cu capital privat Omnia Capital în tranzacția prin care a preuat o participație în Cargo Buddy
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
Kinstellar a stat alături de acționarii majoritari ai Agrotex în vânzarea unui pachet semnificativ de acțiuni către Promat Comimpex, companie controlată de grupul Ameropa. Cumpărătorul a fost asistat de avocații PNSA
NICULEASA LAW FIRM, alături de CREDIDAM în fața CJUE, într-o speță legată de regimul TVA aplicabil relației juridice între organismul de gestiune colectivă și titularii drepturilor de autor, respectiv între utilizatori și titularii drepturilor de autor | Ce a decis Curtea
Stratulat Albulescu a asistat ASIROM, membra a Vienna Insurance Group, cu privire la achizitia activelor Aegon in Romania. Echipa a fost coordonată de Silviu Stratulat (Managing Partner) si Cristian Vlaicu (Partner)
Cariere în Drept | Povestea Andreei Ungureanu, absolventă a Facultății de Drept din Iași, care a ales magistratura, după un program de master în Științe Penale, dorindu-și să activeze ca procuror. ”Deși pentru început se poate dovedi dificil și frustrant, este esențial pentru un tânăr la început de drum să dobândească lecția răbdării și o modestie a pașilor mici, făcuți cu tenacitate, către un ideal ce urmează a fi șlefuit”, spune tânăra, azi auditor de justiție în cadrul INM
Schoenherr și Asociații SCA | Sebastian Guțiu, numit ca membru supleant al Curții Internaționale de Arbitraj ICC
România a depus o cerere de anulare a hotărârii Tribunalului ICSID prin care a fost obligată să plătească 42,2 mil. € plus dobânzi și cheltuieli unor companii dezvoltatoare de centrale fotovoltaice | Biroul din Paris al unei firme americane și avocații MPR Partners din București reprezintă România în acestă fază a arbitrajului, reclamanții merg cu King & Spalding (Houston și Paris)
CMS obține o hotărâre importantă pentru producătorii de energie electrică și gaze naturale din România. Horia Drăghici, Partener: Această soluție a instanței poate facilita procesul de negociere, în favoarea proprietarilor de proiecte energetice
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Alexandra Pădurariu, Head of legal affairs and compliance | Samsung Electronics: “Viitorul este guvernat de adaptarea la schimbare și de pregătirea continuă în domeniul noilor tehnologii și al provocărilor generate de acestea. Sunt bucuroasă să pot contribui cu experiența mea ca și mentor la formarea și ghidarea unor tineri implicați în rezolvarea problemelor sociale prin utilizarea tehnologiei”
LegiTeam: Clifford Chance Badea is looking for junior ̸ mid-level associates
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...