
ASFOR: Proiectul Sintetic, ce vizează dezvoltarea unei platforme digitale pentru trasabilitatea lemnului, încărcat în serviciul Cordis al CE
30 Octombrie 2023
AGERPRESCORDIS conţine un depozit public cu toate informaţiile despre aceste proiecte, iar încărcarea proiectelor pe această platformă legitimează validitatea acestora şi, totodată, oferă acces deschis tuturor celor care vor să se informeze despre starea proiectelor.
Proiectul Sintetic, prin care se urmăreşte dezvoltarea şi implementarea unei platforme digitale pentru trasabilitatea lemnului, a fost încărcat în CORDIS (Serviciul Comunitar de Informare pentru Cercetare şi Dezvoltare), un instrument dezvoltat de Comisia Europeană (CE), se arată într-un comunicat de presă al Asociaţiei Forestierilor din România (ASFOR), partener al acestui program.
Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei de profil, transmis luni AGERPRES, CORDIS conţine un depozit public cu toate informaţiile despre aceste proiecte, iar încărcarea proiectelor pe această platformă legitimează validitatea acestora şi, totodată, oferă acces deschis tuturor celor care vor să se informeze despre starea proiectelor. De asemenea, pe platforma online pot fi găsite fişe informative despre proiecte, participanţi, rapoarte, rezultate şi linkuri către publicaţii.
Potrivit unui comunicat de presă al asociaţiei de profil, transmis luni AGERPRES, CORDIS conţine un depozit public cu toate informaţiile despre aceste proiecte, iar încărcarea proiectelor pe această platformă legitimează validitatea acestora şi, totodată, oferă acces deschis tuturor celor care vor să se informeze despre starea proiectelor. De asemenea, pe platforma online pot fi găsite fişe informative despre proiecte, participanţi, rapoarte, rezultate şi linkuri către publicaţii.
În plus, prin proiectul Sintetic se urmăreşte dezvoltarea şi implementarea unei platforme digitale care poate oferi o schemă cuprinzătoare de gestionare a datelor pentru întregul lanţ valoric al pădurii şi lemnului. Practic, un nou sistem de trasabilitate a produselor din lemn care va permite clienţilor să le urmărească până la nivel de arbori ai pădurii din care au fost recoltaţi.
Pe lângă acest obiectiv principal, proiectul mai urmăreşte: creşterea valorificării sortimentelor de cherestea; creşterea eficienţei lanţului de aprovizionare cu lemn; oferirea unui avantaj competitiv mai mare industriei forestiere din UE; creşterea suprafeţei împădurite din UE aflată în management activ (agregarea proprietăţilor fragmentate de 12.000 de hectare); creşterea atât a valorii lemnului, cât şi a rezilienţei şi a serviciilor ecosistemice oferite; combaterea exploatării forestiere ilegale şi a comerţului cu lemn aferent; utilizarea omogenă şi pe scară largă a tehnologiei informaţiei în sectorul forestier.
"Concret, o dată cu implementarea Sintetic, fiecare articol din lemn va fi individualizat şi va avea ataşat un ID unic care, la rândul său, va fi transmis digital la o bază de date centrală. Acest lucru va permite urmărirea fiecărui element pe măsură ce se deplasează de-a lungul lanţului valoric. Tehnologia va mai permite măsurarea randamentului şi a producţiei. În sistem vor fi incluse date istorice despre climă, tratamente silvice şi descriptori specifici microclimatelor forestiere. Sintetic va integra cinci tehnologii de urmărire separate: identificarea prin radiofrecvenţă, care va permite etichetarea arborilor pe picior, precum şi a lemnului rotund, un cod imprimat direct pe lemn cu ajutorul unui ciocan, un scaner la fabrica de cherestea, scanere cu vedere optică (amprentare) şi, în final, după producţie, un cod de bare/QR care va permite identificarea traseului lemnului în procesul de vânzare cu amănuntul", se arată în comunicatul ASFOR.
Proiectul este coordonat de Centrul de Ştiinţă şi Tehnologie Forestieră din Catalonia (CTFC) şi reuneşte 21 de parteneri din întreaga Uniune Europeană.
Din România participă Universitatea Transilvania din Braşov, Silvador Company SRL şi ASFOR, iar fezabilitatea sistemelor va fi demonstrată în opt locuri din Finlanda (2), România (2), Suedia, Franţa, Spania şi Italia. Proiectul a demarat la data de 1 iunie 2023 şi se va încheia pe 31 mai 2027.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 625 / 5470 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
Employment | Pe parcursul ultimului an, s-a remarcat o preocupare crescută din partea angajatorilor pentru „descifrarea” obligațiilor tot mai complexe care le revin în temeiul legislației de dată recentă, spun avocații specializați în Dreptul Muncii de la PNSA. De vorbă cu Ioana Cazacu, coordonatoarea practicii, despre noutățile din legislația muncii, solicitările clienților și mandatele complexe în care a fost implicată echipa
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...