ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Cameră: Proiectul privind aprobarea programului “Noua casă” - adoptat

23 Martie 2022   |   Agerpres

Deputaţii au adoptat, astfel, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 129/2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă".

 
 
Deputaţii au adoptat marţi, cu 289 de voturi "pentru", şi două voturi "contra", un proiect de lege privind aprobarea programului guvernamental "Noua casă", care facilitează accesul persoanelor fizice la achiziţia unei locuinţe, prin contractarea de credite garantate de stat.
 
Deputaţii au adoptat, astfel, proiectul de Lege privind aprobarea OUG 129/2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului "O familie, o casă".
 
"Se adoptă Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 129 din 31 iulie 2020 pentru modificarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 60/2009 privind unele măsuri în vederea implementării programului 'O familie, o casă', publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.704 din 5 august 2020", precizează un amendament iniţiat de Miklós Zoltán, deputat UDMR.
 
Beneficiarii pot achiziţiona prin acest program: locuinţe noi, locuinţe consolidate şi alte categorii de locuinţe.
 
Potrivit proiectului, programul "Noua Casă" diferenţiază locuinţele în funcţie de preţ în contextul cerinţelor legate de categoria locuinţei, avansul minim obligatoriu şi procentul maxim de garantare astfel: cu un preţ de maxim 70.000 Euro - majoritatea locuinţelor achiziţionate prin program, noi, vechi sau consolidate, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 5%, iar procentul maxim de garantare de 50%; cu un preţ cuprins între 70.001 Euro -140.000 Euro - locuinţe noi, inclusiv cele construite prin programele ANL, pentru care documentele de recepţie la terminarea lucrărilor de construcţii s-au semnat cu cel mult 5 ani înainte de data solicitării creditului garantat, iar pentru acestea avansul minim obligatoriu este de 15% iar procentul maxim de garantare de 60%.
 
Programul permite şi achiziţionarea unor proprietăţi cu valori ce depăşesc 70.000/140.000 euro, cu condiţia achitării diferenţei din surse proprii.
 
Deputatul UDMR Miklos Zoltan a declarat că respingerea proiectului ar fi însemnat reîntoarcerea la varianta din Ordonanţa 60/2009, respectiv la "nişte condiţii mult mai restrictive prin care practic foarte puţine persoane ar fi eligibile şi ar putea avea acces la acest credit". "Vorbim doar despre acele familii care au un venit sub 4.500 de lei în cazul familiilor fără copii, iar în cazul familiilor cu copii doar acele familii care au un venit sub 7.000 de lei ar mai fi eligibile. Practic am risca să blocăm tot programul. Acesta a fost motivul pentru care noi, cei de la UDMR, am considerat că trebuie să venim cu amendamente şi acesta este motivul pentru care avem în faţă acum un raport de adoptare. Considerăm că acest program trebuie continuat, considerăm că la câteva săptămâni de la lansarea programului "Noua casă" pe 2022, care are un buget considerabil, de 1,5 miliarde de lei, nu putem risca să blocăm tot programul. (...) Grupul UDMR va susţine şi alte iniţiative de acest gen, care au ca obiect sprijinul familiilor", a afirmat deputatul.
 
Şi grupul parlamentar al AUR va vota acest proiect legislativ "cu titlul ciudat", a anunţat în plen deputatul Alin Coleşa. "Vinovat de această situaţie este votul PSD din Senatul legislaturii trecute care a transformat adoptarea în respingerea programului 'Noua Casă'. Doi ani de prostii, de gândiri, de răzgândiri, de bâlbâieli, de şovăieli, care au costat mult poporul român. S-a întrerupt programul 'Noua casă' ", a arătat deputatul AUR.
 
Potrivit acestuia, un mare avantaj al proiectului este eliminarea restricţiilor unui venit maxim pentru familiile cu copii, iar la "părţile mai puţin bune" se înscrie diferenţa incorectă între creditarea acordată pentru o locuinţă aşa-zis veche - 70.000 de euro - faţă de o locuinţă nouă - 140.000 de euro, în condiţiile în care ar fi fost necesare mai degrabă necesare nişte condiţii minimale cum ar fi izolaţie, risc seismic, căi de acces, servicii.
 
Camera Deputaţilor este for decizional pentru acest proiect de lege. 
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1536 / 5213
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
RTPR, alături de Innova Capital la vânzarea Optical Investment Group. Echipa de proiect a fost coordonată de Alina Stăvaru (Partner) și Andrei Toșa (Managing Associate)
Avocații din practica de Energie & Resurse Naturale de la Wolf Theiss lucrează în proiectele Doicești și Cernavodă, cele mai mari din domeniul energiei nucleare. Adina Aurel (Counsel): ”Ceea ce ne-a atras la aceste proiecte este în primul rând inovaţia tehnologică în domeniul energiei nucleare” | Cele mai multe solicitări au fost pentru producerea energiei electrice din surse regenerabile, dar volume de muncă mari au avut și mandatele din alte segmente ale practicii
LegiTeam | We are looking for a corporate ̸ M&A lawyer (5-7 years of experience) to join RTPR
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
LegiTeam | We are looking for a competition lawyer (2-5 years of experience) to join RTPR
LegiTeam | We are looking for corporate ̸ M&A lawyers (2-4 years of experience) to join RTPR
RTPR, consultant local pentru Aramco în tranzacția condusă de A&O Shearman privind investiția Aramco în HORSE Powertrain Limited, joint venture-ul înființat de Renault Group și Geely. Costin Taracilă (Managing Partner) și Marina Fechetă-Giurgică (Senior Associate) au coordonat echipa
Titlurile știintifice sunt irevocabile, indiferent de forma în care au intrat în circuitul civil | Decizie de referință a ICCJ, obținută de avocații ZRVP. Alexandru Iorgulescu (partener) și Alina Munteanu (senior associate), în prim plan
Cariere în Drept | Cum a perceput Vasile Țurcan, român din Basarabia, învățământul juridic românesc pe care l-a absolvit cu 9,85 și care au fost primele impresii după: ”Raportat la obligativitatea celor doi ani de stagiu, găsirea unui coordonator este o activitate extrem de anevoioasă, dacă ai niște așteptări minime de la această colaborare: să fii plătit măcar cu minimul pe economie conform Statutului profesiei, să ai o minimă libertate și acces la clienți proprii sau să beneficiezi de o îndrumare efectivă, nu doar expusă în contract”
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...