
Guvernul a aprobat proiectul de hotărâre privind Programul Naţional de Control al Poluării Atmosferice
08 Februarie 2023
AgerpresPrin aprobarea acestui act normativ, se creează condiţiile pentru clasarea procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană pe această speţă şi aflată în prezent pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Executivul a aprobat miercuri, în şedinţa de Guvern, la propunerea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor (MMAP), proiectul de HG pentru aprobarea Programului Naţional de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA), potrivit unui comunicat al MMAP.
Prin aprobarea acestui act normativ, se creează condiţiile pentru clasarea procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană pe această speţă şi aflată în prezent pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Totodată, se îndeplineşte o condiţionalitate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru proiectele din sectoarele transporturi, energie, agricultură şi pentru alte proiecte incluse în componenta Valul Renovării din PNRR.
Prin aprobarea acestui act normativ, se creează condiţiile pentru clasarea procedurii de infringement declanşată de Comisia Europeană pe această speţă şi aflată în prezent pe rolul Curţii de Justiţie a Uniunii Europene.
Totodată, se îndeplineşte o condiţionalitate din Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pentru proiectele din sectoarele transporturi, energie, agricultură şi pentru alte proiecte incluse în componenta Valul Renovării din PNRR.
Conform sursei citate, Directiva (UE) 2016/2284 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici (Directiva NEC) stabileşte pentru România şi pentru fiecare stat membru angajamentele de reducere a emisiilor de anumiţi poluanţi atmosferici (dioxid de sulf - SO2, oxizi de azot - NOx, amoniac - NH3, compuşi organici volatili nemetanici - COVnm şi particule fine în suspensie - PM2,5), care afectează sănătatea umană şi mediul, având ca ani ţintă anul 2020 şi respectiv anul 2030.
"Acest Program Naţional de Control al Poluării Atmosferice este un pas extrem de important către soluţionarea problemelor de mediu cu care se confruntă ţara noastră şi un demers susţinut pentru clasarea procedurii de infringement din domeniul calităţii aerului. Îi felicit pe toţi colegii care au lucrat şi au contribuit la atingerea acestui obiectiv. Respectarea de către România a angajamentelor de reducere a emisiilor constituie un obiectiv ambiţios, în special în ceea ce priveşte reducerea emisiilor de PM2,5, NOx şi COVnm care au ca sursă principală încălzirea în sectorul rezidenţial şi traficul din marile aglomerări urbane. Prin aprobarea acestui plan ne îndeplinim obligaţiile asumate la nivel european şi putem acţiona mult mai eficient pentru îmbunătăţirea calităţii aerului", a declarat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Barna Tanczos.
Totodată, în scopul îndeplinirii cerinţelor de reducere a emisiilor şi de a contribui în mod eficient la realizarea obiectivelor Uniunii Europene privind calitatea aerului, Directiva NEC a instituit obligaţia ca Statele Membre să elaboreze, să adopte, şi să pună în aplicare un Program Naţional de Control al Poluării Atmosferice (PNCPA), având ca termen de raportare la Comisia Europeană, data de 1 aprilie 2019.
Conform cerinţelor minime prevăzute în Directiva NEC, PNCPA trebuie să stabilească priorităţile de politică privind calitatea aerului, în corelare cu priorităţile de politică, planurile şi programele stabilite în alte domenii de politică relevante, prin identificarea/adoptarea şi implementarea măsurilor de reducere a emisiilor de poluanţi atmosferici aplicabile tuturor sectoarelor de activitate relevante care constituie surse de emisii de poluanţi atmosferici cum ar fi: agricultura, energia, industria, transportul rutier, încălzirea rezidenţială, utilizarea motoarelor cu ardere internă pentru echipamentele mobile fără destinaţie rutieră şi utilizarea solvenţilor, etc.
În cadrul acestui proiect de act normativ privind aprobarea PNCPA, sunt prezentate detaliile privind politicile şi măsurile individuale sau pachetele de politici şi măsuri selectate pentru adoptare, autorităţile competente responsabile şi indicatorii pentru monitorizarea progreselor şi de asemenea estimări de costuri şi beneficii aferente fiecărei politici şi măsuri în parte sau a pachetelor de politici şi măsuri avute în vedere pentru îndeplinirea angajamentelor de reducere.
În elaborarea PNCPA s-a ţinut cont de impactul planurilor şi programelor adoptate sau planificate a fi puse în aplicare în temeiul obligaţiilor privind clima şi energia sau a altor politici conexe (de ex. dezvoltarea infrastructurii de transport, procese industriale şi agricultură) care ar putea avea impact pozitiv sau negativ asupra respectării angajamentelor naţionale de reducere a emisiilor de poluanţi atmosferici.
Conform Legii 293/2018 privind reducerea emisiilor naţionale de anumiţi poluanţi atmosferici care transpune Directiva NEC, autorităţile responsabile desemnate cu îndeplinirea obligaţiei de elaborare, adoptare şi punere în aplicare a PNCPA sunt autoritatea publică centrală pentru protecţia mediului, respectiv Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor, în colaborare cu autorităţile publice centrale cu responsabilităţi în domeniile: economie, energie, sănătate, transport, agricultură şi dezvoltare rurală, dezvoltare regională şi administraţie publică, iar potrivit art. 11 alin. (2) din Legea 293/2018, PNCPA se adoptă prin hotărâre a Guvernului, la propunerea autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 1126 / 5495 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
LegiTeam: Lawyer - Tax Controversy and Tax Litigation | Reff & Associates
Filip & Company a asistat ENGIE Romania în obținerea unui împrumut de 90 milioane de euro de la BERD. Tranzacție coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Camelia Ianțuc (senior associate)
CMS | Join Our Team: Tax Consultant - Tax Department
Clifford Chance Badea a asistat Alpha Bank la finalizarea vânzării către Vista Bank România a societăților Alpha Leasing România IFN și Alpha Insurance Brokers. Ce avocați au fost implicați în proiect
GNP Guia Naghi și Partenerii obține la Înalta Curte anularea definitivă a unei decizii de sancționare emisă de Consiliul Concurenței împotriva unui important furnizor din sectorul alimentar | Dosarul s-a aflat la intersecția unor domenii juridice deosebit de tehnice – dreptul concurenței, dreptul administrativ și dreptul Uniunii Europene
Legal 500 - Central and Eastern Europe Awards 2025 | Clifford Chance, Filip & Company și Băncilă, Diaconu și Asociații sunt pe lista scurtă pentru titlul de ”Firma anului în România”. Horea Popescu (CMS), Ruxandra Bologa (NNDKP), Madalina Rachieru-Postolache (Clifford Chance) și Ana-Maria Baciu (Baciu Partners) printre candidații la titlul ”Romania Lawyer of the Year”. Alți 18 avocați români și 8 firme locale concurează la premiile regionale
Filip & Company a asistat Booster Capital în achiziția unei participații în Artesana cu o chipă de avocați coordonată de Alexandru Bîrsan (managing partner) și Andreea Bănică (counsel). RTPR a fost de partea vânzătorului ROCA Investments, iar Andronic & Partners a asistat Artesana şi pe fondatorii acesteia
Cei mai buni profesioniști în domeniul brevetelor, văzuți de ”IAM Patent 1000 - 2025” | NNDKP, ZRVP și Dincă & Speciac au cea mai bună poziționare, iar Mușat & Asociații și Baciu Partners sunt în prim plan. Ce firme au cei mai mulți avocați listați și ce spun clienții despre aceștia
RTPR obține, printr-o hotărâre definitivă, reducerea cu 85% a amenzii aplicate de Consiliul Concurenței unei agenții media, după un „roller coaster” juridic de 10 ani. Complexitatea speței, accentuată de necesitatea de a gestiona aspectele de natură tehnică referitoare la calculul veniturilor reale ale unei agenții media, cu excluderea sumelor refacturate clienților acesteia | Echipa asistă clientul și în cadrul procedurilor legale prin care să poată obține compensațiile care i se cuvin în contextul lipsirii acestuia de o sumă importantă de bani pe o perioadă îndelungată
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Grupul Rodbun a accesat un credit sindicalizat de 17,3 mil. €, cu garanţie de stat. NNDKP și Legal Ground, consultanți juridici în această finanțare
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...