ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MF publicã ordinul care stabilește procedura de anulare a unor obligații bugetare reglementate prin OUG 107 ̸ 2024

13 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Potrivit MF, scopul acestor mãsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul cã mediul de afaceri se confruntã cu o lipsã temporarã de lichiditãți, de a susține conformarea voluntarã la platã, sens în care, prin mãsurile adoptate de impulsionare a achitãrii obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigurã, pe de o parte de faptul cã volumul arieratelor scade, iar pe de altã parte, veniturile bugetare cresc astfel încât sã se poatã susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economicã.

 
 
Ministerul Finanțelor a finalizat legislația subsecventã a Ordonanței de Urgențã a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor mãsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionãrii creanțelor bugetare și a deficitului bugetar în anul 2024, publicatã în Monitorul Oficial nr.905 și intratã în vigoare în 6 septembrie 2024. Ordinul de ministru care stabilește procedura de aprobare, referatul și anexele sunt publicate la rubrica Transparențã decizionalã și pot fi consultate aici:
https://mfinante.gov.ro/acasa/transparenta/proiecte-acte-normative

Reamintim faptul cã toți contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entitãți fãrã personalitate juridicã, persoane fizice care desfãșoarã activitãți economice în mod independent sau exercitã profesii liberale, unitãți administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice) pot beneficia de facilitãțile fiscale de anulare a dobânzilor, penalitãților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024.


Scopul acestor mãsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul cã mediul de afaceri se confruntã cu o lipsã temporarã de lichiditãți, de a susține conformarea voluntarã la platã, sens în care, prin mãsurile adoptate de impulsionare a achitãrii obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigurã, pe de o parte de faptul cã volumul arieratelor scade, iar pe de altã parte, veniturile bugetare cresc astfel încât sã se poatã susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economicã.

Principalele mãsuri ale OUG 107/2024
 
Mãsura 1 - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datoreazã la aceastã datã atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, sã achite obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și sã depunã cererea de anulare a accesoriilor pânã la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.

Mãsura 2  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor  accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativã, cu scadențã anterioarã datei de 31 august 2024 inclusiv.

În acest caz, contribuabilii care considerã cã sunt erori în sumele declarate inițial pot depune declarație rectificativã prin care sã declare obligațiile suplimentare și pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar dacã plãtesc aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), depun toate declarațiile fiscale și depun cererea de anulare a accesoriilor pânã la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.

Mãsura 3  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacã la aceastã datã contribuabilul datoreazã doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor pânã la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii. Totodatã, în situația în care dobânzile, penalitãțile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale principale au fost stinse dupã data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã, respectiv dupã data de 6 septembrie 2024, acestea se anuleazã și sunt supuse restituirii.

Mãsura 4
  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisã ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã.

În acest caz, contribuabilii care la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã au în derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacã plãtesc aceste obligații pânã la termenul de platã stabilit în decizia de impunere și dacã depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei de impunere, indiferent dacã acest control a fost finalizat pânã la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

Mãsura 5
  -  Anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice:

Pentru persoanele fizice care înregistreazã obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate în procent de 50% pânã la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordã:
- anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Pentru persoanele fizice care înregistreazã obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate în procent de 75% pânã la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordã:
- anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În aceste cazuri, pentru a beneficia de anularea obligațiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie sã achite obligațiile curente (cele realizate dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și cererea de anulare pânã la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 241 / 5479
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Finanțările sindicalizate își păstrează poziția solidă, iar club-deal-urile câștigă teren pe piață, spun avocații din practica de Banking & Finance de la NNDKP | Valentin Voinescu (Partener): ”Am remarcat o creștere a interesului din partea fondurilor de investiții și a creditorilor non-bancari. Profilul clientului a evoluat: companiile sunt mai bine informate, mai receptive la structuri mixte și tot mai interesate de optimizarea costurilor și a structurii de capital”
Women in Business Law EMEA Awards 2025 | CMS câștigă titlul de de “Firma anului în România”. Un avocat in-house local, desemnat ”General Counsel of the Year” pentru regiune
LegiTeam: Atorney at Law (0 - 2 years) - Dispute Resolution | Reff & Associates
Tranzacție rară pe piața românească | Cum au lucrat avocații Legal Ground în proiectul legat de achiziția unor obligațiuni ‘tokenizate’, înregistrate și tranzacționate prin sistemul blockchain. Mihai Dudoiu (Partener): ”Pe lângă aspectele comune unor proiecte de finanțare ‘clasice’, a fost necesară integrarea unei componente de fintech. Arhitectura juridică a trebuit adaptată unui cadru relativ nou și încă în formare din punct de vedere normativ”
Clifford Chance a asistat băncile în legătură cu emisiunea record de 1,5 miliarde RON a Băncii Transilvania, prima sa emisiune de obligațiuni sustenabile denominată în lei. Proiect coordonat din București, cu avocați din Londra în echipă
BizLawyer îi prezintă pe avocații care au devenit parteneri în ultimele runde de promovări | Corina Roman, avocat format în câteva firme mari, spune că a regăsit „cu drag”, la BACIU PARTNERS, aceeași preocupare pentru knowledge și dedicare față de mandatele primite de la clienți. “Nu am crezut niciodată că voi lucra într-un proiect cu sateliți, dar iată că aici am avut această ocazie. Și mi-a plăcut enorm, pentru că m-a scos din zona de confort. Acum, datorită acelei experiențe, știm mai multe și putem explora și acest tip de proiecte la nivel de echipă”
BRD coordonează un club loan de 190 mil. € pentru NE Property BV. Avocații CMS au consiliat consorțiul bancar în această finanțare
LegiTeam: Lawyer - Corporate M&A | Reff & Associates
Cine sunt campionii pieței locale evidențiați în ultimul clasament IP Stars 2025 | Baciu Partners are cele mai multe recomandări în prima bandă din domeniul mărcilor. ZRVP și Dincă & Speciac sunt pe primul palier al performanței, urmate de Mușat & Asociații și NNDKP
CMS își consolidează echipa din România prin promovarea a șapte avocați | Horea Popescu, managing partner CMS România: ”Aceste promovări reflectă nu doar calitatea muncii lor, ci și energia și dedicarea cu care aduc rezultate remarcabile clienților noștri și ne poziționează perfect pentru a ne continua creșterea și dezvoltarea competențelor”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
Țuca Zbârcea & Asociații câștigă pentru Silcotub un litigiu major privind recalcularea prețului energiei electrice în lumina Ordonanței de urgență nr. 27 ̸ 2022
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...