ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MF publicã ordinul care stabilește procedura de anulare a unor obligații bugetare reglementate prin OUG 107 ̸ 2024

13 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Potrivit MF, scopul acestor mãsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul cã mediul de afaceri se confruntã cu o lipsã temporarã de lichiditãți, de a susține conformarea voluntarã la platã, sens în care, prin mãsurile adoptate de impulsionare a achitãrii obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigurã, pe de o parte de faptul cã volumul arieratelor scade, iar pe de altã parte, veniturile bugetare cresc astfel încât sã se poatã susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economicã.

 
 
Ministerul Finanțelor a finalizat legislația subsecventã a Ordonanței de Urgențã a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor mãsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionãrii creanțelor bugetare și a deficitului bugetar în anul 2024, publicatã în Monitorul Oficial nr.905 și intratã în vigoare în 6 septembrie 2024. Ordinul de ministru care stabilește procedura de aprobare, referatul și anexele sunt publicate la rubrica Transparențã decizionalã și pot fi consultate aici:
https://mfinante.gov.ro/acasa/transparenta/proiecte-acte-normative

Reamintim faptul cã toți contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entitãți fãrã personalitate juridicã, persoane fizice care desfãșoarã activitãți economice în mod independent sau exercitã profesii liberale, unitãți administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice) pot beneficia de facilitãțile fiscale de anulare a dobânzilor, penalitãților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024.


Scopul acestor mãsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul cã mediul de afaceri se confruntã cu o lipsã temporarã de lichiditãți, de a susține conformarea voluntarã la platã, sens în care, prin mãsurile adoptate de impulsionare a achitãrii obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigurã, pe de o parte de faptul cã volumul arieratelor scade, iar pe de altã parte, veniturile bugetare cresc astfel încât sã se poatã susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economicã.

Principalele mãsuri ale OUG 107/2024
 
Mãsura 1 - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datoreazã la aceastã datã atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, sã achite obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și sã depunã cererea de anulare a accesoriilor pânã la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.

Mãsura 2  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor  accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativã, cu scadențã anterioarã datei de 31 august 2024 inclusiv.

În acest caz, contribuabilii care considerã cã sunt erori în sumele declarate inițial pot depune declarație rectificativã prin care sã declare obligațiile suplimentare și pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar dacã plãtesc aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), depun toate declarațiile fiscale și depun cererea de anulare a accesoriilor pânã la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.

Mãsura 3  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacã la aceastã datã contribuabilul datoreazã doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor pânã la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii. Totodatã, în situația în care dobânzile, penalitãțile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale principale au fost stinse dupã data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã, respectiv dupã data de 6 septembrie 2024, acestea se anuleazã și sunt supuse restituirii.

Mãsura 4
  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisã ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã.

În acest caz, contribuabilii care la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã au în derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacã plãtesc aceste obligații pânã la termenul de platã stabilit în decizia de impunere și dacã depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei de impunere, indiferent dacã acest control a fost finalizat pânã la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

Mãsura 5
  -  Anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice:

Pentru persoanele fizice care înregistreazã obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate în procent de 50% pânã la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordã:
- anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Pentru persoanele fizice care înregistreazã obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate în procent de 75% pânã la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordã:
- anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În aceste cazuri, pentru a beneficia de anularea obligațiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie sã achite obligațiile curente (cele realizate dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și cererea de anulare pânã la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5239
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Reprezentarea părților în arbitraj (Powered by ZRVP)
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
Mușat & Asociații intră în arbitrajul ICSID inițiat de bulgarii de la Eurohold și va lupta, de partea statului român, cu Pinsent Masons și DGKV. Reclamanții și-au ales un arbitru din Anglia
Cum s-a desfășurat în această vară programul de internship organizat de Popescu & Asociații pentru studenții de la Drept și cum își alege firma viitorii colaboratori. Ce trebuie să știe tinerii aflați la început de drum care vor să se alăture uneia dintre cele mai puternice echipe de avocați | Capacitatea de a vedea lucrurile atât per ansamblu, cât și din diverse unghiuri de vedere, de a analiza situații complexe și de a veni cu soluții, combinată cu dorința de a învăța și de a se perfecționa, sunt calități apreciate și căutate la viitorii colegi
Kinstellar finalizează cu succes achiziția operațiunilor Noerr din București, după preluarea birourilor din Bratislava și Praga. Puternica practică de Tax and Finance de la Noerr consolidează oferta de servicii a firmei pe piața locală. Focus pe clienții vorbitori de limbă germană | Victor Constantinescu, coordonatorul echipei Kinstellar din București, care are acum cca. 50 de avocați și specialiști în consultanță de business: ”Odată cu integrarea echipei și expertizei Noerr, ne extindem capacitățile și consolidăm portofoliul de servicii”
LegiTeam: Bulboacă & Asociații is looking for an Associate | Corporate ̸ M&A
În spatele scenei, alături de performanta echipă de Dispute Resolution de la Țuca Zbârcea și Asociații, care gestionează peste 4.000 de dosare ̸ an, cu o valoare ce depășește acum 7 miliarde de euro. ”Abilitatea lor de a gestiona spețe complexe și sofisticate din diverse domenii este de neegalat”, spun ghidurile juridice internaționale | Cum lucrează profesioniștii din cel mai numeros departament al firmei, care sunt proiectele fanion și cine sunt avocații care coordonează grupurile de practică
Baciu Partners, Mușat & Asociaţii și Răzvan Dincă & Asociaţii, pe lista scurtă pentru distincția de ‘Firma anului în domeniul mărcilor în România’ la gala Global IP Awards 2024, desfășurată la Londra. Ce spun ghidurile juridice despre activitatea firmelor
RTPR a asistat cu succes Bookster în conflictul juridic cu editurile | Partenerii Valentin Berea și Roxana Ionescu, în echipa care a solicitat intervenția Consiliului Concurenței și a susținut firma în fața autorității. Prof. Lucian Mihai a condus echipa implicată în demersurile în instanță
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...