ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

MF publicã ordinul care stabilește procedura de anulare a unor obligații bugetare reglementate prin OUG 107 ̸ 2024

13 Septembrie 2024   |   BizLawyer

Potrivit MF, scopul acestor mãsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul cã mediul de afaceri se confruntã cu o lipsã temporarã de lichiditãți, de a susține conformarea voluntarã la platã, sens în care, prin mãsurile adoptate de impulsionare a achitãrii obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigurã, pe de o parte de faptul cã volumul arieratelor scade, iar pe de altã parte, veniturile bugetare cresc astfel încât sã se poatã susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economicã.

 
 
Ministerul Finanțelor a finalizat legislația subsecventã a Ordonanței de Urgențã a Guvernului nr.107/2024 pentru reglementarea unor mãsuri fiscal-bugetare în domeniul gestionãrii creanțelor bugetare și a deficitului bugetar în anul 2024, publicatã în Monitorul Oficial nr.905 și intratã în vigoare în 6 septembrie 2024. Ordinul de ministru care stabilește procedura de aprobare, referatul și anexele sunt publicate la rubrica Transparențã decizionalã și pot fi consultate aici:
https://mfinante.gov.ro/acasa/transparenta/proiecte-acte-normative

Reamintim faptul cã toți contribuabilii care au datorii restante la data de 31 august 2024 (persoane fizice sau juridice, de drept public sau privat, asocieri și alte entitãți fãrã personalitate juridicã, persoane fizice care desfãșoarã activitãți economice în mod independent sau exercitã profesii liberale, unitãți administrativ-teritoriale sau subdiviziuni administrativ-teritoriale ale municipiului București ori instituții publice) pot beneficia de facilitãțile fiscale de anulare a dobânzilor, penalitãților, accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale stabilite prin OUG 107/2024.


Scopul acestor mãsuri este acela de a veni în sprijinul contribuabililor, având în vedere faptul cã mediul de afaceri se confruntã cu o lipsã temporarã de lichiditãți, de a susține conformarea voluntarã la platã, sens în care, prin mãsurile adoptate de impulsionare a achitãrii obligațiilor fiscale/bugetare, statul se asigurã, pe de o parte de faptul cã volumul arieratelor scade, iar pe de altã parte, veniturile bugetare cresc astfel încât sã se poatã susține cheltuielile efectuate pentru susținerea economicã.

Principalele mãsuri ale OUG 107/2024
 
Mãsura 1 - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cazul contribuabililor care datoreazã la aceastã datã atât obligații bugetare accesorii, cât și obligații bugetare principale.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile bugetare principale restante la 31 august 2024 inclusiv, sã achite obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și sã depunã cererea de anulare a accesoriilor pânã la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.

Mãsura 2  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor  accesoriilor aferente diferențelor de obligații bugetare principale declarate suplimentar de debitori prin declarație rectificativã, cu scadențã anterioarã datei de 31 august 2024 inclusiv.

În acest caz, contribuabilii care considerã cã sunt erori în sumele declarate inițial pot depune declarație rectificativã prin care sã declare obligațiile suplimentare și pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor declarate suplimentar dacã plãtesc aceste obligații, precum și obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), depun toate declarațiile fiscale și depun cererea de anulare a accesoriilor pânã la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.

Mãsura 3  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, dacã la aceastã datã contribuabilul datoreazã doar accesorii, iar obligațiile bugetare principale au fost stinse.

În acest caz, pentru a beneficia de mãsura anulãrii accesoriilor, contribuabilii trebuie sã plãteascã obligațiile curente (cele nãscute dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și cererea de anulare a accesoriilor pânã la 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii. Totodatã, în situația în care dobânzile, penalitãțile și toate accesoriile aferente obligațiilor bugetare principale principale au fost stinse dupã data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã, respectiv dupã data de 6 septembrie 2024, acestea se anuleazã și sunt supuse restituirii.

Mãsura 4
  - Anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale cu scadențe anterioare datei de 31 august 2024 inclusiv, stabilite prin decizie de impunere emisã ca urmare a controlului fiscal, care este în curs de derulare la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã.

În acest caz, contribuabilii care la data intrãrii în vigoare a ordonanței de urgențã au în derulare un control fiscal pot beneficia de anularea accesoriilor aferente obligațiilor stabilite suplimentar de organul de control dacã plãtesc aceste obligații pânã la termenul de platã stabilit în decizia de impunere și dacã depun cererea de anulare a accesoriilor în termen de 90 de zile de la data comunicãrii deciziei de impunere, indiferent dacã acest control a fost finalizat pânã la data de 25 noiembrie 2024 sau ulterior acestei date.

Mãsura 5
  -  Anularea unor obligații fiscale principale în cazul persoanelor fizice:

Pentru persoanele fizice care înregistreazã obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mic de 5.000 lei inclusiv, achitate în procent de 50% pânã la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordã:
- anularea unui procent de 50% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

Pentru persoanele fizice care înregistreazã obligații bugetare principale restante la data de 31 august 2024 inclusiv, în cuantum mai mare de 5.000 lei, achitate în procent de 75% pânã la data depunerii cererii de anulare, dar nu mai târziu de 25 noiembrie 2024, se acordã:
- anularea unui procent de 25% din obligațiile bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv;
- anularea dobânzilor, penalitãților și a tuturor accesoriilor aferente obligațiilor bugetare principale, restante la data de 31 august 2024 inclusiv.

În aceste cazuri, pentru a beneficia de anularea obligațiilor bugetare principale, persoanele fizice trebuie sã achite obligațiile curente (cele realizate dupã 1 septembrie 2024), sã depunã toate declarațiile fiscale și cererea de anulare pânã la data 25 noiembrie 2024 inclusiv, sub sancțiunea decãderii.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 33 / 5271
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Legiteam | Cherciu & Co is looking for two Junior ̸ Mid - Level Lawyers
LegiTeam | CMS CAMERON MCKENNA NABARRO OLSWANG LLP SCP is looking for: Associate (Banking & Finance Team)
Finanțele caută avocați pentru litigii arbitrale internaționale judecate potrivit regulilor de arbitraj ICC Paris | Acorduri-cadru de reprezentare juridică a României semnate cu cel mult 6 firme, într-un interval de 4 ani. Pentru de a primi cât mai multe propuneri, complete și corecte, termenul de transmitere a ofertelor a fost prelungit
Voicu & Asociații is looking for business lawyers (maximum 5 years from Bar admission)
Mega-proiectul Neptun Deep din Marea Neagră merge înainte, dau asigurări reprezentanții OMV Petrom, dar și arbitrajul cu statul român pentru modificarea legii offshore continuă | Avocații LDDP asigură apărarea în litigiul de la Curtea Internațională de Arbitraj de la Paris
GDPR | Avocații specializați în practica de Data Protection de la Reff & Asociații - Deloitte Legal spun că preocuparea pentru conformare excedează domeniul protecției datelor. Silvia Axinescu, Senior Managing Associate: ”Abordăm fiecare proiect într-o manieră holistică și recunoaștem că protecția datelor, deși foarte importantă, este doar o piesă a puzzle-ului”
Dr. Cosmin Vasile (Managing Partner ZRVP) va susține un curs de arbitraj la INPPA : “Procedura arbitrală în arbitrajul instituționalizat” | Înscrierile se fac până pe 10 octombrie
EXCLUSIV | O companie din grupul controlat de ”regele eolienelor” a trimis Ministerului Finanțelor o notificare de arbitraj și o cerere de soluționare pe cale amiabilă a disputei. Tratatul Cartei Energiei, temeiul juridic al conflictului cu statul român
Avocații noii generații | De vorbă cu Mihnea Orjan, avocat cu 5 ani experiență și recent laureat al Premiului de Excelență „Sarmiza Bilcescu-Alimănișteanu”, despre avocatură ca vocație, activitatea de cercetare, implicare și crez profesional: „Misiunea este pentru mine clară: să devin cel mai bun în ceea ce fac. Nu este o aroganță, este doar o înțelegere a faptului că trebuie să țintești spre Lună ca să ai șansa de a atinge o stea. Plănuiesc să fac ceea ce am făcut și până acum: să lupt pentru ceea ce cred și pentru cei care mă cheamă să îi apăr”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Cum se redactează o clauză compromisorie (Powered by ZRVP)
Filip & Company a asistat consorțiul de bănci care a intermediat emisiunea de obligațiuni prin care Romgaz a atras 500 mil. € de pe piețele internaționale | Olga Niță (partener) a coordonat echipa
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocați stagiari | Litigii
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...