
Parlamentul European a majorat ţintele referitoare la ponderea surselor regenerabile în consumul de energie al UE
12 Septembrie 2023
AgerpresConform noilor ţinte obligatorii adoptate marţi, sursele regenerabile vor trebui să reprezinte 42,5% din consumul de energie al UE până în 2030, scopul fiind de a ajunge la 45%.
Eurodeputaţii au votat marţi în favoarea unei intensificări a utilizării energiei din surse regenerabile, în conformitate cu Pactul verde şi cu planurile REPowerEU, informează Reuters.
Conform noilor ţinte obligatorii adoptate marţi, sursele regenerabile vor trebui să reprezinte 42,5% din consumul de energie al UE până în 2030, scopul fiind de a ajunge la 45%.
Legislaţia adoptată marţi va accelera şi procedurile de acordare a autorizaţiilor pentru noile centrale electrice pe bază de energie din surse regenerabile, cum ar fi panourile solare sau morile eoliene, fie de adaptare a celor existente. Autorităţilor naţionale nu ar trebui să le ia mai mult de 12 luni pentru a aproba instalaţii noi de energie din surse regenerabile dacă acestea sunt situate în aşa-numitele "zone prioritare pentru energia din surse regenerabile". Pentru restul zonelor, procesul nu trebuie să depăşească 24 de luni.
Conform noilor ţinte obligatorii adoptate marţi, sursele regenerabile vor trebui să reprezinte 42,5% din consumul de energie al UE până în 2030, scopul fiind de a ajunge la 45%.
Legislaţia adoptată marţi va accelera şi procedurile de acordare a autorizaţiilor pentru noile centrale electrice pe bază de energie din surse regenerabile, cum ar fi panourile solare sau morile eoliene, fie de adaptare a celor existente. Autorităţilor naţionale nu ar trebui să le ia mai mult de 12 luni pentru a aproba instalaţii noi de energie din surse regenerabile dacă acestea sunt situate în aşa-numitele "zone prioritare pentru energia din surse regenerabile". Pentru restul zonelor, procesul nu trebuie să depăşească 24 de luni.
În sectorul transporturilor, utilizarea surselor regenerabile de energie ar trebui să ducă la o reducere cu 14,5% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030. În acest sens, se poate introduce o pondere mai mare de biocombustibili avansaţi şi o cotă mai ambiţioasă pentru combustibilii din surse regenerabile de origine nebiologică, cum ar fi hidrogenul.
În plus, eurodeputaţii s-au asigurat că ţările Uniunii stabilesc un obiectiv orientativ pentru tehnologiile inovatoare în domeniul energiei din surse regenerabile care să fie de cel puţin 5% din capacitatea de energie din surse regenerabile nou instalată. Ele trebuie să definească şi un cadru obligatoriu pentru proiectele energetice transfrontaliere.
Eurodeputaţii au insistat să se stabilească criterii mai stricte privind utilizarea biomasei pentru a se asigura că Uniunea nu subvenţionează practici nesustenabile. Recoltarea biomasei nu ar trebui să afecteze calitatea solului şi biodiversitatea.
"În urmărirea unei mai mari independenţe energetice şi a reducerii emisiilor de CO2, ne-am ridicat obiectivele privind energia din surse regenerabile... Am desemnat sursele regenerabile de energie drept un interes public major, eficientizând procesul de aprobare a acestora. Ne focalizăm asupra energiei eoliene, energiei fotovoltaice, energiei hidroelectrice, energiei geotermale şi curenţilor de maree. Biomasa din lemn va rămâne clasificată drept energie regenerabilă. În conformitate cu principiul 'tăcerii pozitive', investiţiile vor fi considerate aprobate în absenţa feedback-ului administrativ. Acum avem nevoie urgentă de o organizare a pieţei UE a energiei electrice şi de o trecere imediată la hidrogen pentru o tranziţie mai ecologică", a declarat eurodeputatul Markus Pieper (PPE, Germania).
Legislaţia a fost adoptată cu 470 voturi pentru, 120 împotrivă şi 40 abţineri. Ea trebuie să fie aprobată în mod oficial de Consiliu pentru a intra în vigoare.
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() ![]() |
Articol 668 / 5424 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
![]() |

BREAKING NEWS
ESENTIAL
Exim Banca Românească participă la un credit sindicalizat de 110 mil. € atras de Moov Leasing. Filip & Company a asistat juridic băncile, cu o echipă coordonată de Alexandra Manciulea (partener)
NNDKP dezvoltă una dintre cele mai solide practici locale de Dreptul Mediului, cu mandate de impact în industrii cheie, consultanță sofisticată și reprezentare în litigii complexe, gestionate de o echipă specializată | Mădălina Vasile, coordonatoarea practicii: ”Oferirea de asistență personalizată, adaptată realităților juridice și identificarea unor soluții practice și fezabile pentru problemele clienților vor rămâne prioritare”
Schoenherr a asistat Hellman & Friedman în legătură cu investiția sa, alături de CVC, în Mehiläinen. Mădălina Neagu (partner) a coordonat echipa care a oferit consultanță juridică în România și Serbia
Women Lawyers | Adela Nuță, Managing Associate BACIU PARTNERS, spune că un loc este modelat de oamenii care îl compun, la fel cum oamenii sunt influențați de spiritul locului. „Iar atunci când această dinamică este construită pe curaj, agilitate și dorința de a atinge excelența, profesia devine mai mult decât o carieră, devine o modalitate de a înțelege, influența și transforma realitatea din jur”
Filip & Company a asistat Amstar Management în vânzarea hotelurilor Duke Romană și Duke Armenească din București. Ioana Roman (partener) a coordonat echipa
Cum lucrează avocații firmei Țuca Zbârcea & Asociații în proiectele de obținere și implementare a ajutoarelor de stat și cum îi pot ajuta pe clienții care solicită asistență | Șansele unui proiect depind de caracteristicile sale intrinseci, de îndeplinirea criteriilor de eligibilitate și de corectitudinea cu care sunt colectate documentele necesare depunerii dosarului. De vorbă cu Raluca Vasilache (Partener) și Andreea Oprișan (Partener) despre pașii care trebuie urmați și aspectele sensibile de care companiile trebuie să țină cont
Women Lawyers | De vorbă cu Angela Porumb (Partener Mușat & Asociații), avocat o carieră de peste 20 de ani în avocatura de business, care a ales această firmă din dorința clară de a evolua: ”Pasul spre Mușat & Asociații a fost definitoriu pentru maturizarea și împlinirea mea ca avocat. Am avut în acest fel avantajul de a intra în dosare complexe, cu rezonanță juridică, cauze ce, dincolo de pregătirea teoretică, au implicat creativitate maximă și obligatoriu efort de echipă”
Răsturnare de situație: doar trei case locale de avocați rămân în topul global al celor mai bune 100 de firme implicate în arbitraje internaționale | Filip & Company intră în top, iar două firme cu un trecut bogat în domeniul arbitrajelor și prezență constantă în ghidurile de profil au părăsit clasamentul. ZRVP și LDDP rămân pilonii prezenței românești în GAR 100, ediția 2025
Women Lawyers | De vorbă cu Gabriela Neagu, Managing Associate la Băncilă, Diaconu și Asociații, avocatul care a construit de la zero practica de Banking & Finance a firmei: „Să ai șansa nu doar să faci parte dintr-o echipă, ci să o modelezi și să o dezvolți, este un proces care îți aduce atât satisfacție, cât și o responsabilitate reală”
Rundă de promovări în mai multe arii de practică în biroul Kinstellar din București. Magdalena Răducanu preia rolul de Partener, alți șase avocați fac un pas înainte în carieră | Victor Constantinescu (Managing Partner): ”Aceste promovări recente nu sunt doar etape importante în cariera colegilor noștri, ci și confirmare a abilității lor de leadership și a rolurilor esențiale în cadrul biroului nostru”
Women Lawyers | De vorbă cu Andreea Soare (Senior Associate - BSMP), avocat care spune că pentru a avea o carieră durabilă, este fundamental să fii cu adevărat pasionat de munca pe care o depui și dedicat îndeplinirii cu succes a mandatelor încredințate. ”Principalele avantaje ale apartenenței la această firmă sunt diversitatea proiectelor la care avem acces și oportunitățile de dezvoltare professională. Cultura deschisă și orientată spre colaborare permite un schimb constant de idei și soluții creative”
Filip & Company a asistat BT Pensii în preluarea fondului BRD Medio, care devine Pensia Mea Plus. Vânzătorii au lucrat cu avocații PNSA
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...