ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Producătorii agricoli afectaţi de secetă vor putea solicita suspendarea ratelor la bănci până la finele 2025 (proiect)

18 Septembrie 2024   |   Agerpres

Decizia de a implementa aceste măsuri a fost luată din cauza faptului că fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel naţional, încă din 2023, confimată şi prin analizele şi informările realizate de către Administraţia Naţională de Meteorologie, spun iniţiatorii proiectului.

 
 
Producătorii agricoli afectaţi de secetă vor putea solicita suspendarea rambursării datoriilor, precum şi a ratelor, dobânzilor şi comisioanelor scadente, până la finele anului 2025, pentru contractele de credit sau de leasing încheiate cu bănci sau instituţii financiare nebancare, potrivit unui proiect de ordonanţă de urgenţă publicat pe site-ul Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

"Pentru suspendarea de drept a rambursării ratelor, dobânzilor şi comisioanelor, debitorii trimit creditorilor o solicitare de suspendare, în format letric sau prin poşta electronică, la datele de contact precizate în contractul de credit, până cel târziu la data de 31 decembrie 2024 (...) însoţită de copia proceselor verbale de constatare şi evaluare a pagubelor la culturi agricole, încheiate pentru culturile agricole înfiinţate în toamna anului 2022, toamna anului 2023, în primăvara anilor 2022, 2023 şi 2024, pentru plante perene, plantaţii pomicole şi plantaţii viticole, care au fost afectate de seceta pedologică din anii agricoli 2022 -2023-2024", se arată în document.


O altă condiţie pe care fermierii trebuie să o îndeplinească pentru a beneficia de măsura de suspendare a ratelor este ca dobânda la credite, percepută de către creditor, să fie mai mare de 2% + ROBOR la data depunerii solicitării de suspendare.

Pe de altă parte, creditorii instituţii financiare bancare, instituţii financiare nebancare, furnizorii de utilităţi, precum şi distribuitorii şi furnizorii de resurse materiale agricole folosite la înfiinţarea şi producţia agricolă vegetală nu întreprind măsuri de recuperare, executare silită, asupra creanţelor acumulate, nu întreprind măsuri de exigibilizare precum insolvenţa, declararea scadenţei anticipate, altele asemenea, până la finalul anului 2025, potrivit proiectului.

Decizia de a implementa aceste măsuri a fost luată din cauza faptului că fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel naţional, încă din 2023, confimată şi prin analizele şi informările realizate de către Administraţia Naţională de Meteorologie, spun iniţiatorii proiectului.

"În contextul caracterizat de efectele resimţite în sectorul agricol ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei începând cu luna februarie a anului 2022, precum şi faptul că în anul 2023 fermierii s-au confruntat cu seceta pedologică care s-a manifestat cu un caracter puternic până la extrem, pe areale agricole extinse la nivel naţional, şi care a afectat suprafeţe semnificative cu culturi/plantaţii producând pagube însemnate la nivelul recoltelor obţinute în anul 2023 pe aceste suprafeţe, a fost adoptată Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.4/2024 pentru stabilirea unor măsuri de sprijin cu caracter temporar, destinate producătorilor agricoli în scopul gestionării efectelor fenomenului de secetă pedologică din anul 2023 şi ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei", se arată n proiect.

De asemenea, s-a constatat că agricultura din România continuă să se confrunte şi în anul agricol 2024 cu o lipsă semnificativă de precipitaţii care a indus fenomenul de secetă pedologică accentuată pe areale agricole extinse la nivel naţional, în special în Oltenia, Muntenia, Dobrogea, estul Moldovei, vestul Banatului şi Crişanei.

"Manifestarea acestor fenomene a avut efecte negative asupra culturilor agricole înfiinţate în toamna anului 2023, fiind afectate de seceta pedologică şi/sau grindina puternică în procente de 70% - 100%, culturile grâu, orz, orzoaică, ovăz, rapiţă. Totodată, primăvara - vara anului 2024 a fost caracterizată de o lipsă masivă de precipitaţii, printr-un regim termic al aerului mai ridicat decât în mod obişnuit în aproape toată ţară, chiar deosebit de ridicat în zonele de câmpie, iar din punct de vedere pluviometric, local în nordul, centrul, estul, vestul şi sudul ţării, căderile de grindină şi cantităţile de apă mai însemnate căzute în intervale scurte de timp, asociate cu intensificări ale vântului cu aspect de vijelie, au afectat prin ruperea ramurilor, scuturarea fructelor, aparat foliar rupt/perforat/sfâşiat, culturi înfiinţate în primăvara anului 2024, în special de porumb şi de floarea-soarelui", se arată în proiect.

În urma centralizării datelor privind fermierii care au depus înştiinţări cu suprafeţele şi culturile afectate, la nivelul Centrului Operativ pentru Situaţii de Urgenţă din cadrul MADR, pentru culturile din toamna anului 2023, un număr de peste 16.000 de fermieri au solicitat constatarea şi evaluarea pagubelor la culturi. Au fost încheiate procese-verbale de constatare şi evaluare a pagubelor pentru suprafaţa de peste 320.000 hectare, din care peste 200.000 hectare cu grâu.

Cea mai mare parte a acestor suprafeţe sunt afectate până la calamitate totală, cu procente cuprinse între 50% şi 100%, se arată în document.

Pentru celelalte culturi din primăvara anului 2024 în special porumb şi floarea soarelui, plante perene, plantaţii pomicole, plantaţii viticole sunt înregistrate peste 138.000 de solicitări ale fermierilor pentru constatarea şi evaluarea pagubelor, pentru care se întocmesc procese-verbale, pentru o suprafaţă totală la nivel naţional, de peste 2,2 milioane ha teren agricol.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 1 / 5247
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Avansul cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Rising Stars | Tudor Bonifate, primul admis la Facultatea de Drept și mai apoi șef de promoție în 2022, cu media 10, a ales să profeseze ca avocat la Țuca Zbârcea & Asociații: ”Învăț permanent – de la avocații care mă coordonează, de la colegii mei avocați, de la profesorii cu care am șansa de a colabora la facultate, de la studenții mei. Cred că avocatura mă face un profesor mai bun, după cum profesoratul mă face un avocat mai bun”
LegiTeam | Mitel & Asociații recrutează avocați stagiari
LegiTeam | Mitel & Asociatii caută avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Societar și Comercial)
LegiTeam | Mitel & Asociații caută avocat cu experiență (Drept Imobiliar)
„The Lawyer European Awards 2024”| Patru firme cu activitate în România concurează pentru titlu la secțiunea ”Law Firm of the Year: South Eastern Europe” | Popescu & Asociații și TZA, pe lista scurtă a premianților. ZRVP, pentru a treia oară în ultimii cinci ani, printre finaliștii secțiunii ”European litigation team of the year”
LegiTeam: Reff & Associates is looking for a 3 - 5 years Atorney at Law | Dispute Resolution
Încă un spin-off în piața avocaturii | Luminița Popa și Miruna Suciu, fondatoarele Suciu Popa, o iau pe drumuri diferite. Popa Legal se va focusa pe practica de arbitraj, iar Suciu Partners anunță consolidarea echipei
Semne de redresare: CMS European M&A Outlook 2025 | Piața de fuziuni și achiziții din Europa prezintă semne de redresare, ECE înregistrează o creștere în valoarea tranzacțiilor. Horea Popescu, Managing Partner CMS Romania si Coordonator Corporate M&A în ECE: ”Această revenire sugerează că, în ciuda așteptărilor diferite, Europa Centrală și de Est este văzută din ce în ce mai mult ca o piață promițătoare pentru fuziuni și achiziții, cu un puternic potențial de creștere”
Țuca Zbârcea & Asociații apără interesele statului român în litigiul inițiat de Damen Holding la Curtea de Arbitraj de la Viena | Legea 187 ̸ 2023 referitoare la guvernanța corporativă a întreprinderilor publice a pus pe butuci modelul de cooperare cu investitorul olandez la Damen Shipyards Mangalia SA, o companie în care statul deține 51%, prin Șantierul Naval 2 Mai SA. Pierderea litigiului antrenează plata unor ”despăgubiri semnificative”
MidEuropa a angajat banca de investiţii Rothschild pentru vânzarea Regina Maria (România) și MediGroup (Serbia). Firma de avocați A&O Shearman, care colaborează pe piața locală cu RTPR, asigură suport juridic în pregătirea tranzacției | Este de așteptat ca unele dintre cele mai importante firme de private equity active în CEE și jucători strategici să își manifeste interesul, dar numai câțiva pretendenți pot susține prețul de 12-13x EBITDA solicitat de MidEuropa
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...