ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Raportul legislativ al lunii ianuarie 2023

02 Februarie 2023   |   Agerpres

S-a redus cota TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare (Legea nr. 39/2023)

 
 
Mandatele unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost prelungite cu şase luni (Legea nr. 20/2003). Montarea de repartitoare individuale pentru căldură este obligatorie în imobilele de tip condominiu până la 31 decembrie 2023 (Legea nr. 24/2023). Pacientele asigurate beneficiază de servicii de evaluare şi consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii (Legea nr. 33/2023). Se acordă facilităţi fiscale la abonamentele pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual (Legea nr. 34/2023). Anul 2023 a fost declarat "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu" (Legea nr. 38/2023). S-a redus cota TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare (Legea nr. 39/2023).


Printre legile promulgate în luna ianuarie 2023, se numără:

* Legea nr. 20/2003 din 9 ianuarie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 139/2022 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)
* Legea nr. 24 din 9 ianuarie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică
* Legea nr. 33 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
* Legea nr. 34/2023 din 11 ianuarie pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* Legea nr. 38/2023 din 12 ianuarie 2023 privind instituirea anului 2023 ca "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu"
* Legea nr. 39/2023 din 12 ianuarie 2023 pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

* Legea nr. 20/2023 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al ANRE
Legea prevede că mandatele în derulare ale membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care au expirat pe 23 octombrie 2022, se prelungesc pentru o perioadă de şase luni. În expunerea de motive a actului normativ se arată că acest comitet, format din şapte membri, poate funcţiona în mod regulamentar doar în prezenţa a patru dintre aceştia.

La 23 octombrie 2022, expirau mandatele deţinute de patru membri ai Comitetului de reglementare al ANRE, respectiv cele ale preşedintelui Dumitru Chiriţă, vicepreşedintelui Nagy-Bege Zoltan şi ale membrilor Cornelia Sulger şi Gabriel Gheorghe.

Legea a fost adoptată în procedură de urgenţă şi a fost promulgată la 9 ianuarie 2023, conform site-ului https://www.cdep.ro/.

* Legea nr. 24/2023 privind montarea contoarelor pentru energie termică, obligatorie în imobilele de tip condominiu până pe 31 decembrie 2023
"În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit", prevede actul normativ.

Legea mai arată că "pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire".

În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul arată că, în instituirea acestei obligaţii, stau la bază mai multe directive europene ale căror măsuri de transpunere nu au fost transmise Comisiei Europene până la acea dată, motiv pentru care Comisia poate propune, în orice moment, Curţii de Justiţie să aplice sancţiuni pecuniare României, potrivit site-ului www.cdep.ro.

* Legea nr. 33/2023 privind asigurarea de servicii psihologice, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii
Legea reglementează dreptul pacientelor asigurate de a beneficia de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii.

Consilierea psihologică se va putea presta, la cerere, pe parcursul unei perioade de 126 de zile după naştere, pentru un număr de maximum şase ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul unităţilor sanitare de specialitate ori unităţilor sanitare care au în structură secţii sau compartimente de obstetrică-ginecologie şi în cadrul cărora au născut.

În expunerea de motive se invocă studiile care arată că depresia postpartum, precum şi episoadele de baby-blues, apărute imediat după naştere, au efecte negative atât asupra mamei, cât şi asupra copilului.

Propunerea legislativă a fost înregistrată la Cameră în iunie 2022 de către deputaţi ai PSD, PNL, USR, AUR şi minorităţi. A fost promulgată la 11 ianuarie 2023.

* Legea nr. 34/2023 privind acordarea de facilităţi fiscale pentru practicarea sportului
Actul normativ stipulează că beneficiază de facilităţi fiscale abonamentele pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.

Ordinea includerii veniturilor respective în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat se stabileşte de angajator, se mai arată în lege.

Propunerea legislativă a aparţinut mai multor deputaţi şi senatori PSD şi USR, fiind înregistrată la Parlament, în septembrie 2022.

În expunerea de motive, iniţiatorii arată că speranţa de viaţă la naştere în România rămâne printre cele mai scăzute din UE în anul 2021 şi că activitatea sportivă ar prelungi speranţa de viaţă. A fost promulgată la 11 ianuarie 2023.

* Legea nr. 38/2023 privind instituirea anului 2023 ca "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu"
Cu prilejul sărbătoririi "Anului cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu", se organizează evenimente culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţilor şi operelor acestora, se arată în textul de lege.

Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru a organiza sau sprijini evenimentele ce au loc cu aceste ocazii.

Iniţiativa legislativă a aparţinut mai multor deputaţi şi senatori de la toate formaţiunile politice parlamentare, fiind depusă în parlament în noiembrie 2022. Legea a fost promulgată la 12 ianuarie 2023, conform site-ului www.cdep.ro.

* Legea nr. 39/2023 privind reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare
Actul normativ prevede reducerea cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.

Propunerea legislativă a fost făcută de parlamentari ai PSD, PNL şi USR, iniţiatorii arătând, în expunerea de motive, faptul că actualul context climatic şi geopolitic pune o presiune ridicată pe ansamblul sistemului energetic global şi naţional. "Ne confruntăm cu un deficit structural, în contextul cererii crescute pentru energie şi a unei oferte asupra căreia acţionează constrângeri de natură ecologică şi legislativă. (...). În acest context, propunerea vine în sprijinul investiţiilor în eficienţa energetică, prin reducerea consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de energie, informează site-ul www.cdep.ro.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate*







* campuri obligatorii


Articol 855 / 5212
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Departamentul de Dispute Resolution contribuie cu peste 80% la cifra de afaceri a firmei Șerban & Asociații și este de așteptat ca veniturile să crească anul acesta. Casa de avocați este în discuții pentru preluarea unor mandate de arbitraj internațional | Radu Șerban (Partener): ”Volumul de muncă a fost unul intens, atât pe latura de penal a departamentului, cât și pe cea de civil, iar gradul de sofisticare este unul foarte ridicat”
Cum lucrează echipele din practica de Dispute Resolution de la Băiculescu și Asociații, ce mandate gestionează și care sunt proiectele reprezentative în care asistă clienții | Vasile Băiculescu, Managing Partner: ”Anul trecut a fost unul crucial, societatea noastră prosperând în acest domeniu mai mult decât oricând, atât prin îmbogățirea substanțială a portofoliului de clienți, cât și prin rezultatele obținute în dosare. În 2024, asistăm la o clară continuare a evoluției”
CMS îl promovează pe Andrei Cristescu în poziția de Counsel în cadrul biroului din România. Horea Popescu (Managing Partner): Andrei reflectă perfect valorile CMS, mai ales prin munca sa în echipă și implicarea în mentoratul colegilor juniori
Băncilă, Diaconu și Asociații SPRL a asistat Goodpack SRL, societate parte din portofoliul CEECAT Capital, în procesul de achiziție a Paccor Romania SRL
Wolf Theiss a asistat fondurile Cerberus Capital Management și Revetas Capital în legătură cu vânzarea complexului de birouri The Landmark din București. Partenerul Ileana Glodeanu a coordonat echipa multidisciplinară de avocați
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Ștefania Andruhovici, Directorul Departamentul Juridic - Electrica SA: „Misiunea de a promova principii sănătoase se extinde dincolo de cadrul biroului, datoria noastră fiind aceea de a fi, prin tot ceea ce facem, un exemplu pentru cei din jur”
Cel mai amplu domeniu de master din România și din istoria învățământului juridic superior românesc, la Facultatea de Drept din Universitatea București. Anul acesta vor fi 14 programe, unele derulate în colaborare cu instituții de învățământ din străinătate | Prof. univ. dr. Răzvan Dincă, decanul Facultății: “Atunci când comunicarea în domeniile la care se referă specializarea se face, din cauza caracterului lor global, în limba engleză, organizăm și noi programele în limba engleză pentru administrarea corectă a terminologiei juridice specifice”
Filip & Company a asistat AROBS la cea mai mare operațiune de majorare de capital a unei companii de tehnologie listată la BVB. Olga Niță, partenerul care a coordonat echipa de proiect: ”Operațiunea nu doar că subliniază angajamentul față de creștere și inovație, dar contribuie semnificativ la dezvoltarea și consolidarea pieței noastre de capital”
RTPR alături de Global Records, compania independentă de top de muzică dance din CEE, la semnarea parteneriatul strategic cu Believe, una dintre cele mai importante companii de muzică digitală din lume
RMGC a pus deoparte 1,5 milioane de dolari pentru anularea deciziei în litigiul tranșat în favoarea României și pentru recuperarea costurilor generate de procedura de arbitraj | Cererea de anulare a fost depusă la secretarieatul ICSID. Compania vrea să lupte în instanță și pentru licența de exploatare de la Roșia Montană, anulată de ANRM luna trecută
Popescu & Asociații își extinde echipa de profesioniști și anunță cooptarea în structura de conducere a avocatului Bogdan ILEA, fost secretar de stat în Ministerul Justiției, care va coordona practica de Regulatory, Government & Public Affairs | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Profesionalismul și dedicarea sa sunt aliniate perfect cu valorile noastre”
Filip & Company a asistat Banca Transilvania în tranzacția de securitizare sintetică cu Banca Europeană de Investiții și Fondul European de Investiții
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...