Raportul legislativ al lunii ianuarie 2023
02 Februarie 2023
AgerpresS-a redus cota TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare (Legea nr. 39/2023)
Mandatele unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) au fost prelungite cu şase luni (Legea nr. 20/2003). Montarea de repartitoare individuale pentru căldură este obligatorie în imobilele de tip condominiu până la 31 decembrie 2023 (Legea nr. 24/2023). Pacientele asigurate beneficiază de servicii de evaluare şi consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii (Legea nr. 33/2023). Se acordă facilităţi fiscale la abonamentele pentru practicarea sportului şi educaţiei fizice în limita echivalentului în lei al sumei de 400 euro anual (Legea nr. 34/2023). Anul 2023 a fost declarat "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu" (Legea nr. 38/2023). S-a redus cota TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare (Legea nr. 39/2023).
Printre legile promulgate în luna ianuarie 2023, se numără:
* Legea nr. 20/2003 din 9 ianuarie 2023 pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 139/2022 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE)
* Legea nr. 24 din 9 ianuarie 2023 privind aprobarea Ordonanţei de urgentă a Guvernului nr. 130/2022 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 121/2014 privind eficienţa energetică
* Legea nr. 33 din 11 ianuarie 2023 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii
* Legea nr. 34/2023 din 11 ianuarie pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* Legea nr. 38/2023 din 12 ianuarie 2023 privind instituirea anului 2023 ca "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu"
* Legea nr. 39/2023 din 12 ianuarie 2023 pentru completarea art. 291 alin. (3) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal
* Legea nr. 20/2023 privind prelungirea mandatelor unor membri ai Comitetului de reglementare al ANRE
Legea prevede că mandatele în derulare ale membrilor Comitetului de reglementare al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), care au expirat pe 23 octombrie 2022, se prelungesc pentru o perioadă de şase luni. În expunerea de motive a actului normativ se arată că acest comitet, format din şapte membri, poate funcţiona în mod regulamentar doar în prezenţa a patru dintre aceştia.
La 23 octombrie 2022, expirau mandatele deţinute de patru membri ai Comitetului de reglementare al ANRE, respectiv cele ale preşedintelui Dumitru Chiriţă, vicepreşedintelui Nagy-Bege Zoltan şi ale membrilor Cornelia Sulger şi Gabriel Gheorghe.
Legea a fost adoptată în procedură de urgenţă şi a fost promulgată la 9 ianuarie 2023, conform site-ului https://www.cdep.ro/.
* Legea nr. 24/2023 privind montarea contoarelor pentru energie termică, obligatorie în imobilele de tip condominiu până pe 31 decembrie 2023
"În imobilele de tip condominiu racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică în sistem de distribuţie orizontală este obligatorie montarea sistemelor de măsurare până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire şi apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit", prevede actul normativ.
Legea mai arată că "pentru condominiile cu distribuţie verticală a agentului termic în care utilizarea de contoare individuale nu este fezabilă din punct de vedere tehnic sau nu este eficientă din punct de vedere al costurilor este obligatorie montarea sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, respectiv a repartitoarelor de costuri, pe toate corpurile de încălzire din fiecare apartament sau spaţiu cu altă destinaţie decât cea de locuit, în condiţiile în care există realizat la nivel de condominiu un sistem de echilibrare hidraulică a instalaţiei de încălzire".
În expunerea de motive a proiectului de lege, Guvernul arată că, în instituirea acestei obligaţii, stau la bază mai multe directive europene ale căror măsuri de transpunere nu au fost transmise Comisiei Europene până la acea dată, motiv pentru care Comisia poate propune, în orice moment, Curţii de Justiţie să aplice sancţiuni pecuniare României, potrivit site-ului www.cdep.ro.
* Legea nr. 33/2023 privind asigurarea de servicii psihologice, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii
Legea reglementează dreptul pacientelor asigurate de a beneficia de servicii de evaluare psihologică şi consiliere psihologică, în vederea prevenirii şi tratării tulburărilor psihice asociate sarcinii şi naşterii.
Consilierea psihologică se va putea presta, la cerere, pe parcursul unei perioade de 126 de zile după naştere, pentru un număr de maximum şase ore stabilite împreună cu medicul de specialitate obstetrică-ginecologie şi psihologul din cadrul unităţilor sanitare de specialitate ori unităţilor sanitare care au în structură secţii sau compartimente de obstetrică-ginecologie şi în cadrul cărora au născut.
În expunerea de motive se invocă studiile care arată că depresia postpartum, precum şi episoadele de baby-blues, apărute imediat după naştere, au efecte negative atât asupra mamei, cât şi asupra copilului.
Propunerea legislativă a fost înregistrată la Cameră în iunie 2022 de către deputaţi ai PSD, PNL, USR, AUR şi minorităţi. A fost promulgată la 11 ianuarie 2023.
* Legea nr. 34/2023 privind acordarea de facilităţi fiscale pentru practicarea sportului
Actul normativ stipulează că beneficiază de facilităţi fiscale abonamentele pentru utilizarea facilităţilor sportive în vederea practicării sportului şi educaţiei fizice cu scop de întreţinere, profilactic sau terapeutic oferite de furnizori ale căror activităţi sunt încadrate la codurile CAEN 9311, 9312 sau 9313, plătite în scopul personal al contribuabilului, în limita echivalentului în lei a 400 euro anual pentru fiecare persoană.
Ordinea includerii veniturilor respective în plafonul lunar de cel mult 33% din salariul de bază corespunzător locului de muncă ocupat se stabileşte de angajator, se mai arată în lege.
Propunerea legislativă a aparţinut mai multor deputaţi şi senatori PSD şi USR, fiind înregistrată la Parlament, în septembrie 2022.
În expunerea de motive, iniţiatorii arată că speranţa de viaţă la naştere în România rămâne printre cele mai scăzute din UE în anul 2021 şi că activitatea sportivă ar prelungi speranţa de viaţă. A fost promulgată la 11 ianuarie 2023.
* Legea nr. 38/2023 privind instituirea anului 2023 ca "Anul cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu"
Cu prilejul sărbătoririi "Anului cultural Dimitrie Cantemir şi Ciprian Porumbescu", se organizează evenimente culturale, artistice sau educaţionale dedicate celebrării vieţilor şi operelor acestora, se arată în textul de lege.
Parlamentul, Administraţia Prezidenţială, Guvernul, autorităţile administraţiei publice centrale şi locale, precum şi instituţiile publice aflate în subordinea sau coordonarea acestora pot aloca fonduri din bugetele proprii pentru a organiza sau sprijini evenimentele ce au loc cu aceste ocazii.
Iniţiativa legislativă a aparţinut mai multor deputaţi şi senatori de la toate formaţiunile politice parlamentare, fiind depusă în parlament în noiembrie 2022. Legea a fost promulgată la 12 ianuarie 2023, conform site-ului www.cdep.ro.
* Legea nr. 39/2023 privind reducerea cotei TVA de la 19% la 5% pentru livrările de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi solare
Actul normativ prevede reducerea cotei de TVA aferentă livrărilor de pompe de căldură, panouri fotovoltaice şi panouri solare termice, de la nivelul standard de 19% la 5% asupra bazei de impozitare, în scopul reducerii consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de profil.
Propunerea legislativă a fost făcută de parlamentari ai PSD, PNL şi USR, iniţiatorii arătând, în expunerea de motive, faptul că actualul context climatic şi geopolitic pune o presiune ridicată pe ansamblul sistemului energetic global şi naţional. "Ne confruntăm cu un deficit structural, în contextul cererii crescute pentru energie şi a unei oferte asupra căreia acţionează constrângeri de natură ecologică şi legislativă. (...). În acest context, propunerea vine în sprijinul investiţiilor în eficienţa energetică, prin reducerea consumului de energie electrică şi a dependenţei consumatorilor faţă de volatilitatea pieţei de energie, informează site-ul www.cdep.ro.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 978 / 5335 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
ZRVP: 30 de ani de tradiție în avocatură, un nou look pentru viitor | Cosmin Vasile (managing partner): Noua imagine reflectă identitatea și tradiția brandului nostru, reinterpretate într-o manieră modernă și îndrăzneață
Bulboacă și Asociații facilitează atragerea de finanțare, la final de an, pentru o companie românească de succes din industria panificației
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Mușat & Asociații a obținut rejudecarea cererii de revizuire în cazul torționarilor lui Gheorghe Ursu
Edward Sukyas pierde arbitrajul cu statul român și trebuie să plătească peste o jumătate de milion de euro - cheltuieli arbitrale și onorarii plătite avocaților care au apărat România. Litigiul cu Jack Sukyas merge mai departe, modul de alocare a cheltuielilor de arbitraj fiind decis într-o etapă ulterioară a procedurii | Cât au însumat onorariile primite de avocații români aflați de-o parte și alta a baricadei și ce sume au încasat arbitrii
Filip & Company a asistat Mozaik Investments la vânzarea unui pachet minoritar din acțiunile 5 to go către Invenio Partners și ACP
Mușat & Asociații își actualizează identitatea vizuală și lansează un nou website
Pentru echipa de insolvență de la Țuca Zbârcea & Asociații, anul 2024 s-a caracterizat printr-o intensificare a volumului de muncă, cu mandate noi care s-au adăugat unui portofoliu existent bogat. Cele mai multe proiecte au avut complexitate și miză ridicată, necesitând extinderea echipelor implicate și un volum mai intens de activitate | De vorbă cu Cătălina Mihăilescu (Partener) despre activitatea departamentului și planurile de viitor
INTERVIURI 2+1 | Povestea lui “Timi”, numele de alint al biroului NNDKP din Nord-Vestul țării, înființat acum 20 de ani într-o perioadă fără smartphone, Google sau LinkedIn, spusă de doi avocați care au trăit intens toate etapele devenirii sale ca furnizor pentru mediul de afaceri local, standard de etică și membru al comunității academice: ”Vineri la prânz încă nu se născuse ideea; luni, la 10:15, era aprobată”. Mai apoi, ”cu profesionalism, corectitudine și smerenie” a devenit ”un organism viu și adaptabil, care se modelează după viața afacerilor din regiune în fiecare moment”
Meet the Professionals | Din vorbă în vorbă cu Cristina Roșu, proaspăt promovată Partner în cadrul firmei Toncescu și Asociații - KPMG Legal: “Angajarea mea la KPMG Legal după terminarea facultății a fost punctul de plecare al unei călătorii profesionale frumoase și pline de satisfacții, care m-a adus unde sunt astăzi. Am crescut încet, dar constant, în această firmă, dezvoltându-mă ca profesionist, dar mai ales ca om”
Echipa Wolf Theiss dedicată proiectelor din materia insolvenței este în proces de creștere și consolidare, având în vedere interesul ridicat acordat acestui domeniu și creșterea numărului și complexității proiectelor. ”În perioada recentă, ne-au fost solicitate de către clienți numeroase analize privind posibila deschidere a procedurii insolvenței, efectele și riscurile unei astfel de proceduri, dar și opțiunile reglementate pentru restructurarea afacerii, ceea ce arată interesul crescut al companiilor în utilizarea mecanismelor legale”, spun avocații
Băiculescu & Asociații continuă extinderea. Alți doi avocați se alătură firmei, întărind departamentele de Drept Penal și Litigii | Vasile Băiculescu (Managing Partner): ”Fundația unei societăți de avocatură este formată din echipe solide, orientate spre soluții și dedicare pentru client. Continuăm să creștem pentru a oferi un serviciu de calitate”
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...