ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

CoE: România trebuie să aplice hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale

21 Martie 2024   |   AGERPRES

Două dintre cauze sunt "Centrul de Resurse Juridice în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României" şi "N. (nr. 2) împotriva României" şi se referă la deficienţele sistemului de protecţie juridică a adulţilor cu dizabilităţi intelectuale sau cu probleme de sănătate mintală şi la accesul acestora la justiţie.

 
 
România trebuie să pună în aplicare hotărârile Curţii Europene a Drepturilor Omului privind drepturile persoanelor cu dizabilităţi intelectuale, se arată în două comunicări publicate joi de Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei şi adresate Comitetului de Miniştri, conform site-ului CoE.

Două dintre cauze sunt "Centrul de Resurse Juridice în numele lui Valentin Câmpeanu împotriva României" şi "N. (nr. 2) împotriva României" şi se referă la deficienţele sistemului de protecţie juridică a adulţilor cu dizabilităţi intelectuale sau cu probleme de sănătate mintală şi la accesul acestora la justiţie.


În aceste două speţe, Comisarul pentru Drepturile Omului al Consiliului Europei subliniază necesitatea de a lua măsuri suplimentare pentru a înlocui tutela cu sprijinul în luarea deciziilor şi pentru a se asigura că persoanele vulnerabile, în special cele aflate în instituţii, pot beneficia de un sprijin independent şi eficient.

De asemenea, conform comunicatului de pe site-ul CoE, Comisarul subliniază importanţa de a permite o monitorizare atentă a instituţiilor, inclusiv de către ONG-uri, de a stabili mecanisme accesibile de depunere a plângerilor, de a asigura raportarea şi anchetarea adecvată a cazurilor de abuz şi deces şi de a creşte consolidarea capacităţilor în sistemul judiciar.

În ceea ce priveşte cauza "Parascineti împotriva României", grupul "Cristian Teodorescu" şi grupul "N. împotriva României", referitoare la încălcări ale drepturilor omului în contextul sănătăţii mintale, Comisarul subliniază necesitatea imperativă a unei abordări bazate pe drepturile omului în ceea ce priveşte îngrijirea sănătăţii mintale, care să implice o trecere fundamentală de la constrângere şi instituţionalizare la servicii în comunitate care să respecte drepturile şi demnitatea persoanelor.

Este necesară abrogarea dispoziţiilor legale care permit detenţia discriminatorie a persoanelor cu dizabilităţi intelectuale sau psihosociale şi asigurarea furnizării asistenţei medicale, inclusiv a asistenţei psihiatrice, pe baza consimţământului liber exprimat şi acordat în cunoştinţă de cauză, mai precizează Comisarul.

"Autorităţile ar trebui să iniţieze măsuri pentru dezvoltarea progresivă şi asigurarea accesului la servicii de îngrijire a sănătăţii mintale de calitate, conforme normelor privind drepturile omului, în întreaga ţară", menţionează Comisarul, subliniind, în plus, necesitatea de a aborda situaţia numărului mare de persoane care continuă să trăiască în instituţii psihiatrice din cauza lipsei de servicii în comunitate.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 6 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...