Comisia Europeană solicită României să ridice restricţia impusă veterinarilor de a presta servicii dintr-un alt stat
14 Iulie 2023
AgerpresTrimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.
Comisia Europeană a decis, vineri, să iniţieze o procedură de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor prin trimiterea unei scrisori de punere în întârziere Germaniei şi a trimis un aviz motivat Belgiei, Ciprului şi României pentru transpunerea incorectă a Directivei 2005/36/CE privind calificările profesionale.
Trimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Directiva 2005/36/CE facilitează mobilitatea profesională şi recunoaşterea calificărilor la nivel transfrontalier. Aceste norme ale UE au un rol esenţial în abordarea deficitului de forţă de muncă calificată în întreaga UE. Este vorba în special de domeniul asistenţei medicale, care a fost afectat în mod deosebit de pandemia de COVID-19, unde normele contribuie la o mai bună realocare a personalului calificat acolo unde este necesar.
Trimiterea unui aviz motivat reprezintă a doua etapă a procedurii de infringement.
Potrivit unui comunicat al Executivului comunitar, Directiva 2005/36/CE facilitează mobilitatea profesională şi recunoaşterea calificărilor la nivel transfrontalier. Aceste norme ale UE au un rol esenţial în abordarea deficitului de forţă de muncă calificată în întreaga UE. Este vorba în special de domeniul asistenţei medicale, care a fost afectat în mod deosebit de pandemia de COVID-19, unde normele contribuie la o mai bună realocare a personalului calificat acolo unde este necesar.
În cazul României, procedura se referă la restricţia severă impusă medicilor veterinari de a presta temporar servicii dintr-un alt stat membru al UE, întrucât legislaţia română impune acestora să obţină o autorizaţie prealabilă din partea forului profesional relevant înainte de a li se permite să presteze servicii temporare.
În cazul Germaniei, procedura vizează obstacolele din calea recunoaşterii calificărilor profesionale ale moaşelor.
În ceea ce priveşte Belgia, este vorba despre impunerea unor cerinţe lingvistice excesive pentru cadrele didactice care doresc să lucreze în Comunitatea franceză, ceea ce limitează considerabil posibilitatea profesorilor străini de a lucra în Belgia.
În ceea ce priveşte Ciprul, procedura de constatare a neîndeplinirii obligaţiilor vizează obligaţia de şedere în Cipru pentru avocaţii care doresc să îşi presteze serviciile acolo, chiar dacă cerinţele privind reşedinţa sunt interzise în temeiul normelor UE.
Belgia, Germania, Cipru şi România au la dispoziţie două luni pentru a răspunde argumentelor prezentate de Comisie. În caz contrar, Comisia poate să trimită un aviz motivat Germaniei sau să sesizeze Curtea de Justiţie a Uniunii Europene cu privire la Belgia, Cipru şi România.
Publicitate pe BizLawyer? |
Articol 459 / 4588 | Următorul articol |
Publicitate pe BizLawyer? |
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Meet the Professionals | Monica Constantin, Legal & Corporate Affairs Director - Bergenbier SA, avocat ”antrenat” în multinaționale și cu o bogată experiență dobândită în gestionarea unor tranzacții de referință pe piața locală: ”Oamenii pe care i-am întâlnit au făcut diferența și au contribuit la dezvoltarea și la evoluția mea, atât colegi din business, din interiorul echipelor din care am făcut parte, cât și liderii care mi-au servit drept model”
Filip & Company devine prima firmă de avocatură independentă din CEE care adoptă Harvey, platformă de IA generativă de ultimă generație care s-a remarcat prin precizie, securitate și versatilitate | Cristina Filip (managing partner): ”Este un pas transformator care îmbunătățește, mai degrabă decât înlocuiește, experiența și contribuția umană”
Țuca Zbârcea & Asociații promovează un nou Partener Equity în structura de conducere a firmei. Șerban Pâslaru se alătură celor 8 fondatori ai firmei de avocatură | Florentin Țuca, Managing Partner: ”Este un semnal pe care vrem să-l transmitem generațiilor viitoare de avocați, un semn de deschidere către partenerii care doresc să aibă un rol mai pronunțat în treburile firmei”
Promovare la RTPR: Bogdan Cordoș, expertul în energie care s-a alăturat firmei imediat după absolvirea facultății, face un pas înainte în carieră și devine partener | Costin Tărăcilă, Managing Partner: ”Suntem mândri de echipa noastră care numără unii dintre cei mai talentați și experimentați avocați din România”
VIDEO | Dicționar de arbitraj: Garanția la plata cheltuielilor arbitrale (Powered by ZRVP)
Mitel & Asociații recrutează avocat cu experiență (Litigii și Soluționare a Disputelor)
România căștigă arbitrajul ICSID cerut de 15 grupuri de investitori și 28 de persoane fizice din 7 țări, care cereau compensații de 256 mil. € pentru tratamentul aplicat de autorități | Tribunalul arbitral a decis că țara noastră nu a încălcat niciuna din garanțiile acordate investitorilor, iar reclamanții îi vor plăti jumătate din costurile de arbitraj suportate în acest dosar
Noi promovări în structura de conducere a firmei POPESCU & ASOCIAȚII. Adina VLAICU, Andreea MIHALACHE și Mirel RĂDESCU devin parte a echipei de management | Octavian POPESCU, Managing Partner: ”Sunt profesioniști de elită, cu notorietate și impact remarcabil în domeniile lor de expertiză, iar prezența lor în structura noastră de coordonare consolidează poziția firmei ca partener juridic de încredere în mediul de business”
Mitel & Asociatii recrutează avocat cu experienta (Real Estate)
Băiculescu și Asociații asistă una dintre cele mai mari companii de brokeraj din România într-o tranzacție de 2.000.000 RON | Antonia Prisacaru, Head of Litigation: ”Un exemplu de cooperare eficientă între echipă și client, dar și o provocare în gestionarea unor etape juridice complexe, de la litigii până la finalizarea negocierilor”
Primele mișcări pe piața muncii din avocatură | Băncilă Diaconu & Asociații recrutează un partener de la Stratulat Albulescu și un fost Head of Legal din sectorul bancar se alătură firmei Rizoiu & Asociații
Cum a fost anul 2024 pentru Duțescu & Partners: poziționare în topul internațional al firmelor de avocați evidențiate în practica de Capital Markets, lansarea practicii de drept islamic și multe victorii obținute pentru clienți | De vorbă cu Dr. Cristian Duțescu (partener fondator) și Casiana Dușa (partener) despre parcurs, proiecte și realizări
Citeste pe SeeNews Digital Network
-
BizBanker
-
BizLeader
- in curand...
-
SeeNews
in curand...