ZRP
Tuca Zbarcea & Asociatii

Fost director în Primăria Capitalei, trimis în judecată pentru angajări nelegale

11 Martie 2024   |   Agerpres

Potrivit unui comunicat al DNA, dosarul vizează modalitatea în care, la începutul anului 2021, Valentina Ţoancă a ocupat funcţia de şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică din cadrul instituţiei condusă de Victor Emanuel Picu.

 
 
Victor Emanuel Picu, fost director al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei Bucureşti, a fost trimis în judecată de DNA pentru săvârşirea infracţiunilor de abuz în serviciu şi fals intelectual, într-un dosar în care este acuzat că a angajat nelegal o femeie în funcţia de şef birou.

În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Mariana Radu (angajat în cadrul compartimentului de resurse umane al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public) - complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, instigare la fals intelectual; Cristina Luminiţa Cristea (şef al compartimentului de resurse umane) - complicitate la abuz în serviciu; Gheorghiţă Matei (primarul comunei Şelaru, judeţul Dâmboviţa) - abuz în serviciu, complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual; Emilian Petre Dragne (secretar general al comunei Şelaru) - complicitate la abuz în serviciu, fals intelectual, uz de fals.


De asemenea, au fost deferiţi justiţiei Valentina Ţoancă (femeia angajată nelegal în funcţia şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică) şi soţul acesteia, Stelian Dorel Ţoancă. Acesta din urmă a candidat în 2020 la funcţia de primar al comunei Şelaru din partea PNL, însă a pierdut alegerile, fiind pentru o scurtă perioadă consilier local.

Potrivit unui comunicat al DNA, dosarul vizează modalitatea în care, la începutul anului 2021, Valentina Ţoancă a ocupat funcţia de şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică din cadrul instituţiei condusă de Victor Emanuel Picu.

Concret, Gheorghiţă Matei (primarul comunei Şelaru) şi Emilian Petre Dragne (secretarul general al comunei), beneficiind de ajutorul lui Stelian Dorel Ţoancă, ar fi angajat în mod nelegal, în cadrul instituţiei pe care o conduceau, pe Valentina Ţoancă, în funcţia de consilier personal.

Procurorii spun că acest demers ar fi fost doar unul formal, pentru a-i crea Valentinei Ţoancă vocaţia pentru a îndeplini condiţiile detaşării la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei municipiului Bucureşti.

Pe lângă caracterul formal, această angajare s-ar fi realizat în mod nelegal, cu încălcarea prevederilor legale în domeniu (prevăzute de Codul administrativ, Codul muncii) şi cu falsificarea mai multor documente.

Astfel, la doar 6 zile de la angajarea în comuna Şelaru, perioadă în care Valentina Ţoancă nu s-ar fi prezentat nicio zi la locul de muncă, respectiv la data de 15 martie 2021, Gheorghiţă Matei şi Emilian Petre Dragne ar fi aprobat detaşarea acesteia la Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public din cadrul Primăriei Bucureşti.

Cu această detaşare ar fi fost de acord şi directorul general al Direcţiei Generale de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public, Victor Emanuel Picu, care, beneficiind de ajutorul subordonatelor sale, Mariana Radu şi Cristina-Luminiţa Cristea, ar fi creat aparenţele unui cadru legal de numire a Valentinei Ţoancă în funcţia de şef al Biroului Strategie Programe şi Proiecte de Arhitectură Peisagistică, pe care ar fi ocupat-o în perioada 15 martie 2021 - 14 martie 2022, deşi aceasta nu avea niciun fel de studii de specialitate în domeniul respectiv.

Prin aceste demersuri, Valentina Ţoancă ar fi obţinut foloase necuvenite constând în drepturile salariale de care ar fi beneficiat în mod nelegal de la cele două instituţii publice, în sumă totală de 125.424 lei (brut).

Direcţia Generală de Arhitectură Peisagistică şi Monumente de For Public şi primăria comunei Şelaru nu s-au constituit parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare la Curtea de Apel Bucureşti, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii dispuse în cauză.
 
 

PNSA

 
 

ARTICOLE PE ACEEASI TEMA

ARTICOLE DE ACELASI AUTOR


 

Ascunde Reclama
 
 

POSTEAZA UN COMENTARIU


Nume *
Email (nu va fi publicat) *
Comentariu *
Cod de securitate** campuri obligatorii


Articol 16 / 4451
 

Ascunde Reclama
 
BREAKING NEWS
ESENTIAL
Dorsey & Whitney (Europe) LLP și Schoenherr România, alături de cumpărator în tranzacția prin care Eleco plc, firmă listată pe bursa londoneză, preia două companii de software locale. Ce consultanți au lucrat pentru vânzător
Avocații ZRVP au în derulare, de la începutul anului, cinci proiecte de M&A în domeniul energiei regenerabile şi alte câteva tranzacţii în alte sectoare economice | Anca Danilescu, Partener Senior: Nu doar profitabilitatea sau perspectivele de business ale societăţii – ţintă decid soarta unei tranzacţii, ci şi „sănătatea” juridică a acesteia, ceea ce face ca profesionalismul avocaţilor implicaţi în tranzacţie să încline semnificativ balanţa spre un final sau altul al respectivului proiect
BONDOC ȘI ASOCIAȚII anunță 5 noi promovări în cadrul echipei sale de avocați, inclusiv un nou partener | Lucian Bondoc, Managing Partner: Continuă recunoașterea meritocratică și echitabilă a atingerii unor praguri de experiență și a unor contribuții speciale la succesul nostru comun
LegiTeam: Zamfirescu Racoţi Vasile & Partners recrutează avocat stagiar | Litigii
LegiTeam: POPESCU & ASOCIAȚII recrutează avocați cu experiență | Litigii
De vorbă cu studenții admiși în fruntea listei la Facultatea de Drept a Universității București | Alexia Rizoiu, 85 de puncte la examenul organizat de Facultatea de Drept în anul 2022: ”Cuvântul-cheie în jurul căruia îmi concentrez activitatea de student este echilibrul. Satisfacția pe care o obții după ce ai reușit să înțelegi încă un concept sau o instituție a dreptului nu se compară cu nimic altceva; simți că ai mai făcut un pas spre a deveni profesionistul care îți dorești să fii”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Mihai Rotaru, Deputy legal director – head of legal consultancy department - Banca Transilvania: ”În zilele noastre nu prea mai există domenii în care să poți crește un business ignorând latura juridică a afacerii. La modul general, cred că vom vedea din ce în ce mai mulți juriști în ipostaze diferite decât cele uzuale, de tehnicieni ai dreptului, în postura de antreprenori și fondatori în business-uri diverse, în echipe de design thinking, în echipe de dezvoltare produse și aplicații IT și, de ce nu, chiar cumulând toate aceste calități”
Efervescență în activitatea avocaților specializați în fuziuni și achiziții de la Stratulat Albulescu, cu 15 proiecte de M&A aflate în lucru. Firma a acordat consultanță în peste 40 de tranzacții anul trecut și își îmbunătățește constant poziția în directoarele internaționale pe această arie de practică | Silviu Stratulat, Managing Partner: ”Peste 50% dintre proiectele noastre de M&A provin din colaborarea cu firme internaționale de top, cu care avem deja o relație sudată”
Cine sunt și cum gândesc profesioniștii evidențiați de Legal 500 în GC Powerlist Romania | De vorbă cu Minerva Ioniță, Head of Legal & Compliance Department în cadrul Arctic: În postura de avocat intern, respectul față de colegi și angajator, onestitatea, sunt principii care te definesc și te recomandă. Activitatea juridică nu este doar un job, ci este o vocație care implică o responsabilitate profundă față de sistemul juridic și client
Reff & Asociații și Deloitte România au asistat proprietarii Expo Market Doraly în vânzarea integrală a parcului comercial către dezvoltatorul imobiliar WDP
MPR|Partners asistă cu succes Verde Magnesium într-un important proiect minier. Trei parteneri în echipa de proiect coordonată de Dana Rădulescu
LegiTeam: Mitel & Asociații recrutează avocați definitivi pentru Departamentul de Real Estate & Construction
 
Citeste pe SeeNews Digital Network
  • BizBanker

  • BizLeader

      in curand...
  • SeeNews

    in curand...